Η αναζήτηση της δόσης εμπεριέχει στοιχεία βίας – Η κοκαΐνη η πλέον δημοφιλής διεγερτική ουσία

  • Η κοκαΐνη εδραιώνεται ως η πλέον δημοφιλής διεγερτική ουσία
  • Αναδυόμενη η χρήση συνθετικών ναρκωτικών
  • Αύξηση στις συγκεντρώσεις μεθαμφεταμίνης στη Λεμεσό
  • Αυξημένες οι κατασχέσεις το πρώτο τετράμηνο του 2018

 

 

Η κοκαΐνη εδραιώνεται ως η πλέον διαδεδομένη διεγερτική ουσία κι ενώ συνεχίζει η αναδυόμενη τάση χρήσης συνθετικών ναρκωτικών, όπως η μεθαμφεταμίνη. Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών εξετάζει συνεχώς όλο και νέους τρόπους πλασαρίσματος των ναρκωτικών ουσιών στην αγορά, την ώρα που προειδοποιεί για τους κινδύνους χρήσης νέων συνθετικών ναρκωτικών ουσιών που επί του παρόντος, πέρα από απειροελάχιστες ποσότητες, δεν κτύπησαν την πόρτα της Κύπρου. Τα στοιχεία της ΥΚΑΝ για την τριετία 2016 – 2018 (στοιχεία μέχρι το μήνα Απρίλιο για φέτος) κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα ναρκωτικά, που δημοσιοποιήθηκε αυτή τη βδομάδα. Δεκαπέντε συνολικά θάνατοι, οι έξι εκ των οποίων είχαν άμεση σχέση με τα ναρκωτικά και οι εννέα έμμεση, καταγράφηκαν στην Κύπρο κατά το 2016, σύμφωνα με τα τελευταία κοινοτικά στοιχεία.

 

Η κρίσταλ μεθ

Οι κατασχέσεις της μεθαμφεταμίνης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2018, έφτασαν το 1,1 κιλό. Πρόκειται για ποσότητα, η οποία είναι ελαφρώς υψηλότερη από τις κατασχέσεις crystal ice του 2017, ήταν τότε 956 γραμμάρια, η οποία με τη σειρά της ήταν τριπλάσια από το 2016 όταν κατασχέθηκαν 388 γραμμάρια. Στην ΥΚΑΝ τονίζουν ότι δεν πρόκειται για κυπριακό, αλλά για πανευρωπαϊκό φαινόμενο αφού η όλο και αυξανόμενη διοχέτευσή της στην αγορά οφείλεται στην τιμή, ελαφρώς φθηνότερη από την κοκαΐνη, η οποία την καθιστά πιο ελκυστική σε πολλούς χρήστες.

Σε σχέση με την κάνναβη, μέχρι στιγμής για το 2018 έχουν κατασχεθεί 20 φυτά. Κατά τη διάρκεια του 2017 κατασχέθηκαν 161 φυτά και το 2016 311. Σε σχέση με την καθεαυτή κάνναβη, κατασχέθηκαν ως τώρα για το 2018 13,1 κιλά, ενώ πέρσι 150, 5 και το 2016 170, 5 κιλά.

Σε σχέση με την κοκαΐνη 182,3 κιλά κατασχέθηκαν κατά το 2016 -τότε που είχαμε τον εντοπισμό δύο μεγάλων παρτίδων- το 2017 7,9 κιλά και το 2018 μέχρι στιγμής 2,2 κιλά. Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΥΚΑΝ, μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης νέων συνθετικών ουσιών στην αγορά των οποίων η διάθεση είναι η σύγχρονη πρόκληση για τις Διωκτικές Αρχές όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς.

Όπως ανέφερε στη “Χ” πηγή που συνδέεται με την πάταξη του φαινομένου των ναρκωτικών, πέρσι, εμφανίζονταν δύο νέες συνθετικές ουσίες ανά βδομάδα, φαινόμενο το οποίο μειώθηκε κατά το ήμισυ φέτος.

 

 

Οι αναδυόμενες ουσίες στην ΕΕ

Στα τέλη του 2017, σε όλη την Ευρώπη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας παρακολουθούσε περισσότερες από 670 νέες ψυχοδραστικές ουσίες που δεν καλύπτονται από διεθνείς ελέγχους των ναρκωτικών και περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα ουσιών όπως συνθετικά κανναβινοειδή, διεγερτικές ουσίες και οπιοειδή, εκ των οποίων οι πλείστες παράγονται από εταιρείες χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων στην Κίνα. Από κει μεταφέρονται στην Ευρώπη, όπου μεταποιούνται σε προϊόντα, συσκευάζονται και πωλούνται. Άνω του 70% των νέων ουσιών που εντοπίστηκαν μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανιχνεύθηκαν την τελευταία πενταετία. Το 2017 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη 51 νέες ουσίες.

Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τον αριθμό των ουσιών που εντοπίζονταν κατ’ έτος τα τελευταία 5 χρόνια και σαφώς μειωμένος σε σύγκριση με την κορύφωση που καταγράφηκε τα έτη 2014 και 2015, οπότε εντοπίζονταν περίπου 100 νέες ουσίες κάθε χρόνο. Η κοκαΐνη σε ΕΕ και Κύπρο Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η αγορά κοκαΐνης στην Ευρώπη είναι σε άνθηση, ενώ αυξάνεται η διαθεσιμότητα της εν λόγω ουσίας σε διάφορες χώρες. Παρότι η τιμή της κοκαΐνης παρέμεινε σταθερή, η καθαρότητά της ανήλθε το 2016 στο υψηλότερο επίπεδό της σε διάστημα δεκαετίας, ενώ έχει αυξηθεί και ο αριθμός των κατασχέσεων. Η έρευνα ανάλυσης λυμάτων έδειξε ότι από το 2015 έως το 2017, σημειώθηκε αύξηση στα κατάλοιπα κοκαΐνης σε 26 από τις 31 πόλεις για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Η φετινή έκθεση αποκαλύπτει ότι αυξήθηκε ο αριθμός των χρηστών κοκαΐνης που ξεκίνησαν ειδική θεραπεία για πρώτη φορά. Επιπλέον, η κοκαΐνη ήταν η δεύτερη πιο διαδεδομένη ουσία που καταγράφηκε στα συνδεόμενα με χρήση επείγοντα περιστατικά. Στην Κύπρο, η χρήση της κοκαΐνης τουλάχιστον μια φορά σε όλη τη ζωή αναφέρθηκε από το 1,4% του γενικού πληθυσμού 15-64 ετών. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με χαμηλή επικράτηση χρήσης της κοκαΐνης στο γενικό πληθυσμό. Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, το ποσοστό των ατόμων που ζήτησαν βοήθεια το 2016 λόγω χρήσης κοκαΐνης ανέρχεται στο 10%, ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη (8,5% το 2015). Αντίστοιχα, μικρή αύξηση (11% το 2016 σε σύγκριση με 9% το 2015) παρουσιάζεται και στους νέους χρήστες που αιτούνται θεραπείας με κύρια ουσία κατάχρησης την κοκαΐνη.

 

 

Οι αιτήσεις για θεραπείες

Στην Κύπρο, τα αιτήματα θεραπείας με κύρια ουσία κατάχρησης τη μεθαμφεταμίνη παραμένουν ακόμα σε χαμηλά επίπεδα όταν συγκριθούν με άλλες ουσίες. Υποβλήθηκαν 59 αιτήματα το 2016. Ταυτόχρονα, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας ανάλυσης λυμάτων, η οποία από το έτος 2018 θα επεκταθεί σε όλες τις επαρχίες, φαίνεται να υπάρχει μια αύξηση στις συγκεντρώσεις μεθαμφεταμίνης στην περιοχή της Λεμεσού.

Όσον αφορά τη χρήση κάνναβης, η επικρατέστερη ηλικία πρώτης χρήσης είναι τα 20 έτη. Υπάρχει σύνδεση με το έγκλημα; Ο Έλληνας πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και καθηγητής εγκληματολογίας, Γιάννης Πανούσης, υποστήριξε μιλώντας στη “Χ” ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η διασύνδεση ενός εγκλήματος με τη χρήση ναρκωτικών από την πλευρά του δράστη. «Πρέπει να ανατρέξει κάποιος στο παρελθόν του δράστη για να δει κατά πόσον η χρήση ναρκωτικών έχει δημιουργήσει μια εκρηκτικότητα μη ελεγχόμενη», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι πολλές φορές η απορρύθμιση μιας προσωπικότητας μπορεί να έχει, πέραν των εξωστρεφών χαρακτηριστικών, όπως η επιθετικότητα και εσωστρεφή χαρακτηριστικά όπως κατάθλιψη ή απομόνωση από την κοινωνία.

Μεταξύ του δράστη και του χαπιού, είπε χαρακτηριστικά, μεσολαβεί και ο παράγοντας του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί. Ωστόσο, τόνισε, η αναζήτηση της δόσης εμπεριέχει στοιχεία βίας, κλοπών κ.λπ. Την ίδια ώρα ο κ. Πανούσης υπέδειξε τα προβλήματα που φέρνουν στους νέους τα νέα συνθετικά ναρκωτικά. “Στην ουσία με τη χρήση ενός χαπιού δεν αισθάνεσαι ότι εγκληματείς”, ανέφερε. “Όταν μπαίνεις σε ένα σύστημα αναζήτησης της δόσης σου, είτε αυτή είναι κοκαΐνη είτε χασίς ή οτιδήποτε άλλο, αισθάνεσαι ότι είσαι παράνομος. Αντίθετα, το χάπι αποδαιμονοποιεί και αποεγκληματοποιεί τη χρήση της ουσίας και τη συμπεριφορά καθ’ αυτή”, ανέφερε ο κ. Πανούσης, ο οποίος τόνισε ότι αυτό είναι ζημιογόνο για τους νέους.

Ο εκπρόσωπος της ΥΚΑΝ, κ. Στέλιος Σεργίδης, ερωτήθηκε από τη “Χ” κατά πόσον το οργανωμένο έγκλημα διασυνδέεται με τα ναρκωτικά, κατόπιν των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα, συνεπεία των άγριων δολοφονιών σε Στρόβολο και Αγλαντζιά. Υπέδειξε χαρακτηριστικά ότι γενικότερα σε μακροχρόνια βάση οι προσπάθειες που καταβάλλονται για μείωση του προβλήματος των ναρκωτικών φέρνει και μείωση της εγκληματικότητας. “Γενικότερα πάντοτε υπήρχαν αδικήματα που συσχετίζονταν με τα ναρκωτικά, αλλά η αιτιολόγηση δεν είναι γραμμική, καθώς τα κίνητρα ποικίλουν”, ανέφερε ο κ. Σεργίδης.

Την ίδια ώρα ο Δρ Ανδρέας Καπαρδής, εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη δικοινοτική Επιτροπή για το Έγκλημα, επεσήμανε πως όσο αυξάνεται η εμπορία και διάθεση των ναρκωτικών στην Κύπρο, αυξάνονται και οι ληστείες και οι εμπρησμοί. Σημειώνοντας ότι σήμερα τα ναρκωτικά αποτελούν την τρίτη αιτία εθισμού στην Κύπρο, ο κ. Καπαρδής εξέφρασε την άποψη ότι η αντιμετώπιση των εξαρτησιογόνων ουσιών απαιτεί θεραπείες “εκτός του κουτιού”.

Σύμφωνα με τον κ. Καπαρδή, καμία από τις χώρες που προχώρησαν στην ποινικοποίηση των ναρκωτικών πριν από έναν αιώνα, κατάφερε να αντιμετωπίσει κατασταλτικά τη διάθεση ναρκωτικών έχοντας ως αιχμή του δόρατος την Αστυνομία. «Ασφαλώς και καλά γίνεται η αντιμετώπιση των ναρκωτικών με τη χρήση κατασταλτικών μεθόδων από την Αστυνομία, ωστόσο απαιτούνται “λύσεις outside the box”», επεσήμανε προτείνοντας τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής με πολυεπίπεδη δράση απέναντι στο φαινόμενο των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ο κ. Καπαρδής υποστήριξε ότι πολύ λίγες είναι οι χώρες, οι οποίες προχώρησαν στην υιοθέτηση προγραμμάτων ελεγχόμενης διάθεσης εξαρτησιογόνων ουσιών λόγω των πολύ μεγάλων συμφερόντων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy