Η αποικιοκρατία στον πολιτισμό δεν τελείωσε ποτέ

Τα ευρωπαϊκά μουσεία είναι φτιαγμένα από λάφυρα

Overhead View Of Busy Museum Interior With Visitors

Η ιστορία των αποικιών και των αυτοκρατοριών στην Ευρώπη είναι μακρά. Αυτό, μεταξύ άλλων, συνεπάγεται και την καπηλεία σπουδαίων έργων τέχνης που εκτίθενται, χωρίς καμία νομιμοποίηση, σε μεγάλα μουσεία των ευρωπαϊκών μητροπόλεων.

Μπορεί το μυαλό σας από την παραπάνω περιγραφή να πηγαίνει στα μάρμαρα του Παρθενώνα ή στην Αφροδίτη του Μήλου που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και στο Λούβρο αντίστοιχα, όμως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα.

Κράτη της Αφρικής, που γνώρισαν για χρόνια την αποικιοκρατία των Ευρωπαίων, έχασαν μεταξύ πολλών άλλων και μερικά πολύτιμα έργα τέχνης τα οποία πλέον και εκτίθενται σε μουσεία της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, κάποια από τα εν λόγω μουσεία εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα έργα τέχνης για περιορισμένο χρονικό διάστημα στις χώρες προέλευσής τους, εν είδει «δανείου» και όχι -φυσικά- για πάντα.

Χώρες όπως το Μπενίν και η Αιθιοπία για χρόνια ζητούν την επιστροφή των καλλιτεχνημάτων που εκλάπησαν από τους αποικιοκρατικούς στρατούς. Από το 1960, η Νιγηρία ζητά την επιστροφή περίπου 4000 έργων από ελεφαντόδοτο και χαλκό που ο βρετανικός στρατός έκλεψε από την περιοχή της σημερινής νότιας Νιγηρίας το 1897.

Μέχρι σήμερα, αυτά τα αιτήματα αγνοήθηκαν ή απορρίφθηκαν.

«Τα μουσεία μάχονται ενάντια στην αποκάλυψη της προέλευσης των έργων τέχνης ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι υπάρχουν παράνομες ιστορίες στην απόκτησή τους», έγραψε πέρσι για το Al Jazeera η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Rafia Zakaria και συμπλήρωσε: «Αυτή η μυστικότητα, αποδεκτή ως κανόνας στον κόσμο της τέχνης και των αρχαιοτήτων επέτρεψε, φυσικά, στα μεγάλα μουσεία του κόσμου να δημιουργήσουν τις τεράστιες συλλογές τους».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy