Ελένης Κόκκινου – Χριστίνας Ζαχαριάδου*

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στην ανταλλαγή γυμνού περιεχομένου με την έλευση και την συστηματική χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, μεταξύ ανηλίκων και συγκεκριμένα κυρίως των ηλικιών 12-16. Το γεγονός αυτό αυτόματα επηρεάζει και την αύξηση των περιπτώσεων παιδικής πορνογραφίας αφού το περιεχόμενο δεν είναι λίγες οι φορές που «ξεφεύγει» από τις οθόνες των δύο εν λόγω προσώπων και καταλήγει σε δεκάδες ή εκατοντάδες ακόμα άλλες οθόνες μέσω του διαδικτύου. Η ταχύτητα του διαδικτύου δίνει την δυνατότητα να μεταδίδεται το μήνυμα σε εκατομμύρια άτομα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, έτσι τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγκτα.

Στο γεγονός αυτό σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος με τον οποίο έχει μάθει να χειρίζεται αυτά τα «εργαλεία» η νέα γενιά. Καταρχάς, η ηλικία στην οποία τα παιδιά αποκτούν κινητή συσκευή τα τελευταία χρόνια έχει πέσει δραματικά, γεγονός που σίγουρα εντείνει και επηρεάζει την κατάσταση όταν δεν θέτονται τα ανάλογα όρια. Σήμερα πλέον η ανταλλαγή γυμνού περιεχομένου είτε αυτό είναι φωτογραφία είτε βίντεο μεταξύ εφήβων, θεωρείται κάτι το φυσιολογικό. Πολλές φορές αντιλαμβάνονται την πράξη αυτή ως πράξη αγάπης μεταξύ τους και παραγκωνίζουν τους κινδύνους και τα σήματα κινδύνου που σε τέτοιες περιπτώσεις χτυπάνε κόκκινο.


Σε προηγούμενες συνεντεύξεις μας με την ανακρίτρια του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μαρία Νεοπτολέμου και την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, επιβεβαιώθηκαν οι σκέψεις μας. Οι ίδιες μας ανέφεραν παραδείγματα που συνάντησαν με ανήλικους που αντάλλαζαν γυμνές φωτογραφίες και βίντεο τα οποία κατέληξαν στις αυλές των σχολείων κυριολεκτικά και μεταφορικά ή διανέμονταν από άτομο σε άτομο με αποτέλεσμα το πρόσωπο στη φωτογραφία να στιγματίζεται από τον περίγυρο του και να υπάρχουν αρνητικές συνέπειες προς το άτομο του.

Βέβαια, σημαντικό παράγοντα παίζει η απουσία της εις βάθος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών από μικρή ηλικία και για όλα τα παρεμφερή ζητήματα, όπου τα παιδιά θα έχουν επίγνωση των κινδύνων και των όσων έχουν να αντιμετωπίσουν.

*Φοιτήτριες δημοσιογραφίας – Άρθρο στα πλαίσια της εκστρατείας τους ενάντια στην Παιδική Πορνογραφία με τίτλο “Stop Child Pornography”.