Η αντίδραση των πολιτών στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Η αντίδραση των πολιτών, αλλά και οι συμμαχίες δικηγόρων και πολιτικών για την προώθηση νομοθεσιών για τα δικαιώματα των γυναικών στη Βουλή της Ινδίας ήταν οι παράγοντες που λειτούργησαν υποβοηθητικά στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων έμφυλης βίας και συγκεκριμένα του βιασμού στην Ινδία, σύμφωνα με τη δικηγόρο Καρούνα Νούντη.

Η κ. Νούντη ήταν η κύρια ομιλήτρια σε διάλεξη που διοργάνωσε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου με θέμα, ‘Litigating for freedom, for power, for love: strategies for global leaders’, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

«Ινδή δικηγόρος στο Ανώτατο Δικαστήριο, με ειδίκευση στην ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και στην ελευθερία του λόγου, η κ. Νούντη, συνέβαλε σημαντικά στη συγγραφή νομοθεσιών για τη βία κατά των γυναικών στην Ινδία», αναφέρεται.

Στην εισαγωγική ομιλία της, η Σουσάνα Παύλου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου, ανέφερε ότι 1 στις 3 γυναίκες στην Κύπρο έχουν υποστεί κάποια μορφής βίας, σημειώνοντας ότι, «η κυβέρνηση έχει ευθύνη να προστατεύσει το 50% των πολιτών της, όχι μόνο σε καιρούς πολέμου αλλά και σε καιρούς ειρήνης».

Προστίθεται ότι «η Καρούνα Νούντη αφηγήθηκε τις προσωπικές της εμπειρίες, μεγαλώνοντας στην Ινδία, επισημαίνοντας πως οι έμφυλες διακρίσεις αποτελούσαν μέρος της καθημερινότητάς της. Περιέγραψε πως ο βιασμός μιας νεαρής γυναίκας, που έγινε το 2012 αποτέλεσε ορόσημο για την ιστορία της Ινδίας όσον αφορά την βία κατά των γυναικών, καθώς χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους στέλλοντας το μήνυμα για αλλαγή της κουλτούρας βιασμού».

Αυτό, αναφέρεται, «είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συμβουλίου, στο οποίο υπήρξε και η ίδια μέλος, το οποίο κατάφερε να συντάξει την ποινικοποίηση του βιασμού, αλλά και να επαναπροσδιορίσει τον ορισμό του ώστε να είναι πιο περιεκτικός νομοθετικά».

Η κ. Νούντη δήλωσε ότι «αυτό που βοήθησε στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων έμφυλης βίας και συγκεκριμένα του βιασμού, ήταν οι διαμαρτυρίες των πολιτών, οι συμμαχίες δικηγόρων αλλά και πολιτικών για την προώθηση των νομοθεσιών για τα δικαιώματα των γυναικών στη Βουλή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στη διάλεξη, παρευρέθηκε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι στις 7 Μαρτίου, το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε να προχωρήσει με την επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν επίσης παρών, δεσμεύτηκε να εγκρίνει οποιαδήποτε διεθνή συνθήκη που αφορά τη βία κατά των γυναικών, η οποία θα κατατίθεται στη Βουλή. Επίσης, ανακοίνωσε ότι μετά από διαβούλευση με τον Υπουργό Οικονομικών αποφασίστηκε να διπλασιαστούν τα κονδύλια χρηματοδότησης για την προστασία και τη στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Η εκδήλωση οργανώθηκε με τη στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy