Η ατιμωρησία της προδοσίας

Του
Γιαννάκη Ομήρου*

 

48 χρόνια µετά το επονείδιστο πραξικόπηµα της 15ης Ιουλίου, θεωρώ χρέος να αναδείξω την εγκληµατική ατιµωρησία των εν Αθήναις τουρκοφόρων πραξικοπηµατιών.

Είναι καλά γνωστό ότι µετά την κατάρρευση της εφτάχρονης χουντικής τυραννίας στην Ελλάδα ως αποτέλεσµα της προδοσίας της Κύπρου, εδιώχθησαν µεν από την µεταπολιτευτική κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραµανλή οι πρωταίτιοι του πραξικοπήµατος εναντίον του Προέδρου Μακαρίου, πλην όµως από την κυβέρνηση που προέκυψε µετά τις εκλογές του Νοεµβρίου του 1974, και πάλι υπό τον Κωνσταντίνο Καραµανλή, ανεστάλη η ποινική τους δίωξη.

Τον Αύγουστο του 1997 ο Φαίδων Γκιζίκης, «Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας» της στρατιωτικής χούντας των Αθηνών αλλά και Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας µέχρι τη διεξαγωγή του δηµοψηφίσµατος του ∆εκεµβρίου του 1974 για την κατάργηση της Βασιλείας, παραδέχθηκε σε δήλωση στον ελληνικό Τύπο ότι µαζί µε τον Ιωαννίδη, τον Μπονάνο και τον Γεωργίτση διέταξαν τους πραξικοπηµατίες να ενεργήσουν κατά της δηµοκρατικής εξουσίας στην Κύπρο. Ο Γκιζίκης ουδέποτε δικάστηκε. Αντίθετα, διατήρησε όλα τα ωφελήµατα πρώην Προέδρου της ∆ηµοκρατίας.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, σε Κύπρο και Ελλάδα, από αυτές τις δηλώσεις του Φαίδωνα Γκιζίκη ανέλαβα την πρωτοβουλία, ως µέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, να συνοδεύσω στην Αθήνα την Παγκύπρια Ένωση Συγγενών των Πεσόντων Αντιστασιακών, για να ζητήσουµε την ποινική δίωξη των πρωταιτίων του πραξικοπήµατος.

Γιατί όµως δεν διώχθηκαν ποινικά οι πρωταίτιοι του πραξικοπήµατος της 15ης Ιουλίου 1974; Όταν µετά την πτώση της χούντας, µέσα από τις στάχτες της κυπριακής τραγωδίας, καταχωρίστηκαν ποινικές διώξεις κατά των πρωταιτίων του πραξικοπήµατος, η τότε κυβέρνηση Καραµανλή ανέστειλε τις διώξεις µε επίκληση νοµοθεσίας που προέβλεπε ότι µπορεί να υπάρξει µια τέτοια αναστολή «όταν απειλούνται οι σχέσεις της Ελλάδος µετά τρίτης τινός χώρας» (άρθρο 30 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας). Η χώρα βέβαια δεν ανεφέρθη, αλλά ήταν προφανές ότι επρόκειτο για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. ∆ηλαδή δεν υπήρξε ποινική δίωξη, ούτε βέβαια και τιµωρία των χουντικών που διέταξαν και εκτέλεσαν την προδοσία του πραξικοπήµατος, το οποίο οδήγησε στην τουρκική εισβολή, για να µην αποκαλυφθεί ο ρόλος και οι κραυγαλέες ευθύνες των Ηνωµένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Στις 3 ∆εκεµβρίου του 1975 οι βουλευτές του ΚΚΕ (Ενωµένη Αριστερά), Γρηγόρης Φαράκος, Μίνα Γιάννου και Κώστας Κάππος, κατέθεσαν επερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων «σχετικά µε την καθυστέρηση της διώξεως κατά των υπευθύνων της κυπριακής τραγωδίας». Το ίδιο έπραξε και ο Λεωνίδας Κύρκος στις 22 Ιανουαρίου του 1976.

Μετά τη συζήτηση της επερώτησης, ο τότε Υπουργός ∆ικαιοσύνης Κ. Στεφανάκης απάντησε µε δήλωση του Πρωθυπουργού Κ. Καραµανλή της 16ης Οκτωβρίου 1975: «Θα παραµείνει βέβαια ακόµα εκκρεµής η δίωξις των υπευθύνων διά το πραξικόπηµα της Κύπρου· και τούτο διότι η κυβέρνησις νοµίζει ότι κατά την παρούσαν φάσιν του Κυπριακού δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί η δίκη αυτή, αζηµίως, διά την υπόθεσιν της Κύπρου».

Έτσι, η χούντα διώχθηκε και τιµωρήθηκε µόνο για το πραξικόπηµα της 21ης Απριλίου του 1967 και για την αιµατηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον Νοέµβριο του 1973. Όχι για την εθνική προδοσία της Κύπρου.

Και όµως. Ενώ η κυβέρνηση Καραµανλή φρόντισε να «προστατεύσει» τους Αµερικανούς και Νατοϊκούς και να επιβάλει συσκότιση για τις ευθύνες τους στην κυπριακή τραγωδία, ο Αµερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, κατά την επίσηµη επίσκεψή του στην Αθήνα, τον Νοέµβριο του 1999, ζήτησε συγγνώµη για τη στήριξη που πρόσφεραν οι ΗΠΑ προς την ελλαδική χούντα. Αλλά και ο ανώτατος Αµερικανός διπλωµάτης Ρίτσαρντ Χόλµπρουκ, σε στιγµές ειλικρίνειας, αναφώνησε το mea culpa για το ρόλο τον οποίο διαδραµάτισαν οι Αµερικανοί στη στήριξη της δικτατορίας αλλά και στην κυπριακή τραγωδία.

Το έγκληµα της προδοσίας της Κύπρου παραµένει µέχρι σήµερα ατιµώρητο. Και εξακολουθεί να στοιχειώνει τους υπεύθυνους αυτής της εγκληµατικής παράλειψης. Στίγµα ανεξίτηλο και εσαεί εθνικό όνειδος η ατιµωρησία των πρωταιτίων της µεγαλύτερης προδοσίας στη νεότερη ιστορία του Ελληνισµού…

* Πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.