Τις δικές του απαντήσεις έδωσε πέντε μέρες μετά το σάλο που δημιουργήθηκε γύρω από την παροχή διαβατηρίων σε ύποπτα άτομα μέσω του προγράμματος πολιτογράφησεις, έδωσε στην εκπομπή του OMEGA «Αιχμές», ο τέως Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα επενδύσεων, ο κ. Χάσικος τόνισε ότι αυτό ήταν η μεγαλύτερη ένεση για την Κυπριακή οικονομία.

«Ήμασταν απελπισμένοι, έπρεπε να φέρουμε ζεστό χρήμα στην οικονομία και το κάναμε μέσω του προγράμματος», επεσήμανε.
Εντούτοις, ο κ. Χάσικος παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη κατά την διάρκεια εφαρμογής του, τονίζοντας ωστόσο πως ουδέποτε αποδόθηκαν υπηκοότητες καταχρηστικά.

«Δεν δέχομαι να μου καταλογίζει ο οποιοσδήποτε ‘λαμογιές’», είπε χαρακτηρίστηκα.

Όπως είπε ο τέως Υπουργός, τα κριτήρια παραχώρησης υπηκοοτήτων αλλάχθηκαν 4 φορές «προς το χειρότερο για τους επενδυτές», σε μια προσπάθεια βελτίωσης του προγράμματος.

Είχαν μόνο «ασόβαρες» πληροφορίες από το διαδίκτυο

Όσον αφορά τον Μαλαισιανό καταζητούμενο Jho Low, o κ. Χάσικος, σημείωσε ότι κατατέθηκε αίτηση από τον Μαλαισιανό, η οποία εξετάστηκε και εγκρίθηκε.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το 2015, όταν παραχωρήθηκε η υπηκοότητα, ο Jho Low είχε λευκό ποινικό μητρώο, ενώ η αστυνομία δεν είχε πληροφορίες ότι ο Μαλαισιανός καταζητείται, παρά μονό από το διαδίκτυο.

Κατά τον ίδιο, το διαδίκτυο δεν θεωρείτο ως σοβαρή πηγή πληροφοριών.

Διαβατήριο και…ΟΜΕGA

Απαντώντας σε κριτική ότι η πράξη της εξασφάλισης διαβατηρίου στον Μαλαισιανό επιχειρηματία έγινε στο πλαίσιο διαπλοκής με τον Αρχιεπίσκοπο για να διασφαλίσει την διαχείριση του καναλιού OMEGA που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή, ο κ. Χάσικος είπε το εξής « όταν παρέλαβα το OMEGA είχε 1 εκατομμύριο ευρώ ζημιά το χρόνο. Σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος εισπράττει 400 χιλιάδες ευρώ το χρόνο ως ενοίκιο από αυτό το κανάλι. Οπότε ποια διαπλοκή έκανα εγω;».

Τέλος, ο κ. Χάσικος διέψευσε κατηγορηματικά ότι η επιστολή του Αρχιεπισκόπου στάλθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 και η συζήτηση στο Υπουργικό έγινε την αμέσως επόμενη μέρα.

Σ. Χάσικος: «Στεκόμουν σαν την μαϊμούνα …»

Ερωτηθείς ο κ. Χάσικος για το αν τον επισκέπτονταν developers ώστε να προωθηθούν πολιτογραφήσεις, ανέφερε πως όχι μόνο πήγαιναν στο γραφείο του αλλά μάλιστα έπαιρναν μαζί τους και επενδυτές που θα αιτούνταν να πολιτογραφηθούν.

«Το γραφείο του Υπουργού είναι ανοικτό για τον κάθε πολίτη, άρα όπως είναι λογικό έρχονταν όλοι», συμπληρώνοντας πως «δεν επηρεαζόταν από κανένα developer ή άλλο που μπορεί να μιλούσε για πολιτογραφήσεις».

«Στεκόμουν σαν την μαϊμούνα να βγάλω φωτογραφία με τον κάθε κινέζο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χάσικος, αναφερόμενος στα πιο πάνω περιστατικά, καθώς όπως ανέφερε αρκετοί πήγαιναν και ζητούσαν μέχρι και φωτογραφίες.