Η αρχαία τραγωδία, τα μοτίβα της, είναι παρούσα στα best seller βιβλία, το διαδίκτυο, τις ταινίες, τα κινούμενα σχέδια, ακόμα και στα σουπερμάρκετ

Αγαμέμνων του Αισχύλου από STEFI PRODUCTIONS, ROADS AND ORANGES FILMS, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣΓιατί επιλέξατε να σκηνοθετήσετε τη συγκεκριμένη τραγωδία;

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής, εντάξει; Δεν θυμάμαι πια το λόγο που επέλεξα να δουλέψω τη συγκεκριμένη τραγωδία. Πριν από πολλά χρόνια, στη Σουηδία, δούλευα αυτό το έργο. Από τότε πάντα ονειρευόμουν να το ξαναπιάσω και να προσπαθήσω να το προσεγγίσω. Και για να σας πω την αλήθεια, οι αποφάσεις μου, με ποιο έργο θ’ ασχοληθώ κάθε φορά, έρχονται παρορμητικά και όχι τόσο εγκεφαλικά. Κι έπειτα κάνω πρόβες όχι με σκοπό να εκφράσω τις ιδέες μου ή τις σκέψεις μου για το κείμενο. Κάνω πρόβες για να καταλάβω, για να κατανοήσω καλύτερα. Οι πρόβες για μένα είναι ένας τρόπος ανάγνωσης, μελέτης του κειμένου. Έτσι η παράσταση στην τελική της μορφή είναι κατά κάποιον τρόπο σαν ένα ημερολόγιο ταξιδιού, ένα ημερολόγιο «καταστρώματος». Αυτή η ιστορία του Αισχύλου εκφράζει με εκπληκτική δύναμη το παράλογο της ανθρώπινης μοίρας.

Τι σας κεντρίζει περισσότερο στον Αγαμέμνονα;

Σ’ αυτό το έργο με ιντριγκάρει το απίστευτο δραματουργικό δέσιμο των πρωταγωνιστών και του Χορού. Και το ζοφερό φως της ποίησης του Αισχύλου που μου μαθαίνει να κοιτάζω τη ζωή μου με υπομονή και αυτοσαρκασμό. Κι εδώ θα ήθελα να σταματήσω να μιλάω για το έργο. Γιατί πιστεύω ότι ο σκηνοθέτης λέει ό,τι θέλει να πει για ένα έργο στην παράστασή του. Όχι στο βιβλιαράκι με το πρόγραμμα της παράστασης ή στις συνεντεύξεις. Δεν είναι δική μου δουλειά να εξηγήσω αυτό που δημιούργησα. Αλλά και ως θεατής μιας παράστασης, προτιμώ να μη γνωρίζω εκ των προτέρων τι ήθελε ο σκηνοθέτης να πει και να κάνει. Το να γνωρίζεις εκ των προτέρων τι θα δεις γίνεται τελικά ένα πραγματικό εμπόδιο για να το δεις. Και δεν νομίζω ότι η θεατρική παράσταση είναι ένας τρόπος να δηλώσεις κάποιες ιδέες ή να αποδείξεις, να διδάξεις κάτι. Η παράσταση είναι ένα εσωτερικό ταξίδι, μια εμπειρία. Αν είναι συναρπαστικό, τότε ο κάθε θεατής θα καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα και ιδέες.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, στη συνθήκη της παρούσας κοινωνίας, της κυρίαρχης ηθικής, θεσμικής και προσωπικής, είναι δυνατή η πρόσληψη και αποδοχή των ιδεών του αρχαίου δράματος από το κοινό;

Μπορώ να πω ότι αυτά τα αρχαία κείμενα με προκαλούν προσωπικά να σκεφτώ και να αισθανθώ την ευθραυστότητα και την ομορφιά της ύπαρξης. Πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε σύγχρονο κείμενο. Δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλει κανείς αν τα κείμενα της αρχαίας τραγωδίας είναι σύγχρονα ή επίκαιρα. Σκεφτείτε μόνο πόσο συχνά οι σημερινοί πολιτικοί χρησιμοποιούν αναφορές από την αρχαία τραγωδία στους λόγους τους! Άλλωστε, η κατάσταση στην πολιτική δεν είναι και πολύ διαφορετική, αν το σκεφτείτε, από εκείνην της εποχής του Αισχύλου… Το αρχαίο δράμα είναι παντού στη ζωή μας… Η αρχαία τραγωδία, τα μοτίβα της, είναι παρούσα στα best seller βιβλία, το διαδίκτυο, τις ταινίες, τα κινούμενα σχέδια, ακόμα και στα σουπερμάρκετ.

(Αποσπάσματα από συνέντευξη του σκηνοθέτη της παράστασης Τσέζαρις Γκραουζίνις στην Έφη Μαρίνου. Εφημερίδα Συντακτών, 30/6/2018)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις, Σκηνικά – Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν, Μουσική και Μουσική Διδασκαλία: Χάρης Πεγιάζης, Χορογραφία – Κίνηση: Έντι Λάμε, Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέκος Γιάνναρος, Βοηθός σκηνοθέτη: Συγκλητική Βλαχάκη Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Στάνκογλου, Αργύρης Πανταζάρας, Ιώβη Φραγκάτου, Θοδωρής Κατσαφάδος. Χορός: Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Τάσος Θεοφιλάτος, Πανάγος Ιωακείμ, Δημήτρης Καραβιώτης, Ηλίας Μενάγιερ, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπανδρέου.

Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Σάββατο 14 Ιουλίου και Κυριακή 15 Ιουλίου, 21:00.

Προσέλευση στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου πριν από τις 20:15