Η αύξηση των επιτοκίων θα είναι επώδυνη για τους πολλούς

Της Ελένης Μαύρου

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη για σημαντική αύξηση των επιτοκίων, την πρώτη εδώ και 11 χρόνια, επιβεβαίωσε ότι οι ανησυχίες για τον εκρηκτικό πληθωρισμό υπερισχύουν πλέον όλων των άλλων προτεραιοτήτων.

Η απόφαση σηματοδοτεί ακόμα μιαν αλλαγή: η ΕΚΤ μπαίνει πλέον στα χωράφια της δημοσιονομικής πολιτικής. Την αλλαγή κάνουν ακόμα πιο εμφανή τα κριτήρια που επιβάλλει το TIP (Transmission Protection Instrument), το νέο εργαλείο παρέμβασης στις αγορές ομολόγων, αλλά και η έμμεση, πλην σαφής προειδοποίηση ότι κράτη-μέλη με διαρθρωτικά προβλήματα είναι δυνατόν να αφεθούν βορά στις αδηφάγες αγορές.

Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ διαψεύδει όλους όσοι, μέχρι πριν λίγους μήνες ακόμα, μας καθησύχαζαν ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια στην Κύπρο και την Ευρώπη είναι απλώς ένα… παροδικό φαινόμενο -μεταξύ αυτών και ο δικός μας Υπουργός των Οικονομικών.

Κι ας ισχυρίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «η κυβέρνηση έχει πολλές φορές προειδοποιήσει για τον μη παροδικό χαρακτήρα της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Δεν άκουσε φαίνεται τον Κ. Πετρίδη που έλεγε τον Γενάρη του 2022 ότι «οι πληθωριστικές τάσεις θα μετριαστούν εντός του έτους»!

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι η αύξηση του πληθωρισμού σημαίνει μείωση της αγοραστικής δύναμης του χρήματος και ζημιώνει περισσότερο εκείνους που έχουν σταθερά εισοδήματα, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Γι’ αυτό, συχνά λέγεται ότι ο πληθωρισμός είναι η πιο σκληρή μορφή φορολογίας. Και ήρθε από πάνω και η αύξηση των επιτοκίων.

Τα νοικοκυριά και οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις θα πληρώσουν για άλλη µια φορά τα σπασµένα, αφού η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει και σε αύξηση των δόσεων για εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Σχετική ήταν και η προειδοποίηση της Κοµισιόν σε πρόσφατη έκθεσή της για την Κύπρο ότι «πιθανή αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει την ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, αφού τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια είναι συνδεδεµένα µε κυµαινόµενο επιτόκιο».

Η αύξηση των επιτοκίων θα έχει επιπτώσεις και στις ανάγκες για εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της Κύπρου το οποίο, σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, φτάνει στο 104,9% και είναι πιο υψηλό από τον µέσο όρο της ΕΕ (87,8%) και της ευρωζώνης (95,6%).

Από την άλλη, όπως συνέβη και στο παρελθόν, κάποιοι θα βγουν κερδισμένοι!

Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων θα αυξήσουν τα έσοδα από τα δάνεια και ταυτόχρονα θα δουν τις χρεώσεις για την πλεονάζουσα ρευστότητά τους να μειώνονται. Κανείς δεν λέει ότι φταίει η κυβέρνηση για τον πληθωρισμό.

Φταίει όμως για τα μέτρα που παίρνει ή δεν παίρνει. Φταίει γιατί αφήνει την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ ανενόχλητα. Φταίει γιατί αρνείται να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα.

Οι συζητήσεις το τελευταίο διάστημα -για την ΑΤΑ, τον κατώτατο μισθό, την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, τη φορολόγηση των υπερκερδών, τις εκποιήσεις- καταδεικνύουν στο πλευρό ποιων τάσσεται.

Και σίγουρα δεν είναι οι εργαζόμενοι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy