Συνέντευξη – Χρυστάλλα Αντωνίου: Η Αριστερά ξανά µπροστά για να υπερασπίζεται την κοινωνία

Η επαρχιακή γραµµατέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας εξηγεί την τεράστια σηµασία της επικείµενης Επαρχιακής Συνδιάσκεψης

«Οι πολιτικές των κυβερνώντων που θέλουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους δεν είναι ανεκτές από την κοινωνία. ∆εν πάει άλλο!»

Ν. Αναστασιάδης: «Εν θα µου πουν οι Σκαλιώτες τι θα κάµω»

«Ούτε οι ώµοι των εργαζοµένων, ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε η υπόθεση του κυπριακού προβλήµατος αντέχουν άλλη πενταετία της Δεξιάς»

 

Το εφαλτήριο για τον αγώνα για προοδευτική αλλαγή αλλά και επαναφορά του ΑΚΕΛ σε θέση βασικού πυλώνα στήριξης της κοινωνίας πρέπει να είναι η 27η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λάρνακας. Αυτό τονίζει στη συνέντευξή της στη «Χ» η επαρχιακή γραµµατέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας, Χρυστάλλα Αντωνίου, ενόψει του φόρουµ που θα γίνει στις 14 και 15 Μαΐου. Με διάθεση αυτοκριτικής, η επικεφαλής της επαρχιακής οργάνωσης παραθέτει λάθη και αδυναµίες, αναδεικνύοντας όµως ταυτόχρονα και τις καίριες παρεµβάσεις του κόµµατος σε όλο το φάσµα του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι, πάντα µε γνώµονα το συµφέρον των εργαζοµένων, της κοινωνίας και της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, υπογραµµίζοντας ότι αυτή η δράση µπορεί και πρέπει ν’ αποτελέσει το θεµέλιο για την ολική επαναφορά του ΑΚΕΛ.

 

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Κάθε Συνδιάσκεψη είναι σηµαντική, αλλά η επικείµενη φαντάζει να έχει ακόµα µεγαλύτερη σηµασία ενόψει προεδρικών εκλογών µε φόντο όσα έχουν γίνει τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια.

Η 27η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λάρνακας είναι όντως το κορυφαίο πολιτικό φόρουµ για το κόµµα στην επαρχία και το αποκορύφωµα της δράσης µας τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε αυτή θα εκτιµήσουµε τη δουλειά που έγινε και θα θέσουµε νέους στόχους. Το τελευταίο όντως αποκτά ιδιαίτερη σηµασία υπό το φως των αδιεξόδων που επισώρευσε η δεκαετής διακυβέρνηση ∆ΗΣΥ.

Τι θα ξεχωρίζατε από τη δράση του ΑΚΕΛ Λάρνακας αυτά τα πέντε χρόνια;

Τα χρόνια που είναι υπό ανασκόπηση αναλάβαµε πρωτοβουλίες για σειρά ζητηµάτων που απασχολούν την κοινωνία. Προβλήµατα που δεν είναι άσχετα µε τις πολιτικές που ακολουθεί και εφαρµόζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη-∆ΗΣΥ τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια.

Η στέγη φαντάζει όνειρο απατηλό για χιλιάδες νεαρά ζευγάρια και οικογένειες. Τα ενοίκια είναι απαγορευτικά για µεγάλο αριθµό νοικοκυριών που ζουν χωρίς τα στοιχειώδη, προκειµένου να µπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στις µίνιµουµ οικονοµικές υποχρεώσεις τους. Οι νέοι βρίσκονται στην ανεργία ή στην καλύτερη των περιπτώσεων εργάζονται µε µισθούς πείνας µε απάνθρωπα ωράρια εργασίας. Σε παρόµοια κατάσταση βρίσκονται και αρκετές µικροµεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω των αυξηµένων ενοικίων και της ακρίβειας.

Χρειάστηκε να διεκδικούµε ως Λαρνακείς τα αυτονόητα, µε τους κυβερνώντες να βρίσκονται συνεχώς απέναντι από τη Λάρνακα.

Και είναι άξιον απορίας, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ενώ για τα εργοστάσια ασφάλτου είχαν «δεσµευτεί» πως δεν θα επιβαρύνουν άλλο την περιοχή Βασιλικού, αποφάσισαν να τα πάρουν εκεί. Ή στην Κόσιη. Γεγονός που προκάλεσε κινητοποιήσεις και διαµαρτυρίες των κοινοτήτων, κοµµάτων και άλλων φορέων. Εννοείται και του ΑΚΕΛ, το οποίο ανέλαβε διάφορες πρωτοβουλίες για την αποτροπή των σχεδιασµών τους.

Επιγραµµατικά αναφέρουµε πως χρειάστηκε να παρέµβουµε εντός και εκτός Βουλής, εντός και εκτός ∆ηµοτικών και Κοινοτικών Συµβουλίων για την Πανεπιστηµιακή Σχολή, το χώρο του ∆ιανέλλειου Γυµνασίου, τη Λεωφόρο Αλ. Παναγούλη, το δρόµο Λάρνακας-∆εκέλειας, το λιµάνι, τις πετρελαιοδεξαµενές και το υγραέριο, τις βιοτεχνικές περιοχές, την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του Νοσοκοµείου Λάρνακας, την προστασία των παραλιών µε τη δηµιουργία κυµατοθραυστών και για αρκετά άλλα ζητήµατα.

Το σίγουρο είναι πως οι κατά καιρούς «δεσµεύσεις» του Προέδρου Αναστασιάδη και του ∆ΗΣΥ έναντι των Λαρνακέων δυστυχώς είναι επιταγές χωρίς αντίκρισµα.

Αν σας ζητούσε κάποιος να αξιολογήσετε τρία θετικά και τρία αρνητικά στοιχεία της περιόδου αυτής σε ό,τι αφορά στη δράση του κόµµατος στη Λάρνακα, ποια θα ήταν;

Οι αξιολογήσεις είναι µέρος της Συνδιάσκεψης και του διαλόγου που προηγήθηκε στις συνελεύσεις των ΚΟΒ. Θα µπορούσα να αναφέρω ως αρνητικό την πτώση των ποσοστών του κόµµατος στην επαρχία αλλά και παγκύπρια και την απώλεια, δυστυχώς, µιας βουλευτικής έδρας, λόγω του τρόπου κατανοµής των εδρών στις επαρχίες. Ως δεύτερο αρνητικό θα αξιολογούσα την πανδηµία και τη δυσκολία ή και αδυναµία σε αρκετές περιπτώσεις να λειτουργήσουµε αποτελεσµατικά και έγκαιρα παντού, γεγονός που δυσκόλεψε τη δράση και την επαφή µας. Στα αρνητικά της δράσης µας µπορούµε να αναφέρουµε και την αδυναµία σωστής λειτουργίας αριθµού ΚΟΒ και βοηθητικών µας γραφείων. Υπάρχει ανάγκη ανάδειξης νέων στελεχών και καταµερισµός καθηκόντων για να είµαστε πιο αποτελεσµατικοί και δηµιουργικοί.

Στα θετικά καταγράφουµε τη δράση µας: 

– Στα ζητήµατα που αφορούν στην επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

– Την αυθόρµητη ανταπόκριση στελεχών και µελών µας µε ποικίλους τρόπους στη δύσκολη περίοδο της πανδηµίας, καθώς και τη δράση µας και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ζητήµατα και στον τοµέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Τα αποτελέσµατά µας στην ευγενική άµιλλα του παγκύπριου οργανωτικού πλάνου των τελευταίων 4 χρόνων, που κατέταξαν πρώτη τη Λάρνακα χάρη στη σκληρή δουλειά των µελών, των στελεχών και των φίλων του κόµµατος.

Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι έφερε την ενιαία ανάπτυξη του λιµανιού και της µαρίνας και τη µετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών;

Έγραψε πλέον η Ιστορία για τα επιχειρήµατα της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, έγραψε την περιβόητη και αξέχαστη φράση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τη Λάρνακα: «Εν θα µου πουν οι Σκαλιώτες τι θα κάµω», στη συνάντηση που είχαµε το 2014 στο Προεδρικό για να µας πείσουν ότι ήταν προς όφελός µας η µετατροπή του λιµανιού σε ενεργειακό µε τη λάσπη και τα χηµικά, για τα οποία είχαν δοθεί και άδειες πίσω από κλειστές πόρτες.

Η Λάρνακα βγήκε στους δρόµους και διεκδίκησε. ∆εν συµβιβαστήκαµε ούτε λεπτό ως ΑΚΕΛ. Ούτε διλήµµατα είχαµε. Μοναδικό µας µέληµα, για το οποίο δώσαµε κι εµείς µαζί µε όλους τους άλλους αγώνες, ήταν και είναι η υγεία, η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής. Το ίδιο συνέβη και για τα χρονοδιαγράµµατα για τη µετακίνηση των πετρελαιοδεξαµενών και τις διαµαρτυρίες Λάρνακας και Λειβαδιών. Η ενιαία ανάπτυξη του λιµανιού και της µαρίνας, καθώς και η µετακίνηση των πετρελαιοδεξαµενών, αποτελεί επίτευγµα των Λαρνακέων. Του δηµάρχου, του ∆ηµοτικού Συµβουλίου και της Επιτροπής Ανάπτυξης. Σε αντιδιαστολή µε τη θέση του προηγούµενου δηµάρχου και του ∆ΗΣΥ που βρέθηκαν απέναντι από τα ΘΕΛΩ της πόλης και της επαρχίας.

Μας χαροποιεί η µετακίνηση -επιτέλους- των πετρελαιοδεξαµενών και η ενιαία ανάπτυξη λιµανιού και µαρίνας. Ξεκαθαρίζουµε όµως ότι είµαστε σε εγρήγορση και παρακολουθούµε τις εξελίξεις για προστασία του δηµοσίου συµφέροντος και των εργαζοµένων και αποτροπή των καταχρηστικών αυξήσεων στις χρεώσεις, όπως, δυστυχώς, συνέβη στο λιµάνι Λεµεσού.

Πόσο σηµαντικό θεωρείτε το ρόλο της νέας Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας και των στελεχών ευρύτερα στις επερχόµενες προεδρικές εκλογές;

Καθοριστικό. Η νέα Επαρχιακή µας Επιτροπή θα ηγηθεί της προσπάθειας για την αλλαγή της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ. Από τον κάθε έναν και την κάθε µια και από όλους στο σύνολο θα εξαρτηθεί το αποτέλεσµα της επαρχίας µας. Ο τόπος και ο λαός µας έχουν ανάγκη από µια προοδευτική αλλαγή. Οι πολιτικές των κυβερνώντων που θέλουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους δεν είναι ανεκτές από την κοινωνία. ∆εν πάει άλλο! Γι’ αυτό και ως ΑΚΕΛ στη Λάρνακα θα πρέπει να κάνουµε αυτό που ξέρουµε να κάνουµε πολύ καλά για να πετύχουµε την αλλαγή. Ούτε οι ώµοι των εργαζοµένων, ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε η υπόθεση της Κύπρου αντέχουν άλλη πενταετία της Δεξιάς.

Ένα καταληκτικό µήνυµα στα στελέχη και στα µέλη του κόµµατος

Με την 27η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη το ΑΚΕΛ Λάρνακας γυρίζει σελίδα σε λάθη, αδυναµίες και παραλείψεις. Καταγράφονται τα θετικά και µπαίνουµε στην πορεία υλοποίησης των αποφάσεων που πήραµε και αυτών που θα ληφθούν στη Συνδιάσκεψη. Εµείς είµαστε η συνέχεια των συντρόφων και των συντροφισσών µας που αγωνιούν να δουν την Αριστερά ξανά µπροστά. Όχι για να µετρά ποσοστά, αλλά για να µπορεί να υπερασπίζεται την κοινωνία και τις ανάγκες της. Το ΑΚΕΛ στη Λάρνακα έχει βαθιές ρίζες και λαµπρή ιστορία και η υπόσχεσή µας έναντι αυτής της ιστορίας µας και της νέας γενιάς είναι πως θα τιµήσουµε τα 100 χρόνια του ΑΚΕΛ µε το κεφάλι ψηλά!

 

Η δηµαρχία του Ανδρέα Βύρα δείχνει ότι η Αριστερά µπορεί να κάνει τη διαφορά

 

Η εξαιρετικά πετυχηµένη δηµαρχία του Ανδρέα Βύρα θεωρείτε ότι στέλνει το µήνυµα ότι η Αριστερά µπορεί να κάνει τη διαφορά στην πράξη ευρύτερα;

Είναι µε ιδαίτερη ικανοποίηση που ανασκοπούµε τη δηµαρχία του Ανδρέα Βύρα. ∆ήµαρχος µε όραµα, διεκδικητικότητα και αποτελεσµατικότητα.

Το ότι εφαρµόζει στην πράξη την προεκλογική του υπόσχεση, που ήταν «Νέα Αρχή-Νέα Πόλη», δίνει την αξία που αναλογεί στο πρόσωπο του ιδίου αλλά και όσων τον επέλεξαν και τον στήριξαν.

Ο Ανδρέας Βύρας, µε την εντιµότητα και την ειλικρίνεια που τον χαρακτηρίζουν, κατάφερε µε συλλογικότητα στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο αλλά και στην Επιτροπή Ανάπτυξης να θέσει στόχους και µε τόλµη και αισιοδοξία να διεκδικήσει και να πετύχει για τη Λάρνακα σηµαντικά έργα µε προοπτικές για εµάς και για τα παιδιά µας. Πέτυχε την αναγνώριση για την πόλη και την επαρχία µας και κυρίως την επανάκτηση της πληγωµένης µας περηφάνιας µε τα όσα ζήσαµε στην προηγούµενη πενταετία.

Η  δηµαρχία Ανδρέα Βύρα καταγράφεται ως πετυχηµένη και σεµνυνόµαστε για τις δηµαρχίες του αείµνηστου Γιώργου Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μωυσέως, για να πούµε πως ναι, η Αριστερά µπορεί να κάνει τη διαφορά στην πράξη ευρύτερα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy