Η Apple θα ενηµερώνει τους χρήστες iPhone για παραβιάσεις του λογισµικού τους

Η Apple ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ειδοποιεί τους χρήστες των οποίων τα iPhones και άλλες συσκευές έχουν παραβιαστεί σε απόπειρες πειρατείας που χρηµατοδοτούνται από άλλα κράτη, σύµφωνα µε έγγραφο που επικαλείται το NBC News.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ ανακοίνωση έγινε αφού η Apple µήνυσε την ισραηλινή εταιρεία NSO Group, ισχυριζόµενη ότι παρέβη τη νοµοθεσία των ΗΠΑ πωλώντας λογισµικό κατασκοπείας προκειµένου να «χακάρει» iPhones.

«Αυτοί οι χρήστες στοχοποιούνται ατοµικά µε βάση το ποιοι είναι ή το τι κάνουν», αναφέρει η Apple στο έγγραφο. «Σε αντίθεση µε τους παραδοσιακούς κυβερνο-εγκληµατίες, όσοι πραγµατοποιούν επιθέσεις µε χρηµατοδότηση από άλλα κράτη χρησιµοποιούν ξεχωριστούς πόρους για να στοχεύσουν µικρό αριθµό συγκεκριµένων ατόµων και τις συσκευές τους, γεγονός που καθιστά αυτές τις επιθέσεις πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αποτραπούν».

«Η ενηµέρωση των θυµάτων κατασκοπείας αρχίζει να αποκαλύπτει το σκηνικό φρίκης που διευκόλυναν οι υπηρεσίες της NSO Group», ανέφερε ο Ρον Ντέιµπερτ του Πανεπιστηµίου του Τορόντο. «Μαθαίνουµε πλέον για πολλά άτοµα που δεν είναι ούτε τροµοκράτες ούτε εγκληµατίες, αλλά δηµοσιογράφοι, φοιτητές, µέλη νόµιµων αντιπολιτευόµενων παρατάξεων και άλλα µέλη της κοινωνίας των πολιτών παγκοσµίως, των οποίων τα τηλέφωνα παραβιάστηκαν από τις κυβερνήσεις που χρησιµοποιούσαν το Pegasus», έγραψε ο ίδιος, σηµειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν διεθνείς έλεγχοι για τις εταιρείες λογισµικού κατασκοπείας όπως η NSO Group». Σύµφωνα µε έρευνα που δηµοσιεύθηκε από το Citizen Lab του Πανεπιστηµίου του Τορόντο το 2017, το Pegasus χρησιµοποιήθηκε για να στοχοποιήσει δηµοσιογράφους, δικηγόρους, ακτιβιστές κατά της διαφθοράς και κυβερνητικούς αξιωµατούχους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei