Η ανθρωπιά στο… Ζύγι!

Απροκάλυπτος ρατσισμός μέσα από την αλληλογραφία του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου σχετικά με το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Του Τάσου Περδίου

Μπορεί το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου να προσπάθησε δημόσια να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, επιχειρώντας να πείσει ότι τα κίνητρα πίσω από την κάθετη άρνηση φιλοξενίας του Κέντρου Ασυνόδευτων Ανήλικων στα πρώην στρατόπεδα δεν ήταν ρατσιστικά, ωστόσο η πραγματικότητα βοά περί του αντιθέτου. Η πλήρης στήριξη της στάσης του Κοινοτικού Συμβουλίου από το ρατσιστικό, νεοναζιστικό ΕΛΑΜ είναι αποκαλυπτική, όχι όμως τόσο όσο η αλληλογραφία της Κοινοτικής Αρχής με την Πολιτεία, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία η Τοπική Αρχή δεν κρύβει τις πραγματικές προθέσεις και το πραγματικό σκεπτικό της.  Σήμερα αποκαλύπτουμε αυτή την αλληλογραφία, η οποία αποδεικνύει τα κατ’ εξοχή ρατσιστικά κίνητρα του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου.

«Αλλοδαποί, με διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και αντιλήψεις»!

Μετά την αποκάλυψη της απόφασης της κυβέρνησης να εγκαταστήσει το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων στους χώρους των πρώην στρατοπέδων στο Ζύγι, η Τοπική Αρχή αντέδρασε έντονα. Στις 10 Αυγούστου 2018 το Κοινοτικό Συμβούλιο απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία ευθέως επεσήμανε ότι δεν αποδέχεται τη φιλοξενία ανθρώπων από άλλες χώρες, άλλης θρησκείας και άλλης κουλτούρας, ακόμα και αν αυτοί είναι μικρά παιδιά. «Θεωρούμε ότι η μεταφορά και εγκατάσταση μέσα στο συγκεκριμένο χώρο 100 αλλοδαπών παιδιών που θα προέρχονται από διαφορετικές χώρες, με διάφορες κουλτούρες, θρησκείες και αντιλήψεις, θα δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα τόσο στην κοινότητα αλλά και στα ίδια τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στο κέντρο», αναφέρεται στην επιστολή την οποία υπογράφουν η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Γεωργία Μιχαήλ και τα μέλη του σώματος.

«Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτούς τους ανθρώπους…»

Παρακάτω στην ίδια επιστολή υπάρχει μια ακόμα πιο κυνική αναφορά με απροκάλυπτα ρατσιστικό λόγο, αφού τα μέλη της Τοπικής Αρχής παραδέχονται ευθέως ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με «αυτούς τους ανθρώπους», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.  Ομολογούν επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος ρατσιστικών ή παρόμοιων αντιδράσεων. «Πιστεύουμε ότι η εγκατάσταση των παιδιών αυτών σε μεγάλα αστικά κέντρα θα βοηθούσε τα μέγιστα στην πιο εύκολη ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο και δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος εκδήλωσης ρατσιστικών ή παρόμοιων αντιδράσεων, καθώς ο κόσμος των πόλεων είναι ήδη εξοικειωμένος με την παρουσία αυτών των ανθρώπων ανάμεσά τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά η πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου στην επιστολή τους στον Νίκο Αναστασιάδη. Ταυτόχρονα όμως, σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να καμουφλάρουν τις πραγματικές τους διαθέσεις, επικαλούνται την ευημερία των ίδιων των παιδιών με το επιχείρημα ότι η διαβίωσή τους στα αστικά κέντρα θα είναι πιο άνετη, αφού θα έχουν εύκολη πρόσβαση στις συγκοινωνίες, στις υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης και θρησκευτικής λατρείας, όπως σημειώνουν στην επιστολή τους. «Δεν υπάρχει, κύριε Πρόεδρε, καμία ρατσιστική διάθεση ούτε εκ μέρους της Προέδρου της κοινότητας ούτε και από τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου», ισχυρίζοντα,ι αφού παρέθεσαν όλα τα πιο πάνω! Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα άλλο επιχείρημα που προβάλλουν οι τοπικοί άρχοντες της παραλιακής κοινότητας είναι βανδαλισμοί και βιαιοπραγίες, όπως αναφέρουν, που προκαλούν οι αιτητές ασύλου στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου!

Οι υποχρεώσεις της Δημοκρατίας

Οι υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στα παιδιά αυτά πηγάζουν μεταξύ άλλων και από τον Περί Προσφύγων Νόμο, ο οποίος ορίζει ότι όταν ένα άτομο εισέλθει στη Δημοκρατία και δηλώσει ότι είναι ανήλικο, θεωρείται αυτόματα ανήλικο και τίθεται υπό την ευθύνη και προστασία της διευθύντριας Κοινωνικών Υπηρεσιών, η οποία αναλαμβάνει ως κηδεμόνας εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει στα παιδιά πρόσβαση στα δικαιώματά τους όπως στέγαση, φροντίδα, υγεία και παιδεία.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 100 άτομα, ηλικιών 13-18 ετών, με διαχωρισμό αγοριών και κοριτσιών.

Στο χώρο θα προσφέρεται, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, πρόσβαση σε όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες, οι οποίες αφορούν γενικώς στη φροντίδα και ειδικά στην ψυχολογική στήριξη και κοινωνική αποκατάσταση. Οι φιλοξενούμενοι θα παραμένουν εκεί μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων για διεθνή προστασία που είναι ένα διάστημα ανάμεσα στους 9 και 12 μήνες.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει επίσης ότι έχουν υιοθετηθεί όλες οι καλές πρακτικές και πρότυπα σχετικά με το σχεδιασμό και τη λειτουργία του Κέντρου μέσα από συνεργασία τεσσάρων χρόνων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς που εξειδικεύονται σε θέματα μετανάστευσης και σχετική επιμόρφωση λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

 

Καμία αρνητική συνέπεια από τα άλλα τέσσερα κέντρα

Στην επιστολή του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απάντησε ο Προϊστάμενος Διοίκησης Προεδρίας Θεοδόσης Τσιόλας με δική του επιστολή ημερομηνίας 3 Οκτωβρίου 2018, με την οποία απαντά ότι η εμπειρία από τη λειτουργία των τεσσάρων άλλων τέτοιων κέντρων στους Δήμους Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού δείχνει ότι δεν δικαιολογούνται οι ανησυχίες για επιπτώσεις, αφού δεν υπήρξε καμία τέτοια αναφορά. Σύμφωνα με το στέλεχος του Προεδρικού Μεγάρου, ο λόγος που επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος στο Ζύγι είναι επειδή πληροί τις προδιαγραφές μεγάλου και περιφραγμένου χώρου, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει άνω των 50 ατόμων, κριτήρια που καθορίζονται από μελέτες τις οποίες επικαλείται, ώστε να είναι εφικτή η συγκέντρωση των απαραίτητων υπηρεσιών που χρειάζονται τα παιδιά σε ένα χώρο. Η περίφραξη είναι αναγκαία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχεται η είσοδος και η έξοδος ώστε η Δημοκρατία, ως κηδεμόνας, να ασκεί σωστά την κηδεμονία.

Για τη δημιουργία του Κέντρου, όπως αναφέρει ο κ. Τσιόλας, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ της Νορβηγίας. Το κόστος δημιουργίας και τα λειτουργικά έξοδα ύψους 925 χιλιάδων ευρώ ετησίως καλύπτονται από τους οργανισμούς αυτούς.

Ο Προϊστάμενος Προεδρίας προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής των σχεδιασμών αυτών στο προχωρημένο στάδιο στο οποίο βρίσκονται θα επιφέρει σοβαρότατες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει διεθνείς δεσμεύσεις της για ανθρωπιστικά θέματα.

Απορρίπτει επίσης τη χρησιμοποίηση του Κέντρου Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου ως παράδειγμα προς αποφυγή από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου, επισημαίνοντας ότι το Κέντρο στο Ζύγι δεν αφορά σε αιτητές ασύλου αλλά σε ασυνόδευτα παιδιά. Καταλήγοντας, καλεί την πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου να βοηθήσουν στην υποδοχή και φιλοξενία των παιδιών αυτών και να τα κάνουν να νιώσουν ευπρόσδεκτα.

 

ΑΚΕΛ: Η κοινωνία να απορρίψει τις ξενοφοβικές συμπεριφορές

Μετά την ενέργεια μερίδας κατοίκων της κοινότητας Ζυγίου να εμποδίσουν την έναρξη εργασιών διαμόρφωσης του χώρου την περασμένη Τρίτη, το Γραφείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κατά του Ρατσισμού του ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας την κοινωνία να απορρίψει τις ξενοφοβικές συμπεριφορές. Έθεσε όμως και την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, τονίζοντας ότι παρόλον ότι η αντίδραση της κοινότητας έγινε γνωστή εδώ και μήνες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δεν κατόρθωσαν να έρθουν σε συνεννόηση με την κοινότητα αφήνοντας το πεδίο ανοικτό για τέτοιες αντιδράσεις.

Το ρατσιστικό υπόβαθρο των αντιδράσεων έγινε ξεκάθαρο και στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη, όπου κατέστη σαφές ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στις αντιδράσεις έχει το ΕΛΑΜ.  Χαρακτηριστικό ήταν ότι από τους ομιλητές που έλαβαν το λόγο στη συγκέντρωση ο μόνος που δέχθηκε θερμά χειροκροτήματα ήταν ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη. Επίσης, η ρητορική όσων αντιδρώντων πήραν το λόγο ήταν πλήρως ταυτισμένη με τη ρητορική του ΕΛΑΜ, ο εκπρόσωπος του οποίου χρησιμοποίησε επιχειρήματα όπως «μην τους ακούτε ότι είναι μόνο παιδιά» και «ανάμεσά τους μπορεί να υπάρχουν άτομα με γνώση στο χειρισμό όπλων».

Μετά τη συγκέντρωση στο Ζύγι, το ΑΚΕΛ καταδίκασε εκ νέου τις ρατσιστικές αντιδράσεις καταγγέλλοντας κάποιους για αδύνατη ιστορική μνήμη για τις περιπέτειες του κυπριακού λαού κατά την τουρκική εισβολή, όταν πολλοί συμπολίτες μας βρέθηκαν σε παρόμοια θέση. «Επιμολύνει η ΕΛΑΜίτικη, ρατσιστική αντίληψη στις συνειδήσεις κάποιων συνανθρώπων μας», τόνισε, παρατηρώντας ότι αυτή η απάνθρωπη κουλτούρα ενισχύεται και αναπαράγεται και από πολιτικές θέσεις του ηγέτη του ΔΗΣΥ («αλλοίωση δημογραφικού χαρακτήρα») αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας («παράνομοι μετανάστες»).  «Στην περίπτωση του Ζυγίου, χωρίς να δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση οι αψυχολόγητες και ρατσιστικές αντιδράσεις μερίδας κατοίκων, μίας κατά τα άλλα προσφυγικής σε μεγάλο βαθμό κοινότητας, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει και να πείσει για όλες τις παραμέτρους και τη διασφάλιση της λειτουργικότητας του Κέντρου Υποδοχής, με βασικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των ασυνόδευτων παιδιών», τόνισε το ΑΚΕΛ.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy