Η αποτυχία γύρω από τον EastMed

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Ο Amos Hochstein, πρώην ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα, ήρθε και αυτός με τη σειρά του να ξεσκεπάσει την κυβέρνηση στο θέμα του EastMed, μετά και τη δημοσίευση του σχετικού non paper από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του ανέφερε αυτά που καταλάβαινε τόσο καιρό ο κοινός νους, ότι καμία τράπεζα ή διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν θα χρηματοδοτήσει τον αγωγό EastMed και πως η ΕΕ δεν είχε ποτέ υιοθετήσει το σχέδιο, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υπουργοί μιλούσαν για υποστήριξή της.

Από το γεγονός αυτό προκύπτει το εξής ερώτημα: Τι επιδίωκε η πολιτική αυτή της κυβέρνησης και κατασπατάλησε τόσο δημόσιο χρήμα και τόση «χαμένη» διπλωματία;

Οι τριμερείς συνεργασίες, με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, ουσιαστικά απέκλειαν την Τουρκία από την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων πηγών στην περιοχή. Στη συνέχεια, η Τουρκία για αντιπερισπασμό έκλεισε το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ένα σύμφωνο που ήξερε και η ίδια πως θα έμενε μόνο στα χαρτιά, καθώς δεν είχε ούτε την παραμικρή νομική υπόσταση. Οι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, έφυγαν διακριτικά από το παιχνίδι του EastMed, η Γαλλία μάς έκανε τη χάρη να κάνει μια-δύο δηλώσεις αποστασιοποιημένη βέβαια από το εγχείρημα. Ο μόνος που παρέμεινε ήταν ο Νετανιάχου, ο οποίος είχε την προεκλογική του εκστρατεία και του συνέφερναν τα φλας και οι κάμερες. Γιατί λοιπόν σπαταλήσαμε τόσα λεφτά και τόση φαιά ουσία για ένα έργο που στη συνέχεια αποδείχτηκε πως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει τόσο λόγω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των μέτρων που επιβάλλει όσο και των εν γένει δυσκολιών υλοποίησης του όλου έργου, αλλά και τη δεδομένη αντίδραση της Τουρκίας; Γιατί δεν θέσαμε το πλάνο του EastMed στη διαπραγματευτική κάνουλα με στόχο την επίλυση του Κυπριακού;

Μήπως, η κυβέρνηση ήθελε να πυροδοτήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο για να αποδείξει πως η Τουρκία είναι επεκτατικό κράτος; Μα αυτό όλα τα κράτη της ΕΕ το αναγνωρίζουν. Στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, είτε το θέλουμε είτε όχι, έχουμε απέναντί μας την Τουρκία, με τις γνωστές της βλέψεις. Ο συλλογισμός άρα των κυβερνώντων θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο σοφός. Νοουμένου ότι η κυβέρνηση θέλει λύση του Κυπριακού, θα έπρεπε τα σχέδιά της να δίνουν «καρότο» στην Τουρκία, φέρνοντάς μας πιο κοντά στη λύση του Ζητήματος.

Το πιο επίφοβο όλων φαίνεται να ήρθε χθες με τις δηλώσεις του Προέδρου στην «Καθημερινή», υπογραμμίζοντας πως αν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες γεωλογικές απαιτήσεις και είναι ταυτόχρονα οικονομικά εφικτό, υπάρχει πολιτική βούληση υλοποίησης του EastMed. Με άλλα λόγια, παρά το γεγονός πως κατέρρευσαν οι ψευδαισθήσεις περί EastMed, ο Πρόεδρος επιμένει στην υλοποίησή του εξετάζοντας, όπως δήλωσε και άλλες επιλογές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy