Η Αντιγόνη, ο Κρέοντας και… το Υπουργείο Υγείας

Του Ειρηναίου Πίττα

 

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή παραμένει έως και σήμερα επίκαιρη με τα ποικίλα και πολυεπίπεδα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματά της.

Η Αντιγόνη θριαμβεύεται ως ηρωίδα, εξαιτίας της άρνησής της να αποδεχτεί την απόφαση του βασιλιά Κρέοντα όπως ο «προδότης» αδερφός της παραμείνει άταφος. Η Αντιγόνη δεν αποδέχτηκε την καταπάτηση των αξιών της, που επέβαλλαν όπως κανένας νεκρός παραμένει άταφος χωρίς νεκρικές τιμές. Ο Κρέοντας από την άλλη θεωρεί ότι η μη ταφή του Πολυνείκη θα είναι η τιμωρία του για την προσπάθειά του να προδώσει, σύμφωνα με τον Κρέοντα, την πατρίδα του. Όταν ακόμα και σήμερα δραματοποιείται η τραγωδία του Σοφοκλή, η Αντιγόνη μνημονεύεται ως η ηρωίδα που επικαλούμενη ανώτερες αξίες δεν υπάκουσε τις αρχές του βασιλιά. Ο Κρέοντας από την άλλη θεωρείται ένας τραγικός ήρωας, καθώς υπερασπίζεται την απόφασή του να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης στηριζόμενος στους έγγραφους νόμους, απαξιώνοντας την ανθρώπινη διάσταση και τα θέλω του λαού.

Τις τελευταίες ημέρες επανήλθε στο προσκήνιο η απόφαση του Υπουργείου Υγείας, η οποία ρυθμίζεται μέσω Διατάγματος, βάσει της οποίας απαγορεύονται τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία, εκτός αν δοθεί ειδική άδεια από τη Διεύθυνση του εκάστοτε νοσηλευτηρίου. Η απόφαση έρχεται στο προσκήνιο όταν προκύπτουν περιπτώσεις με ασθενείς που καταλήγουν στα νοσοκομεία μόνοι, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να έχουν δίπλα τους συγγενείς ή φίλους τους. Το Υπουργείο και τα νοσηλευτήρια, σαν σύγχρονοι Κρέοντες, επικαλούνται το Διάταγμα. Είναι όμως η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα (τονίζω το σήμερα) ανάλογη της ψυχολογικής πίεσης που δέχονται ασθενείς και οι συγγενείς τους από αυτή την απαγόρευση; Η άποψή μου είναι πως όχι.

Η πανδημία μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα και με τους ειδικούς, πνέει τα λοίσθια. Οι χαλαρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη, αφού παρά τα υψηλά κρούσματα, η σημαντική εμβολιαστική κάλυψη και η μειωμένη νοσηρότητα της Όμικρον το επιτρέπουν. Δεν ξέρω κατά πόσο το θέμα της επανεξέτασης των επισκεπτηρίων τέθηκε και απορρίφτηκε ή δεν τέθηκε καθόλου στις συνεδρίες της Συμβουλευτικής Επιτροπής, ωστόσο είναι καιρός να επανεξεταστεί. Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για εφαρμογή του test to stay και στους επαγγελματίες υγείας δείχνει εμμέσως ότι ακόμα και το ίδιο το Υπουργείο αναγνωρίζει πως η επικινδυνότητα της Όμικρον είναι μικρότερη, καθώς επιτρέπει σε επαφές και εν δυνάμει κρούσματα να έχουν άμεση επαφή με ευάλωτους. Εννοείται δε ότι οι επισκέπτες πρέπει να διασφαλίζουν μέσω πρόσφατης εξέτασής τους ότι είναι αρνητικοί στον ιό.

Καταλήγοντας, αν το Υπουργείο Υγείας και η Συμβουλευτική Επιτροπή δεν θέλουν να λησμονιούνται ως σύγχρονοι Κρέοντες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, πρέπει πλέον, αφού και η επιδημιολογική κατάσταση το επιτρέπει, να βάζουν στην εξίσωση και την ανθρώπινη διάσταση και την ψυχική και ψυχολογική τόνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy