Η μια από τις 6 Έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Νιαζί Κιζίλγιουρέκ.

 

Του Ιάκωβου Ψάλτη*

 

Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, μέσα στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει αναπτυχθεί μια πρωτοφανής διμέτωπη και πολυεπίπεδη επίθεση εναντίον του υποψήφιου Ευρωβουλευτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρέκ. Τη χαρακτηρίζω πρωτοφανή γιατί αυτή στηρίζεται όχι πάνω στην ικανότητά του υποψηφίου να φέρει εις πέρας με επιτυχία το έργο που συνεπάγεται η θέση την οποία διεκδικεί-και δεν φαίνεται να αμφισβητεί οποια(οσ)δήποτε, αλλά σε αστήρικτα επιχειρήματα, φαντασιώσεις, άγνοια και ψεύδη. Έχει τη μορφή διμέτωπης επίθεσης γιατί κατευθύνεται από δυο κεντρικές εστίες που κοινό τους χαρακτηριστικό αποτελεί η εθνικιστική ιδεολογία ένθεν κακείθεν του συρματοπλέγματος. Τέλος είναι πολυεπίπεδη, αφού εγκαινιάστηκε από την Προεδρία με τις «δανεικές  ψήφους», ενορχηστρώνεται από το κυβερνών κόμμα και διαχέεται μέσα από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ΜΚΔ.


Αυτή η επίθεση, όπως έχω προαναφέρει, δεν στηρίζεται πάνω σε ορθολογικά επιχειρήματα, αλλά σε κτυπήματα κάτω από τη μέση που προσομοιάζουν με κτυπήματα ακροβολιστών. Σε κάθε περίπτωση, το πιο εντυπωσιακό από αυτά είναι ο ισχυρισμός εκπροσώπων της ΤΜΤ στα κατεχόμενα ότι ο Νιαζί αποτελεί πράκτορα των Ελληνοκυπρίων και κατ’ αντιστοιχία ο ισχυρισμός νοσταλγών της ΕΟΚΑ Β’ στη δική μας πλευρά πως ο ίδιος αποτελεί πράκτορα της Τουρκίας. Ένας ισχυρισμός που από μόνος του εξουδετερώνει την άποψη αλλήλων, αφού δεν μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Και εδώ γεννάται το ερώτημα, αφού έτσι έχουν τα πράγματα γιατί συνεχίζουν να συντηρούν αυτό τα μύθο;

Η απάντηση είναι απλή: Γνωρίζουν ότι οι απλοί πολίτες, και στις δυο πλευρές του συρματοπλέγματος, είναι συνήθως ανενημέρωτοι και επομένως ευάλωτοι σε πατριωτικές κορώνες, μεγαλοστομίες ακόμα και σε ψεύτικες ειδήσεις. Έτσι, μέσα στη σύγχυση που προκαλούν και έχοντας ως δικαιολογία την ένταση που φυσιολογικά δημιουργείται συνήθως κατά τις προεκλογικές περιόδους, προσπαθούν να επιτύχουν τον απώτερό τους στόχο, που δεν είναι άλλος από το μακροπρόθεσμο όνειρο της δημιουργίας δύο κρατών, από τα οποία το ένα στο βορρά θα εξαρτάται απόλυτα από την Τουρκία και το άλλο θα αποτελεί την «Κυπριακή Δημοκρατία των Ελλήνων της Κύπρου» σύμφωνα και  με την Ελένη Σταύρου Σύρου  στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού.  Επομένως, απώτερος στόχος τους δεν είναι ούτε ο συγκεκριμένος υποψήφιος, ούτε ακόμα και το κόμμα με το οποίο κατέρχεται ως υποψήφιος στις Ευρωεκλογές.

Ας έλθουμε, όμως, σε ένα άλλο άνευ περιεχομένου ερώτημα το οποίο επαναλαμβάνουν δίκην παπαγάλου οι εκπρόσωποι της πιο πάνω σχολής διευθέτησης του Κυπριακού, ζητώντας να μάθουν ποιον θα εκπροσωπεί ο Νιαζί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και σε τι γλώσσα θα μιλά, προσποιούμενοι πως αγνοούν ότι οι Ευρωβουλευτές εκπροσωπούν τους πολίτες κάθε χώρας ανεξάρτητα από γλώσσα θρησκεία ή εθνότητα εντασσόμενοι σε πολιτικές ομάδες και ομιλούντες στη μητρική τους γλώσσα και ξεχνώντας πως η Τουρκική είναι μια από τις δύο επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποίαν  υποτίθεται υποστηρίζουν σθεναρά και θέλουν να διαφυλάξουν ως κόρην οφθαλμού. Ποιους θα εκπροσωπεί λοιπόν ο υπό συζήτηση υποψήφιος σε περίπτωση που θα εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Η απάντηση είναι απλή. Θα εκπροσωπεί όλους του ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ: Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες,  Αρμένιους και Λατίνους ακόμα και όλους τους Κοινοτικούς που ζουν στην πατρίδα μας.

Θα προωθεί τα δίκαια αιτήματα, τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους, μεταξύ άλλων, στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του περιβάλλοντος, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και θα μεριμνά για την καθημερινότητά τους. Στον πολιτικό τομέα θα συμβολίζει το όραμα της κοινής πατρίδας. Επομένως η εκλογή του καθηγητή Κιζίλγιουρέκ θα έχει πρακτικό και συμβολικό χαρακτήρα. Στο εσωτερικό θα στείλει το μήνυμα πως όσοι εργαζόμαστε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας δεν αποτελούμε μια θλιβερή μειοψηφία όπως μας χαρακτηρίζει ο κ. Αναστασιάδης, ενώ στην Ευρώπη θα εμπεδώσει την πεποίθηση πως ως Κύπριοι είμαστε διατεθειμένοι να συμβιώσουμε ειρηνικά μεταξύ μας ανεξάρτητα από γλώσσα, θρησκεία και εθνότητα μέσα σε ένα κανονικό κράτος πολιτικής ισότητας τη στιγμή που πολλοί στο εξωτερικό ήδη αμφισβητούν τη βούληση των Κυπρίων για επανένωση της πατρίδας τους.

Και κάτι τελευταίο: όσο περισσότεροι συνταχθούμε με αυτή την επιλογή,  τόσο θα περιορίζονται οι πιθανότητες κατάληψης της 6ης έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από νεοφασίστες, νεοναζί και λαϊκιστές, οι οποίοι την διεκδικούν μέσα από άλλους κοινοβουλευτικούς και μη πολιτικούς σχηματισμούς.

 

*Διδάκτωρ Επαγγελματικών Σπουδών στην Εκπαιδευτική Διοίκηση