Η απάντηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πυρκαγιά στο Πεντάκωμο

Ανακοίνωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (15/07) σε σωρό σκουπιδιών στον περιφραγμένο χώρο ΧΥΤΥ στο Πεντάκωμο και τις δηλώσεις που παραχώρησε ο κοινοτάρχης Καλαβασού, Λευτέρης Φωκά, ο οποίος αναφέρθηκε σε αδράνεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η Π.Υ. κάνει λόγο για ανακριβείς δηλώσεις από τον κ. Φωκά και παρουσιάζει τη δική της πλευρά.

Διαβάστε αναλυτικά: 

Είναι με έκπληξη αλλά και λύπη που ακούσαμε τις ανακριβείς ψεσινές δηλώσεις του Κοινοτάρχη Καλαβασού, κ. Λευτέρη Φωκά, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα Κεντρικά Δελτία Ειδήσεων, να αναφέρεται σε αδράνεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο επαγγελματισμός, η συνέπεια και το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αποδεικνύονται μέσα από την διαχρονική της πορεία και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβιβασμού ή μείωσης του έργου που επιτελεί θα δίνονται οι ανάλογες απαντήσεις. Ως εκ των πιο πάνω,η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει και επαναλαμβάνει τα ακόλουθα: Άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε στην πυρκαγιά, όπου μέχρι και σήμερα είναι παρόν και θα είναι παρόν μέχρι το πέρας του επεισοδίου.

Με την άφιξη των πρώτων δυνάμεων στην πυρκαγιά έγινε αξιολόγηση των κινδύνων τόσο για το προσωπικό της Πυροσβεστικής όσο και για τους πολίτες. Στην συνέχεια κινητοποίησε όλες τις Κρατικές Υπηρεσίες και αρμόδιους φορείς ώστε να αναλάβει η κάθε Υπηρεσία τον θεσμικό της ρόλο.

Το προσωπικό της Υπηρεσίας, διαθέτει και την εμπειρογνωμοσύνη και τις γνώσεις διαχείρισης τέτοιων πυρκαγιών και όπως  ο ίδιος γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και προφανώς δε δέχεται υποδείξεις πώς να τα διαχειριστεί, έτσι και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δε δέχεται υποδείξεις πώς να διαχειρίζεται την κατάσβεση πυρκαγιών. Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της για τις ιδιομορφίες αυτού του είδους πυρκαγιών και ανάλυση στον τρόπο διαχείρισής τους και σε ουδεμία περίπτωση η Υπηρεσία έμεινε αδρανής.

Επιπρόσθετα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αξιολογώντας την δυναμική της πυρκαγιάς, την καύσιμη ύλη, τον όγκο και την φύση των υλικών και συνυπολογίζοντας τα πιο πάνω με τις εμπειρίες δεκαετιών αποφασίστηκε όπως για την κατάσβεση της συνεργαστεί με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να καλυφτεί με χώμα καθότι η ρίψη μεγάλων ποσοτήτων νερού ή αφρού θα προκαλούσε επιβράδυνση στην κατάσβεση της Υπηρεσία, να έρχεται σε επαφή μαζί μας και να διασταυρώνει τις πληροφορίες του. Εν κατακλείδι, ο κ. Φωκά αναφέρθηκε στην παράδοση του Πυροσβεστικού Σταθμού Βασιλικού και ότι δεν παραδίδεται γιατί περνούν καλώδια ψηλής τάσης από πάνω του. Ουδέν αναληθέστερο.

Ο Πυροσβεστικός Σταθμός Βασιλικού παραδίδεται σήμερα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα λειτουργήσει το συντομότερο εν το μέτρο των δυνατοτήτων μας, αφού στελεχωθεί με τα απαραίτητα οχήματα, εξάρτυση και προσωπικό. Να διευκρινιστεί ότι, ναι μεν θα λειτουργήσει ο Σταθμός αλλά δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος έναρξης ή εξάπλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.