Η Αριστερά, η μόνη εναλλακτική

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε τη σημασία κοινής δράσης των κομμάτων της ΕΕΑ/ΒΠΑ

«Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό κοινές για τα κόμματά μας στα κράτη-μέλη» της ΕΕ, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κατά τη συνάντηση των Αρχηγών Κομμάτων της Συνομοσπονδιακής Ομάδας Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς/Βορείας Πράσινη Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στις 6 και 7 Νοεμβρίου. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως στόχος της συνάντησης είναι η συζήτηση των σοβαρών προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα κόμματα της Ομάδας ενόψει των ευρωεκλογών και των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λαοί στην ΕΕ, ο κ. Κυπριανού τόνισε ως κύρια την πορεία προς την ομοσπονδοποίηση με την οικοδόμηση των διαφόρων στοιχείων [π.χ. Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), Τραπεζική Ένωση, Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)], πορεία στην οποία το ΑΚΕΛ έχει κριτική θέση. Ιδιαίτερα στάθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και των λαϊκίστικων δυνάμεων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς και στις ΗΠΑ και τη Νότιο Αμερική -με πιο πρόσφατο το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βραζιλία, την οποία χαρακτήρισε ως αυξανόμενη απειλή. Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να οικοδομήσουμε γύρω από αρχές ένα κοινό μέτωπο με τις όσο το δυνατό ευρύτερες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις. Θα πρέπει να προσεγγίσουμε τον κάθε δημοκρατικό πολίτη που αντιδρά στις πολιτικές της ΕΕ και να τον πείσουμε με πράξεις ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή είναι η Αριστερά». Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ άνοιξαν, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «την πόρτα στη λιτότητα και στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους».

Τόνισε ότι «τόσο τα συντηρητικά όσο και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ακολούθησαν ή στήριξαν αυτές τις καταστροφικές πολιτικές. Σε συνδυασμό με την πρωτοφανών διαστάσεων προσφυγική κρίση, αυτές οι πολιτικές «επέτρεψαν στην ακροδεξιά να επιδρά στις πιο ευάλωτες ομάδες των κοινωνιών μας», είπε. Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ανέφερε πως υπάρχει ξεκάθαρη μετακίνηση των επενδύσεων προς τη βιομηχανία όπλων. «Προωθείται», είπε, «το εμπόριο όπλων με αυταρχικά καθεστώτα, γεγονός που ενθαρρύνει και τροφοδοτεί τις ένοπλες συγκρούσεις». Έκανε παράλληλα εκτενή αναφορά στη σύζευξη της ΕΕ με το ΝΑΤΟ. «Προκύπτει η ανάγκη για εντατικοποίηση της δουλειάς μας στα κινήματα και τις οργανώσεις ειρήνης», τόνισε. Αναφερόμενος στο δημοκρατικό έλλειμμα στη λειτουργία της ΕΕ είπε πως πηγάζει από το γεγονός ότι η ΕΕ «όπως είναι στημένη έχει ταξικό χαρακτήρα».

Η απάντηση της Αριστεράς Ως απάντηση της Αριστεράς σε όλα αυτά, ο Κυπριανού υπογράμμισε την ανάγκη να «προβάλουμε τεκμηριωμένα την κριτική μας έναντι στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καθώς και τις προτάσεις μας». Μάλιστα ανέφερε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αφήνουν τα κόμματα της Αριστεράς κενό χώρο. «Οι ακροδεξιές δυνάμεις θα τον γεμίσουν με τις λαϊκίστικες τους προτάσεις», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, οι ευρωβουλευτές-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) εκλέγονται έχοντας καθήκον να εκπροσωπούν τους εργαζόμενους των αντίστοιχων χωρών τους. Όσον αφορά τη δράση της Ομάδας, τόνισε τη σημασία του συνομοσπονδιακού χαρακτήρα της, καθώς «εγγυήθηκε την ελευθερία λήψης αποφάσεων σύμφωνα με τις εθνικές μας προτεραιότητες και ευαισθησίες». Πρόσθεσε μάλιστα πως οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα διεύρυνσης της Ομάδας πρέπει να γίνουν με προσοχή, έτσι που να διατηρηθούν τα αριστερά χαρακτηριστικά της. Τέλος, ο Κυπριανού υπογράμμισε τη σημασία της αλληλεγγύης της Ομάδας σε ζητήματα όπως το Κυπριακό, αλλά και στον παλαιστινιακό και κουβανικό λαό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy