Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης υποβάθμισε στο 5,2% τον ρυθμό ανάπτυξης της Ασίας το 2022 λόγω της ρωσικής εισβολής

Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης υποβάθμισε την Τετάρτη την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης που θα παρουσιάσει το 2022 η αναπτυσσόμενη οικονομία της Ασίας, καθώς οι «αυξανόμενες» πιέσεις στις τιμές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλούν την περιοχή της Ασίας η οποία ανακάμπτει από την πανδημία και τα αυξανόμενα κρούσματα που παρουσιάζει η παραλλαγή Όμικρον.


Ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την τεράστια περιοχή της Ασίας, η οποία εκτείνεται από τα νησιά Κουκ στον Ειρηνικό μέχρι το Καζακστάν στην Κεντρική Ασία, αναμενόταν να επιταχυνθεί καθώς οι χώρες ανέκαμψαν από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ αυξήθηκε το κόστος ενέργειας και τροφίμων, αναφέρει η Τράπεζα.

Στον απόηχο της αύξησης των μολύνσεων από κορωνοϊό λόγω της παραλλαγής Όμικρον και της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Τράπεζα Αναπτύξεως της Ασίας με έδρα τις Φιλιππίνες υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη το 2022 στο 5,2%.

Στην προηγούμενη πρόβλεψή της τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τράπεζα ανέμενε ανάπτυξη 5,3% το 2022, ενώ το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 6,9%.


Ενώ η τράπεζα ήταν αισιόδοξη ότι η περιοχή θα συνεχίσει να ανακάμπτει από τον Covid-19, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Άλμπερτ Παρκ δήλωσε ότι η ανάκαμψη θα είναι «άνιση» και ότι υπάρχουν «σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι».

«Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο είναι ένα επιπλέον εμπόδιο για τις οικονομίες στην αναπτυσσόμενη Ασία οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πανδημία», είπε ο Παρκ.

Ενώ η περιοχή του Καυκάσου ​​και η Κεντρική Ασία θα δεχθούν άμεσο πλήγμα από την κρίση στην Ουκρανία λόγω των στενών εμπορικών και οικονομικών τους δεσμών με τη Ρωσία, η υπόλοιπη περιοχή της Ασίας θα επηρεαστεί έμμεσα από τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.


«Οι λογαριασμοί ενέργειας θα αυξηθούν για τους εισαγωγείς ενέργειας, ωθώντας τον πληθωρισμό και επιβαρύνοντας τη ζήτηση», αναφέρει η τράπεζα στην έκθεσή της για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ασίας.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 3,7%, σε σύγκριση με 2,5% το 2021, για το οποίο ο Παρκ ανέφερε ότι είναι «ακόμα πολύ χαμηλότερος» από άλλα μέρη του κόσμου, κάτι που εν μέρει απέδωσε στη σχετικά χαμηλότερη κατανάλωση σιταριού και στις λιγότερες διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.