Η απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει τον προσφυγικό κόσμο τον εξωθεί στην επιτροπή αποζημιώσεων

Πρόταση για 0,4% επί των αγοραπωλησιών γης, προς στήριξη φτωχών προσφύγων

Εντελώς απρόθυμη παρουσιάζεται η κυβέρνηση για να στηρίξει τον προσφυγικό κόσμο με νέα σχέδια, έτσι ώστε να μην προσφεύγει στην επιτροπή αποζημιώσεων ξεπουλώντας τις περιουσίες του.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων συζήτησε χθες πρόταση νόμου που αφορά την επιβολή επιπρόσθετης φορολογίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με στόχο να ενισχυθεί το ταμείο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ώστε να εισαχθούν νέα σχέδια στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών.

Η πρόταση της ΕΔΕΚ προνοεί την επιβολή τέλους 0,4% επί των αγοραπωλησιών γης, ώστε να συγκεντρωθεί ένα ποσό γύρω στα 16 εκ. ευρώ το χρόνο. Το ποσό αυτό θα κατατίθεται στο Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και θα χρησιμοποιείται για στήριξη φτωχών προσφύγων.

Κατά τη συνεδρία έγινε αναφορά σε παραδείγματα προσφύγων, οι οποίοι πώλησαν περιουσία πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα κατεχόμενα, για περίπου μισό εκατομμύριο. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας ούτε το μισό ποσό δεν κατέληξε στις τσέπες του ιδιοκτήτη, αφού το υπόλοιπο διατέθηκε για δικηγορικά έξοδα.

Από πλευράς της κυβέρνησης τέθηκαν μια σειρά επιχειρημάτων, ώστε να ανακοπεί η ψήφιση της νομοθεσίας, με την πρόεδρο της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά να σημειώνει ότι αναφέρθηκε «μέχρι και το ανήκουστο ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι αρκετό για να στηριχθούν όσοι ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».

Πρόσθεσε πως φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αντιμετωπίσει την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο και την ολοένα αυξανόμενη προσφυγή στην επιτροπή αποζημιώσεων. Ως εκ τούτου, η συζήτηση του θέματος θα συνεχισθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα οδηγηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι μόνο το 30% των προσφύγων έλαβαν είτε προσφυγικό σπίτι, είτε βοήθεια για να κτίσουν ή να αγοράσουν διαμέρισμα. Το υπόλοιπο 70% αγόρασε οικόπεδο ή σπίτι, καταβάλλοντας φορολογίες 45%, για ακίνητα τα οποία απέκτησαν υπεραξία μετά το 1974.

Εκκρεμεί το μισό Βαρώσι

Εκτιμάται (σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο) ότι υπάρχουν 338 διαφορετικοί φάκελοι αιτήσεων στην «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» σε σχέση με το κλειστό Βαρώσι. Κανένας από αυτούς τους φακέλους δεν άνοιξε ακόμα. Οι αιτήσεις περιλαμβάνουν πέρα από τη μισή γη (2.438 /4.638 στρέμματα).

Επιπλέον υπάρχουν πέραν των 5.000 φακέλων, οι οποίοι δεν αγγίχθηκαν ακόμα. Ο δε συνολικός αριθμός των αιτήσεων είναι 6.740. Μέσα στο 2020 κατατέθηκαν 67 νέες αιτήσεις. Κατέληξαν οι 1.245, ενώ οι 201 αποσύρθηκαν ή δεν έγινε δεκτή η πρόταση ή η διαδικασία ήταν προβληματική.

Από ομήρους σε αιχμάλωτους

Η Επιτροπή συζήτησε επίσης την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, με την οποία τροποποιείται η νομοθεσία που διέπει τη δημιουργία μητρώου για τους αιχμάλωτους πολέμου και τους μη στρατεύσιμους. Ο στόχος είναι να τροποποιηθεί η αναφορά σε ομήρους και να μετατραπεί σε αιχμάλωτους μη στρατεύσιμους, για να συνάδει με την ονομασία του μητρώου που ήδη ετοιμάζεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy