Η Αρχή κατά της Διαφθοράς θα κριθεί από το έργο της…

Της Άντριας Ζαμανή

 

Διόρισαν τον πρόεδρο και τα μέλη της πολυδιαφημιζόμενης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Ας μην επικεντρωθώ στο γεγονός ότι στον κατάλογο με τους υποψηφίους βρίσκονταν άτομα που έδωσαν μεγάλο αριθμό διαβατήριων και πρόσωπα που επωφελήθηκαν του επενδυτικού προγράμματος καθώς έχουν κατασκευαστικές εταιρείες. Λεπτομέρειες για τη σύσταση μιας Αρχής που θα προσπαθήσει να πατάξει τη διαφθορά, να απαρτίζεται από άτομα που ενδεχομένως να είναι μέρος του συστήματος. Δεν αμφισβητώ ότι ίσως να ήταν και οι καλύτερες επιλογές, αλλά πώς μπορεί η κοινωνία να τους εμπιστευτεί μετά από όλα τα ανεκδιήγητα που έγιναν με κοινό παρονομαστή το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα. Δεν θα ήταν ούτε για εκείνους σωστό να έμπαιναν στη διαδικασία να πείσουν πρώτα για την αμεροληψία τους και μετά να αρχίσουν να δουλεύουν. Θα καταντούσε αυτή η προσπάθεια μια τρύπα στο νερό.

Και αφού αναφέραμε εν ολίγοις το παρασκήνιο, πάμε στην ουσία. Διόρισαν λοιπόν τους πέντε εκλεκτούς. Δεν έχουν πού να εργαστούν, δεν γνωρίζουν πού θα είναι τα γραφεία τους, ποια εργαλεία θα έχουν στη διάθεσή τους, τον τρόπο που θα λειτουργεί η Επιτροπή αυτή, ποιοι θα στελεχώσουν τα γραφεία τους, δεν γνωρίζουν στην ουσία τίποτα. Τους άφησαν μετέωρους. Ελπίζω να μην έχουν την απαίτηση κιόλας να πιάσουν άμεσα δουλειά, αλλά τώρα που το σκέφτομαι ίσως αυτός να είναι και ο στόχος. Σου λέει έχουμε έξι χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία τους, αν τα τρία προσπαθούμε να βρούμε το χώρο που θα τους βολέψουμε και τα συναφή, δεν θα προλάβουν να βρουν και πολλά. Ειδικότερα αν σκεφτεί κανείς ότι την Κύπρο την καταβάλλει η γραφειοκρατία και όλα γίνονται με αργούς ρυθμούς, τότε ο στόχος θα επιτευχθεί. Μακάρι βέβαια να βγω ψεύτρα και να γίνουν όλα όσα πρέπει άμεσα, αν και κρατώ μικρό καλάθι.

Εύχομαι ολόψυχα αυτή η προσπάθεια να καρποφορήσει. Έχουμε μπουχτίσει να ακούμε για τη χώρα μας και το πόσο διεφθαρμένη είναι. Χθες μάλιστα μάθαμε ότι φιγουράρουμε και στην ιταλική κρατική τηλεόραση, για την εμπλοκή του πρώην γραφείου του Προέδρου στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, αλλά στην Κύπρο ήταν μια απλή, συννεφιασμένη Τετάρτη και όλα καλά. Βέβαια ας μην παραπονιόμαστε, γιατί μέσα από όλη αυτή τη συζήτηση με τα «χρυσά» διαβατήρια έχουμε γίνει διεθνώς γνωστοί εμείς οι Κύπριοι.

Χθες ερωτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, αν θα κινηθεί εναντίον του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας αν αποδειχθεί κάτι για αυτόν, και είπε ότι όλα θα φανούν στην πράξη ακόμη και αν υπάρχουν εμπόδια στη διεξαγωγή έρευνας. Θα μπορούσε εύκολα να πει «ναι», «βεβαίως», «φυσικά», αλλά προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και είναι προς τιμήν του. Εύχομαι πραγματικά αυτή η Επιτροπή να δουλέψει.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.