Ποινικούς ανακριτές διορίζει το Υπουργικό

Με ανακοινώσεις τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και το δικηγορικό γραφείο Ιωαννίδης – Δημητριάδης ΔΕΠΕ τοποθετούνται επί των καταιγιστικών εξελίξεων στη Νομική Υπηρεσία.

Θλίψη εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Οι σημερινές εξελίξεις στη Νομική Υπηρεσία του κράτους μου προκαλούν βαθύτατη θλίψη και προβληματισμό. Συμμερίζομαι όχι μόνο τα αισθήματα ανασφάλειας και απογοήτευσης που ο κυπριακός λαός αισθάνεται, αλλά και τα ερωτηματικά που του έχουν δημιουργηθεί όταν εκτοξεύονται τέτοιες κατηγορίες και καταγγελίες», σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Θεωρώ πως όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να τύχουν ταχύτατης, ενδελεχούς και αντικειμενικής διερεύνησης και ως εκ τούτου το Υπουργικό Συμβούλιο στην αυριανή του συνεδρία, θα μελετήσει, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των κείμενων Νόμων, το διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών προς διερεύνηση των όσων νέων στοιχείων έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό ότι, όπως μέχρι σήμερα έχουμε αποδείξει ότι η Κυβέρνηση είναι άτεγκτη στην πάταξη της όποιας μορφής διαπλοκής από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, και σε αυτή την περίπτωση δεν θα υστερήσουμε σε αποφασιστικότητα», επισημαίνει ο ΠτΔ.

Εξετάζει αύριο το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ

Ανακοίνωση του κυβερνώντος ΔΗΣΥ αναφέρει ότι έχουν προκύψει μια σειρά από άκρως σοβαρά ζητήματα θεσμικής τάξης στη Δημοκρατία.

«Στην αυριανή τακτική του πρωινή συνεδρίαση, το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, θα εξετάσει τόσο την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με το πόρισμα της ανακριτικής έρευνας του κ. Π.Καλλή, όσο και τα πολύ σοβαρά ζητήματα που έχει θέσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Ρ. Ερωτοκρίτου.

Μετά την συνεδρίαση και αφού διεξέλθουμε τα όποια στοιχεία βρίσκονται ενώπιόν μας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα τοποθετηθεί σχετικά με τα θέματα που εγείρονται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Για «ζοφερή μέρα» κάνει λόγο το ΑΚΕΛ

Σε γραπτή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ τονίζει ότι η παρουσίαση του πορίσματος Καλλή από τον Γενικό Εισαγγελέα, επιτείνει σημαντικά την απογοήτευση και την απαξίωση των πολιτών απέναντι στους θεσμούς.

«Η σημερινή μέρα είναι όντως ζοφερή, όχι μόνο για τη νομική υπηρεσία όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας, αλλά και για τη Κύπρο συνολικότερα. Τα όσα συγκλονιστικά καταγράφονται στο πόρισμα Καλλή σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, αφενός αφήνουν πολιτικά εκτεθειμένο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος επέλεξε και διόρισε τον κ. Ερωτοκρίτου σε αυτό το νευραλγικής σημασίας πόστο, ως ένα ακόμη άριστο των αρίστων, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ και άλλων», αναφέρει ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αφετέρου, το πόρισμα, με ξεκάθαρο τρόπο αφήνει θεσμικά εκτεθειμένο τον κ. Ερωτοκρίτου, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση του Β.Γ. Εισαγγελέα.

«Πρόσθετα, ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει για σκοπούς διαφάνειας και τάξης, να αποκαλύψει τα πρόσωπα τα οποία προέβησαν σε παρεμβάσεις στον ίδιο για την υπό διερεύνηση υπόθεση», συνεχίζει ο κ. Λουκαΐδης.

«Από όλα όσα ανέφερε ο κ. Ερωτοκρίτου, καταγράφουμε ως σημαντικές τις αποκαλύψεις του ότι υπάρχει αδράνεια και αποτελμάτωση των ερευνών των διωκτικών αρχών για το τραπεζικό έγκλημα, από το οποίο υποφέρει ο κυπριακός λαός. Αναμένουμε από τη νομική υπηρεσία, στο πλαίσιο της διαφάνειας, να ενημερώσει τους πολίτες για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι σχετικές έρευνες.

Αναμένουμε, επίσης, ότι του πορίσματος Καλλή θα ακολουθήσουν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες και ενέργειες για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Το ΔΗΚΟ καλεί τον ΠτΔ να αναλάβει τις ευθύνες του

«Το πόρισμα του ποινικού ανακριτή κ. Καλλή περί δωροληψίας και δεκασμού του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου, τα συμπεράσματα και οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη και οι πρωτοφανείς κατηγορίες του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου εναντίον του κ. Κώστα Κληρίδη αλλά και άλλων θεσμικών και φυσικών προσώπων, προκαλούν κυριολεκτικώς αηδία και απογοήτευση στην κοινωνία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί πως το ποινικό σκέλος του πορίσματος αλλά και όλων των νέων καταγγελιών θα πρέπει να το αναλάβει άμεσα η Αστυνομία.

Επιπρόσθετα, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του και να διασφαλίσει την προστασία και λειτουργία του θεσμού της Νομικής Υπηρεσίας του Κράτους, η οποία πλήττεται από την πρωτοφανή σύγκρουση αξιωματούχων που ο ίδιος διόρισε. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει:

1. Να ζητήσει την άμεση παραίτηση του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

2. Να ζητήσει τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας για διερεύνηση των σημερινών καταγγελιών του κ. Ερωτοκρίτου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, απευθύνει έκκληση στους πολίτες, που δικαιολογημένα αισθάνονται αηδιασμένοι και απογοητευμένοι, να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει τον κυπριακό λαό ότι θα εργαστεί με στόχο την προστασία του κύρους και της αξιοπιστίας των θεσμών του κράτους μας, ενός κράτους που κατάφερε να επιβιώσει σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες στο παρελθόν», επισημαίνει το ΔΗΚΟ.

Πλήρη απαξίωση των θεσμών, διαπιστώνει η ΕΔΕΚ

Γραπτή δήλωση εξέδωσε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος:

«Είναι αποκαρδιωτικό δύο ανώτατοι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι να ερίζουν πάνω στα ερείπια του θεσμού της Νομικής Υπηρεσίας. Ο κυπριακός λαός αξίζει καλύτερης μεταχείρισης.

Τα όσα αποκαλύπτονται τόσο με το πόρισμα Καλλή αλλά κυρίως με τις καταγγελίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα φανερώνουν το μέγεθος της διαφθοράς και της διαπλοκής στην πατρίδα μας και οδηγούν σε πλήρη απαξίωση τους θεσμούς του κράτους όπως η Γενική Εισαγγελία, η Κεντρική Τράπεζα, η Δικαιοσύνη αλλά και η Κυβέρνηση. Με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για θέματα που αφορούν την Κεντρική Τράπεζα και τη Γενική Εισαγγελία γίνεται κατανοητό γιατί δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία πλήρους διερεύνησης όσων εμπλέκονται στην οικονομική καταστροφή της πατρίδας μας.

Λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών πρέπει να υπάρξει πλήρης και ανεξάρτητη διερεύνηση προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως εντοπισμός παράπλευρων επεμβάσεων ή και εξαρτήσεων που παρεμπόδισαν ή παρεμποδίζουν το έργο των ανακριτών.

Η ΕΔΕΚ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα αφού προηγουμένως μελετηθούν με κάθε λεπτομέρεια και σχολαστικότητα όλες οι πτυχές των όσων έχουν λάβει χώρα και έχουν ειπωθεί.

Με αυτή την ευκαιρία επαναλαμβάνουμε την απαίτηση μας για μηδενική ανοχή απέναντι στα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς και επαναφέρουμε επιτακτικά το αίτημα μας για επανεξέταση σκανδάλων τα οποία συγκαλύφθηκαν, για δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν προνομιακή διαγραφή ή και παραχώρηση δανείων προς κόμματα και πολιτικά πρόσωπα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς και άμεση δημοσιοποίηση το που κατέληξαν τα υπόλοιπα 47 εκατομμύρια που διέθεσε στην Κύπρο η Focus και σε ποιο βαθμό τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν είτε για υποβοήθηση είτε για συγκάλυψη φαινομένων διαπλοκής, διαφθοράς και χρηματισμού. Επαναφέρουμε επίσης το αίτημα μας για πόθεν έσχες αξιωματούχων του κράτους και των συνδεδεμένων με αυτών προσώπων όπως η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ το Μάϊο του 2014», σημειώνει ο κ. Σιζόπουλος.

ΕΥΡΩΚΟ: Η ανοχή της κοινωνίας έχει τελειώσει

Το ΕΥΡΩΚΟ χαιρέτισε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να διοριστούν ποινικοί ανακριτές για να ερευνήσουν τα όσα κατάγγειλε σήμερα ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

«Επιβάλλεται να λάμψει η αλήθεια στα όσα έφερε στο φως σήμερα ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου.
 Η ανοχή της κοινωνίας έχει τελειώσει. Η πολιτική εξυγίανση δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Πρέπει να γίνουν τομές, να ερευνηθούν όλες οι καταγγελίες πολιτικοοικονομικης διαπλοκής και να εφαρμοστεί αμέσως το πόθεν έσχες με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην Κύπρο και το εξωτερικό για όλους τους πολιτικούς, κρατικούς, θεσμικούς και οικονομικούς αξιωματούχους στον τόπο μας», σημειώνει το ΕΥΡΩΚΟ.

Ερωτήματα απευθύνει η Συμμαχία Πολιτών

«Οι διορισμοί των αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας και της Γενικής Εισαγγελίας είναι προσωπικές επιλογές του Προέδρου Αναστασιάδη, με τις οποίες εξόφλησε προσωπικές και κομματικές προεκλογικές του υποχρεώσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία

Απευθύνει στη συνέχεια σειρά ερωτημάτων:

«Πώς σκοπεύει ο Πρόεδρος να αναλάβει άλλος προσωπικές του πολιτικές ευθύνες για άλλος επιλογές που έκανε;

Μήπως για άλλη μια φορά θα μας πει ποντιοπιλατικά ότι δεν μπορούσε ή δεν γνώριζε ή ότι φταίει κάποιος άλλος συνεργάτης του στο Προεδρικό;

Ένας-ένας οι θεσμοί οδηγούνται στη φθορά εξαιτίας της διαφθοράς. Η διαπλοκή και η σήψη, οδηγούν τους θεσμούς σε ανυποληψία. Η μη παραίτηση των αξιωματούχων που βρίσκονται υπό κατηγορία, οδηγεί τους θεσμούς σε παραλυσία και το Κράτος σε δυσλειτουργία.

Τα όποια κενά ή ανεπαρκείς πρόνοιες ενδεχόμενα υπάρχουν στο Κυπριακό Σύνταγμα αναφορικά με τους ανεξάρτητους αξιωματούχους πρέπει άμεσα να διορθωθούν. Δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι πλέον για κανένα το τι λέει ή δεν λέει ένα Σύνταγμα που συντάχθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα.

Τα πορίσματα του Ποινικού Ανακριτή και οι κατηγορίες του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από τον Β.Γ Εισαγγελέα, είναι σοβαρότατες γιατί αγγίζουν το θεσμό που βρίσκεται του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Δεν είναι δική μας δουλειά να κρίνουμε αν κάποιος είναι ένοχος ή αθώος.

Μας προκαλεί όμως εντύπωση που μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αρχηγός του Κράτους, τηρεί σιγή ιχθύος. Η εξαφάνιση του δεν αποσείει τις σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες που τον βαραίνουν. Οι διορισμοί των αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας και της Γενικής Εισαγγελίας είναι προσωπικές του επιλογές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξόφλησε προσωπικές και κομματικές προεκλογικές του υποχρεώσεις, θέτοντας τις σκοπιμότητες πάνω από το καλό των θεσμών και του τόπου. Σήμερα το τίμημα το πληρώνουν οι θεσμοί και η κοινωνία.

