Η αξίωση για δύο κράτη ξεκίνησε μετά το Κραν Μοντανά, λέει ο Αναστασιάδης!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, στο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος.

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Βρισκόμαστε και στο πέντε της οριστικής διχοτόμησης της πατρίδας μας. Δεν χωρούν άλλες παλινδρομήσεις, ούτε άλλα λάθη. Επείγει η λύση του Κυπριακού, όχι η όποια λύση, αλλά λύση που να εδράζεται στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του ΟΗΕ, στις συγκλίσεις και στο συμφωνημένο πλαίσιο Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Η απουσία ουσιαστικών συνομιλιών οδηγεί στην εδραίωση των νέων τετελεσμένων και στην οριστική διχοτόμηση. Δεν πρόκειται για κινδυνολογία. Η μόνη εφικτή λύση που απομένει και αυτό όχι για πολύ, είναι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είναι η λύση, η οποία στηρίζεται από τις προοδευτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων και η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή ως ένας έντιμος συμβιβασμός και από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι η λύση, η οποία μπορεί να ενώσει το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, σε μια κοινή ομόσπονδη και ειρηνική πατρίδα.

Οι ευθύνες και η αδιαλλαξία της Τουρκίας είναι δεδομένες. Στην ιστορία των 47 χρόνων διαπραγματεύσεων μπορέσαμε με σωστές και διεκδικητικές πολιτικές να σταθούμε απέναντι στην Άγκυρα και να βρούμε διεθνή στήριξη, βάζοντας την Τουρκία στη γωνιά. Τα τελευταία, όμως, οκτώ χρόνια χειρισμού του Κυπριακού από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη καταγράφουμε συνεχώς παλινδρομήσεις και δεν πείθουμε διεθνώς ότι είμαστε εμείς η πλευρά που θέλει λύση και η Τουρκία την εμποδίζει.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση στο Προεδρικό, ότι «μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, άρχισε να προβάλλεται το αφήγημα από την Τουρκία πως είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με την αξίωση πως η νέα, εφικτή βάση λύσης είναι η αναγνώριση δύο ανεξάρτητων κρατών». Αφήγημα, το οποίο δεν αποδομήθηκε μέσα από τις δικές μας θέσεις και προτάσεις, αλλά συντηρήθηκε και ενισχύθηκε με τις άτυπες βολιδοσκοπήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση δύο κρατών. Για το τι έχει συμβεί στο Κραν Μοντανά καταγράφεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και δεν επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία, αντίθετα, χαρακτηρίζει τη στάση της ως εποικοδομητική. Υπήρξε ευκαιρία στο Κραν Μοντανά που δεν αξιοποιήθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είτε για να φθάσουμε σε λύση, είτε για να εκτεθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας. Δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης έθεσε ως προτεραιότητα την προεδρική καρέκλα. Αυτή είναι η αλήθεια και οι πρώτες συνέπειες είναι τα τετελεσμένα στο Βαρώσι.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.