Η απεργία έληξε με επιτυχία… υπογράφηκε η πρώτη συλλογική σύμβαση

Έλα στο Google News

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Με την υπογραφή της πρώτης συλλογικής σύμβασης έχει λήξη η απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι Λεμεσού. Πρόκειται για επιτυχία των εργαζομένων, οι οποίοι μπορεί να μην κέρδισαν όλα όσα διεκδικούσαν, αλλά είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κατάφεραν να υπογραφεί η πρώτη συλλογική σύμβαση με τον ιδιώτη επενδυτή.

Να υπενθυμίσουμε ότι το λιμάνι Λεμεσού, ένα κερδοφόρο λιμάνι με σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης και επέκτασης, δόθηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και μάλιστα με πολύ δυσμενείς όρους σε ξένο ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος από τις πρώτες του πράξεις  ήταν να αυξήσει τα τέλη-ταρίφες εισαγωγής των εμπορευματοκιβωτίων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί αισθητά το κόστος εισαγωγής πολλών προϊόντων, το οποίο βέβαια μετακυλήθηκε από τους εμπόρους κλιμακωτά στους ώμους των καταναλωτών. Στις προτεραιότητες του ιδιώτη επενδυτή και η μείωση του εργατικού κόστους και αύξηση των κερδών του. Συνειδητά επιδίωξε την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με στόχο τη φθηνή εργατική δύναμη. Αγορά υπηρεσιών, προσωπικά συμβόλαια, εξευτελιστικούς μισθούς και όρους εργασίας. Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι εργαζόμενοι στο λιμάνι κατήλθαν σε απεργία, ζητώντας εδώ και πολλούς μήνες να συνομολογηθεί συλλογική σύμβαση, κάτι που τελικά πέτυχαν. Μόνο μέσα από μια συλλογική σύμβαση θα μπορέσουν να διεκδικήσουν και να κατοχυρώσουν τα βασικά τους δικαιώματα, για αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Συνεπώς, ο αγώνας των εργαζομένων στο λιμάνι δείχνει το δρόμο για οργάνωση και συλλογικές συμβάσεις σε όλους τους χώρους εργασίας. Ο ρόλος των συντεχνιών προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικός. Οι συντεχνίες μαζί με τους εργαζόμενους καλούνται να συνεχίσουν τον ταξικό τους αγώνα ενάντια στις καθημερινές επιθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου για καταπάτηση εργατικών κατακτήσεων, μισθών και ωφελημάτων. Να υπερασπίσουν το αναφαίρετο εργατικό δικαίωμα της απεργίας. Δεν είναι τυχαία η νέα παρέμβαση των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, οι οποίες ζητούν από την κυβέρνηση -δεν το βλέπει αρνητικά- νομοσχέδιο για απαγόρευση των απεργιών σε «ουσιώδεις υπηρεσίες», ανοίγοντας την όρεξη και το δρόμο για γενικές απαγορεύσεις… Εργοδότες και κυβέρνηση θέλουν συνειδητά να περιορίσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας και να ποινικοποιηθούν οι εργατικοί αγώνες. Θα τους το επιτρέψουμε; H δύναμη είναι στα χέρια των εργαζομένων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.