Η Αρχή κατά της Διαφθοράς να έχει «δόντια»

Προτάσεις από το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα στην Κοινοβ. Επιτροπή Νομικών

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης παρίσταται στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής για το θέμα της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, Λευκωσία 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς να μην είναι απλώς ένα διακοσμητικό σώμα ζητά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜε δήλωσή του μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών επιεσήμανε ότι με δεδομένο ότι τα επίπεδα διαφθοράς και διαπλοκής στον τόπο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ αυξημένα, θεωρούμε ότι η παρούσα κυβέρνηση -η οποία αποτελεί και μέρος του προβλήματος- δεν είναι αυτή που μπορεί να δώσει τις λύσεις στο πρόβλημα.

Σημείωσε πως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου της Αρχής κατά της Διαφθοράς έχουν ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μίας Αρχής η οποία θα έχει προληπτικό, ενημερωτικό, συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό ρόλο, ενώ το ΑΚΕΛ, από το 2019 έχει υποβάλει προτάσεις, ούτως ώστε να υπάρχουν αυξημένες αρμοδιότητες της Αρχής. Να έχει εξουσίες ερευνητικές στο πλαίσιο των όσων καθορίζονται στη νομοθεσία για τις ερευνητικές επιτροπές.

Χθες υποβλήθηκαν προτάσεις από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο αλλά και από άλλους τεχνοκράτες, ούτως ώστε αυτή η Αρχή να έχει ανακριτικές αρμοδιότητες.

Ένα άλλο θέμα το οποίο συζητείται στην Επιτροπή είναι ο τρόπος διορισμού των μελών της Αρχής. «Ξεκαθαρίζουμε, ότι είμαστε κάθετοι πως σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να συμμετέχει το νομοθετικό σώμα, η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία είναι και το σώμα το οποίο εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία», υπογράμμισε ο Α. Πασιουρίδης.

Παράλληλα και άλλα κόμματα έχουν υποβάλει τροπολογίες ή σκοπεύουν να υποβάλουν. Κάποια μάλιστα αγγίζουν και τροποποιήσεις του Συντάγματος. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, το ΑΚΕΛ θα αναμένει τα κείμενα αυτών των τροπολογιών και λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και τα όσα λένε εξειδικευμένοι τεχνοκράτες επί του θέματος, θα συζητήσει ούτως ώστε αυτή η Αρχή να έχει δόντια και να μην είναι απλώς ένα άλλο διακοσμητικό σώμα, το οποίο στο τέλος της ημέρας το μόνο που θα εξυπηρετεί θα είναι τις επικοινωνιακές ανάγκες της παρούσας κυβέρνησης.

Τις προτάσεις των κομμάτων καλείται να επανεξετάσει και να δει αν μπορεί να ενσωματώσει στο τελικό νομοσχέδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο για την Αρχή αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για τελική λήψη αποφάσεων στις 27 Ιανουαρίου. Ο Β. Γ. Εισαγγελέας υποστήριξε ότι η Αρχή δεν θα είναι ανεξάρτητη από τη στιγμή που στην ανάκριση θα έχει ρόλο ο Γενικός Εισαγγελέας. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία όπως διατυπώνεται εδώ πάει για καταστροφή του συστήματος.

Τελεί υπό… σύγχυση ο Β. Γ. Εισαγγελέας!

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος παρέστη στη χθεσινή συνεδρίαση, δήλωσε ότι τελεί υπό σύγχυση ύστερα από εισηγήσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για ανακριτική ομάδα της Αρχής στη Νομική Υπηρεσία και διερωτήθηκε πώς μπορεί με αυτό τον τρόπο να παραμείνει ανεξάρτητη η Αρχή.  Σε παρατηρήσεις ότι η Αρχή θα πρέπει να έχει «δόντια», απάντησε «να μην κάνουμε δόντια για να δαγκώνουμε τον ίδιο τον εαυτό μας».

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.