«Η ανοχή του ΥΠΕΣ έδωσε το μήνυμα στους παρόχους ότι μπορούσε να γίνεται»

Αποκαλύψεις από μεσάζοντες για το σκάνδαλο των διαβατηρίων

 

Αποκαλύψεις για το ρόλο του Υπουργείου Εσωτερικών και τις τρύπες στους ελέγχους, έκαναν χθες μεσάζοντες στην Ερευνητική Επιτροπή για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Ο Σωκράτης Έλληνας του δικηγορικού γραφείου Αρετή Χαριδήμου & Συνεργάτες ΔΕΠΕ, το οποίο είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες, αφού διαχειρίστηκε 176 υποθέσεις, είπε ότι οι πάροχοι προσαρμόστηκαν στα κριτήρια που έθετε η Κυπριακή Δημοκρατία και ότι ασκούσαν τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας για τους πελάτες τους.

Ερωτηθείς για τους εγγυητές οι οποίοι υπέγραφαν τις αιτήσεις και καλούνταν να επιβεβαιώσουν τον καλό χαρακτήρα του αιτητή, είπε ότι αν ο επενδυτής είχε γνωστούς στην Κύπρο υπέγραφαν αυτοί, σε διαφορετική περίπτωση μπορούσε να ήταν και λειτουργοί του δικηγορικού γραφείου ή ο λογιστής τους. Πρόσθεσε ότι πολλές φορές πήγαιναν αιτήσεις από άλλους παρόχους και δεν είχαν καν εγγυητές, αφού το Υπουργείο Εσωτερικών δεν το θεωρούσε κριτήριο. Όπως είπε, μπορεί κάτι τέτοιο να ήταν παράτυπο, αλλά η ανοχή του ΥΠΕΣ έδωσε το μήνυμα στους παρόχους ότι μπορούσε να γίνεται. Ανέφερε επίσης ότι η αίτηση είχε και άλλα πεδία που δεν εφαρμόζονταν.

Σε παρατήρηση του προέδρου της Επιτροπής ότι υπήρχε πρόνοια ότι απαγορευόταν να είναι εγγυητές δικηγόροι του επενδυτή, είπε ότι αυτά τα στοιχεία τα θεωρούσε επουσιώδη το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όσον αφορά τη συνεργασία του γραφείου με άλλους παρόχους είπε ότι αυτή ήταν στο πλαίσιο ομαδικών αιτήσεων, ενώ κατηγορηματικά δήλωσε ότι ουδέποτε συνεργάστηκαν με πολιτικό πρόσωπο για αίτηση πολιτογράφησης.

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Παρπέρης της PwC, η οποία επίσης είναι από τους μεγάλους παίκτες αφού κατέθεσε περισσότερες από 220 αιτήσεις, κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο γίνεται αναφορά σε αυστηρές διαδικασίες που ακολούθησε ο οργανισμός στο πλαίσιο υποβολής αιτήσεων πολιτογράφησης πελατών του, βασιζόμενος σε διεθνή πρότυπα και πρακτικές και πάντα σε πλήρη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Ανέφερε επίσης ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η PwC αρνήθηκε να παρέχει υπηρεσίες πολιτογράφησης, λόγω του ότι κρίθηκε ότι οι αιτούντες δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Πιττάτζιης: «Έκανα το καθήκον μου για να προστατεύσω τον τόπο μου»

Ο Ανδρέας Πιττάτζιης, ο οποίος είναι εκ των πρωταγωνιστών στο βίντεο του Al Jazeera, υποστήριξε ότι κατέχει έκθεση από Ελλαδίτη εμπειρογνώμονα, η οποία καταδεικνύει ότι το ειδησεογραφικό δίκτυο προχώρησε σε «συρραφή σκηνών που αλλοιώνουν την αλήθεια». Ανέφερε επίσης ότι μετά την προβολή του βίντεο έδωσε πληρεξούσιο στον Αρχηγό της Αστυνομίας για έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων.

Ο Α. Πιττάτζιης ισχυρίστηκε ότι κατά τη συνάντησή του με τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους του Al Jazeera, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι επενδυτή, επιχείρησε να αλιεύσει πληροφορίες. Ανέφερε επίσης ότι μερικές μέρες μετά τη συνάντηση υπέβαλε αναφορά στη ΜΟΚΑΣ για ύποπτη δραστηριότητα, αλλά έλαβε απάντηση από τη Μονάδα ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

Ερωτηθείς από το μέλος της Ερευνητικής, Δήμητρα Καλογήρου, γιατί δεν είπε στους «εκπρόσωπους» του επενδυτή ότι δεν ενδιαφέρεται να συνεργαστεί μαζί τους, ο Α. Πιττάτζιης είπε ότι «έκανα το νομικό μου καθήκον για να προστατεύσω τον τόπο μου όσο αστείο και αν ακούγεται».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.