Πώς σκοπεύει ο Πρόεδρος να αναλάβει τις προσωπικές του πολιτικές ευθύνες για τις επιλογές που έκανε;

Μήπως για άλλη μια φορά θα μας πει ποντιοπιλατικά ότι δεν μπορούσε ή δεν γνώριζε ή ότι φταίει κάποιος άλλος συνεργάτης του στο Προεδρικό;».

«Οχετό ύβρεων» χρεώνει στον ΒΓΕ χρεώνει ο Π. Ιωαννίδης

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέα κ. Ρίκκος Ερωτοκρίτου, “εξετράπη σε οχετό ανακριβών και υβριστικών δηλώσεων σε βάρος του γραφείου μας και εμένα προσωπικά” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πάμπος Ιωαννίδης, διευθύνων σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου Ιωαννίδης Δημητρίου ΔΕΠΕ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιωαννίδης, το γραφείο του οποίου χειρίζεται από το Νοέμβριο του 2011 την υπόθεση Providencia, αναφέρει ότι “στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι σοβαρές διαφορές του δικηγορικού γραφείου Α. Νεοκλέους & Σία με Ρώσους πρώην πελάτες του εν λόγω γραφείου για τους οποίους ενεργούμε από τον Νοέμβριο 2011”.

Εξηγεί πως “εναντίον του γραφείου Νεοκλέους έχουμε εγείρει από μέρους των πελατών μας αγωγή σε σχέση με πολύ σημαντικά ρωσικά περιουσιακά συμφέροντα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων”.

Σύμφωνα με το κ. Ιωαννίδη, “περί τις αρχές Νοεμβρίου 2013, είχαμε πληροφορηθεί από τους πελάτες μας ότι το γραφείο Νεοκλέους παρουσίαζε έγγραφα της κυπριακής αστυνομίας σε ρωσικό δικαστήριο, με τα οποία έγγραφα εφέρονταν να είχαν ξεκινήσει ποινικές υποθέσεις εναντίον των πελατών μας. Η διαδικασία στο ρωσικό δικαστήριο που βρισκόταν υπό πλήρη εξέλιξη κατά τον ίδιο χρόνο αφορούσε εξαιρετικής σημασίας θέματα των περιουσιακών στοιχείων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων” συμπληρώνει.

“Η έναρξη τέτοιας ποινικής διαδικασίας εναντίον των πελατών μας ενόσω εβρίσκονταν υπό εξέλιξη αριθμός πολιτικών δικαστικών διαδικασιών τόσο στην Κύπρο όσο και στη Ρωσία ξένισε τόσο τους πελάτες μας όσο και το γραφείο μας και πρόδηλα έτεινε να δημιουργήσει σοβαρές δυσχέρειες στους πελάτες μας στη νομότυπη προώθηση των υποθέσεων τους στα δικαστήρια τόσο στην Κύπρο όσο και στη Ρωσία” προσθέτει.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι ζήτησε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος τον δέχθηκε σε ακρόαση και αφού του επεξήγησε το παράπονο και τη θέση των πελατών του, ο Γενικός Εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα και τις επόμενες μέρες ακολούθησε δημόσια ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα για τις συνθήκες έναρξης και αναστολής των ποινικών υποθέσεων εναντίον των πελατών του κ. Ιωαννίδη.

“Οι δηλώσεις του κ. Ερωτοκρίτου σε βάρος του γραφείου μας και εμού προσωπικά δυστυχώς στερούνται σοβαρότητας και είναι ανεύθυνες. Εγώ και το γραφείο μας ουδέν άλλο επράξαμεν παρά να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των πελατών μας στην υπόθεση Providencia και μεταγενέστερα να ανταποκριθούμε στην κλήση του ποινικού ανακριτή, όπως είχαμε αναμφισβήτητο καθήκον και υποχρέωση ενώπιον του οπίου εκθέσαμε τα γεγονότα όπως μας ζητήθηκε και τα οποία αναντίλεκτα μαρτυρούνται από αναμφισβήτητα έγγραφα” καταλήγει η ανακοίνωση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.