Η απροκάλυπτη επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και η υποκρισία της ΕΕ

Former U.S. Ambassador to the United Nations John Bolton speaks at the Conservative Political Action Conference (CPAC) in Oxon Hill, Maryland, U.S. February 24, 2017. REUTERS/Joshua Roberts

Του Ανδρέα Παυλικκά*

Ο επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον: «… Θα κάνει μεγάλη διαφορά για τις ΗΠΑ από οικονομική άποψη αν μπορούσαμε να πετύχουμε οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν και να ελέγξουν τις πετρελαϊκές δυνατότητες της Βενεζουέλας… Ο Μαδούρο φέρνει στη Βενεζουέλα κράτη με αντίθετα συμφέροντα απ’ τα δικά μας…» Ιδού ο λόγος που οι ΗΠΑ επεμβαίνουν απροκάλυπτα στη Βενεζουέλα, υποστηρίζοντας τον αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο της χώρας, ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, επιτείνοντας τις μεθοδευμένες αναταραχές στη χώρα.

Από τον καιρό που ο Τσάβες έδιωξε τις αμερικάνικες πολυεθνικές, επιχείρησαν τρεις φορές με πραξικοπηματικές απόπειρες να τον ανατρέψουν. Δεν τα κατάφεραν… Συνέχισαν όμως, μετά το θάνατό του να υπονομεύουν τον διάδοχό του, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος δημοκρατικά εκλέχθηκε δύο φορές Πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Βρήκαν τώρα την ευκαιρία με το ανδρείκελό τους Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να δημιουργήσουν ένα χάος στη χώρα, ώστε η εξουσία πραξικοπηματικά να περιέλθει στον Γκουαϊδό. Βγήκαν και κάποιες χώρες που θέλουν να λέγονται δημοκρατικές, να αναγνωρίσουν τη συνταγματική αυτή εκτροπή. Αλλά η πιο υποκριτική στάση είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μέσω της Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε τον Πρόεδρο Μαδούρο να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές! Όσες φορές ήλθε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), η Μογκερίνι μάς μιλούσε για την Ειρήνη και τις δημοκρατικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι η Ένωση ή χώρες της Ένωσης επενέβησαν ή υποστήριξαν επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, δημιουργώντας ένα πραγματικό χάος και το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα.

Αλλά να αναφέρουμε και το πιο πρόσφατο: Δολοφονήθηκε άνανδρα ο δημοσιογράφος Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι πίσω από τη δολοφονία είναι το θεοκρατικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς της εν λόγω χώρας. Είδατε καμιά αντίδραση από τη Μογκερίνι; Είδατε να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών -κάτι βέβαια άγνωστο για το δικτατορικό αυτό καθεστώς;

Όχι, εδώ έχουμε ένα σύμμαχο που αγοράζει τα όπλα μας, συνεργαζόμαστε για το πετρέλαιο και πάνε περίπατο και οι δημοκρατικές αξίες και αρχές της Ευρώπης.

Στην περίπτωση της Βενεζουέλας, όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των πολυεθνικών, ο Μαδούρο είναι δικτάτορας, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το λαό του, άσχετα αν δημοκρατικά εκλέχθηκε, και πρέπει να παραιτηθεί! Και τα ελεγχόμενα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενορχηστρωμένα, μεταδίδουν τις ειδήσεις όπως βολεύει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους.

*Οικονομολόγος-ερευνητής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.