Η αντιμετώπιση των καταχρήσεων αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΑΥ

Ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, διευθυντής του ΟΑΥ και ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, μιλούν στη «Χ» για εκκρεμότητες που αφορούν το ΓεΣΥ, αλλά και ενέργειες που έπονται και στοχεύουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών

«Η πρακτική που ακολουθήθηκε από το ΥΠΟΙΚ δεν μπορεί να υιοθετηθεί, διότι μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για το ΓεΣΥ»

Του Ειρηναίου Πίττα

Η ενίσχυση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και η συνεχής αναβάθμισή του είναι μια διαδικασία που απαιτεί εγρήγορση και διαρκή διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων, ώστε να επιλύονται τα όποια προβλήματα εμφανίζονται. Σε αυτό το πλαίσιο αναβάθμισης του ΓεΣΥ δεν μπορούν να ενταχθούν ενέργειες όπως αυτή του Υπουργείου Οικονομικών με αποκοπή περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέας Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, μιλούν για εκκρεμότητες που αφορούν το ΓεΣΥ, αλλά και ενέργειες που έπονται και στοχεύουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επικίνδυνες πρακτικές από ΥΠΟΙΚ

Η μονομερής απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για αποκοπή ποσού περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο του ΓεΣΥ με τη δικαιολογία του συμψηφισμού, διότι, όπως υποστηρίζει, ο ΟΑΥ τα οφείλει στο Υπουργείο Υγείας, είναι απαράδεκτη, κυρίως λόγω της διαδικασίας καθώς δεν προηγήθηκε καμία συνεννόηση και καμία έγκριση από τον ΟΑΥ για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, για τον Οργανισμό το συγκεκριμένο θέμα είναι υψίστης σημασίας. «Δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά έχει ευρύτερη σημασία διότι είναι και θεσμικό. Οι εισφορές του ΓεΣΥ πρέπει να καταβάλλονται απαρέγκλιτα στο ταμείο του ΓεΣΥ, όπου με βάση το Νόμο του ΓεΣΥ ο Οργανισμός έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισής τους», υπογράμμισε. Βέβαια, πρόσθεσε, παρ’ όλη τη σημαντικότητα του θέματος, το Δ.Σ. του Οργανισμού έχει συνειδητά κρατήσει χαμηλούς τόνους, ώστε σε κλίμα κατανόησης και συνεργασίας να εξευρεθεί η λύση που θα αφήσει όλους ικανοποιημένους. «Πάγια θέση του Δ.Σ. του Οργανισμού είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να εξευρεθεί από κοινού συμφωνία χωρίς τυμπανοκρουσίες», είπε. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο να ακολουθηθεί η δικαστική οδός, σημείωσε ότι «απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί».

Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, τονίζοντας ότι η πρακτική που ακολουθήθηκε δεν μπορεί να υιοθετηθεί, για να προσθέσει ότι μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για το ΓεΣΥ. Εξήγησε ότι είναι παραδεκτό πως διάφορες υπηρεσίες που έπρεπε να ενταχθούν στο ΓεΣΥ δεν εντάχθηκαν και συνεχίζουν να προσφέρονται από το υπουργείο, και αντίστοιχα υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η πανδημία και τα προληπτικά προγράμματα, έπρεπε να προσφέρονται από το κράτος, αλλά τις προσφέρει ο ΟΑΥ. Ως εκ τούτου, συνέχισε, υπάρχει εκατέρωθεν χρέος το οποίο πρέπει να αποπληρώνεται, αλλά βάσει μιας δομημένης διαδικασίας να διαβουλεύονται τα δύο μέρη, να συμφωνούν και έπειτα να γίνεται ο όποιος συμψηφισμός. Δεν μπορεί όμως, υπογράμμισε, να δίνεται δικαίωμα στην οποιαδήποτε κυβέρνηση να αποκόπτει λεφτά μονομερώς επειδή κατά την άποψή της χρωστά ο ΟΑΥ στο Υπουργείο Υγείας.

Σε πρώτο πλάνο οι καταχρήσεις

Η αντιμετώπιση των καταχρήσεων αποτελεί προτεραιότητα για τον Οργανισμό, με τους εποπτικούς ελέγχους να κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικοί. Για να γίνουν όμως σε επιθυμητό επίπεδο, πρέπει να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του ΟΑΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το πλάνο στελέχωσης του Οργανισμού προβλέπει 200 άτομα, «ενώ σήμερα βρισκόμαστε γύρω στα 110 άτομα και η πλήρης στελέχωση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας».

Πέραν όμως της στελέχωσης, συνέχισε, ο Οργανισμός έχει προγραμματίσει αριθμό ενεργειών για αντιμετώπιση των καταχρήσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε εφαρμογή περιορισμών, κατευθυντήριων οδηγιών ή/και πρωτοκόλλων για την υποβολή/έγκριση απαιτήσεων από τους παρόχους, εφαρμογή αυστηρότερων ποινών σε παρανομούντες παρόχους ή/και δικαιούχους, τακτική αναθεώρηση των καταλόγων δραστηριοτήτων, εκστρατεία ενημέρωσης για δημιουργία κουλτούρας σωστής χρήσης του ΓεΣΥ, συνεργασία με τον Οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου NICE, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την υιοθέτηση κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών, εφαρμογή της αμοιβής των Προσωπικών Ιατρών στη βάση ενός μεικτού συστήματος αμοιβών που θα περιλαμβάνει ποιοτικούς δείκτες απόδοσης, επέκταση της εφαρμογής ξεχωριστών προϋπολογισμών ανά ειδικότητα Ειδικών Ιατρών, επέκταση των ποιοτικών ελέγχων σε παραπεμπτικά για κλινικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, εντατικοποίηση ελέγχων σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους και τον ΠΙΣ, αλλά και έναρξη επιτόπιων ελέγχων.

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ τόνισε πως οι ανακοινώσεις του ΟΑΥ αποτελούν βήματα μπροστά, «όμως πρέπει να γίνουν ακόμα πάρα πολλά». Τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει για τη σωστή στελέχωση του ΟΑΥ και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για δημιουργία θεσμών όπως το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης και Αριστείας. Δυστυχώς, είπε, αυτοί που έπρεπε να είναι πρωτοστάτες το μποϊκοτάρουν.

«Δεν μπορούν πάροχοι να συμμετέχουν στο Δ.Σ.»

Αναφορικά με την πρόθεση των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για διορισμό στο Δ.Σ. του ΟΑΥ γιατρών-μελών του ΠΙΣ, ο κ. Κουλούμας τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο. Εξήγησε πως δεν μπορούν οι πάροχοι, ειδικά ο ΠΙΣ που είναι και συνδικαλιστικό όργανο, το οποίο διεκδικεί και διαπραγματεύεται αποζημιώσεις, να κάθεται και στις δύο πλευρές. Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι τα άτομα που προτείνονται είναι γιατροί εκτός ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται να αποφασίζουν για αμοιβές συναδέλφων τους που είναι εντός Συστήματος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου από την άλλη δεν ήθελε να σχολιάσει το θέμα και αρκέστηκε να πει πως «τα άτομα που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στο Δ.Σ. του Οργανισμού είχαν κοινό όραμα για το ΓεΣΥ. Αυτό ήταν και το κλειδί για όσα επιτεύχθηκαν», συμπλήρωσε.

Αισιοδοξία για Προσωπικούς Ιατρούς

Χωρίς προβλήματα αναμένεται να γίνει η μετάβαση στις νέες ρυθμίσεις που αφορούν τους Προσωπικούς Ιατρούς από 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΟΑΥ, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, οι μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις διεξάγονται σε πολύ καλό κλίμα και με διάθεση αλληλοκατανόησης. «Αυτό βέβαια δεν προεξοφλεί το τελικό αποτέλεσμα», σημείωσε, ωστόσο επεσήμανε πως η επίτευξη συμφωνίας αποτελεί μονόδρομο και για τις δύο μεριές.

Εξήγησε ότι από τις συζητήσεις δεν διακυβεύεται το ύψος των αμοιβών, «αλλά η συζήτηση επικεντρώνεται για την εφαρμογή ενός πιο ορθολογικού τρόπου αμοιβής μέσω της ένταξης και ποιοτικών κριτηρίων». «Θεωρώ ότι και οι ίδιοι λαμβάνουν τα μηνύματα και την απαίτηση ολόκληρης της Πολιτείας για να συνεργαστούμε στην υιοθέτηση πιο σύγχρονων μεθόδων, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών», υπογράμμισε, για να καταλήξει λέγοντας πως οι όποιες νέες εφαρμογές θα γίνουν σταδιακά.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.