Η άρνηση της κυβέρνησης για λήψη μέτρων έφερε νέα εκτίναξη του πληθωρισμού στο 8,8%!

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Η ακρίβεια «τρώει» τους ψαλιδισμένους μισθούς και τις ισχνές συντάξεις

Νέα εκτίναξη του πληθωρισμού στο 8,8% ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και οφείλεται εξ ολοκλήρου σε εξωτερικούς παράγοντες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, «ο πληθωρισμός τον Απρίλιο 2022 αυξήθηκε με ρυθμό 8,8%», με τις μεγαλύτερες μεταβολές να καταγράφονται στον ηλεκτρισμό (+39%), τα πετρελαιοειδή (+32%) και τα γεωργικά προϊόντα (+18,3%). Σημειώνεται επίσης ότι το κόστος για τη στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο αυξήθηκε κατά 21,06%, ενώ το κόστος για τις μεταφορές αυξήθηκε κατά 17,99%. Ακόμη, το κόστος για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε κατά 11,01%, ενώ το κόστος για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 7,21%.

Σημειώνεται ότι η ακρίβεια κτυπά περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, τα οποία αναγκάζονται να δαπανούν πολύ μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Επισημαίνεται επίσης ότι με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία παρουσίασε πρόσφατα η εφημερίδα μας, οι μισθοί στην Κύπρο είναι περίπου 40% πιο χαμηλοί από τον μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει εδώ και μήνες συγκεκριμένες προτάσεις για αναχαίτιση της ακρίβειας και στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, πρότεινε μεταξύ άλλων την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και την καθολική εφαρμογή της για όλους τους εργαζόμενους, τη μείωση του ΦΠΑ και της διπλής φορολογίας στα καύσιμα (βλέπε κάτω), την ανοικτού τέλους μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, την αξιοποίηση της δυνατότητας επιβολής πλαφόν, την ένταξη όλων των ευάλωτων και των χαμηλοσυνταξιούχων στην ειδική διατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων και την πραγματοποίηση αυστηρών ελέγχων για πάταξη της αισχροκέρδειας. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επιμένει φορτικά στο δόγμα ότι τα πάντα πρέπει να ρυθμίζονται από την ελεύθερη αγορά.


Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.