Η Biblio Globus δεσμεύεται να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στην Κύπρο

Κάλυψη των πτήσεων της Transaero από άλλες ρωσικές εταιρείες

Της Αθηνάς Ξενοφώντος

biblio globus

Προς εξομάλυνση φαίνεται να οδηγούνται τα προβλήματα από τις αναταράξεις που δημιουργήθηκαν πρόσφατα στις αφίξεις των Ρώσων τουριστών από την πτώχευση της Transaero, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι εξαλείφθηκαν τελείως οι κίνδυνοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας ο μεγάλος οργανωτής ταξιδίων και αιμοδότης των ξενοδοχείων μας από τη Ρωσία, Biblio Globus, που ήταν στενός συνεργάτης της Transaero δείχνει διάθεση να συνεχίσει τη δραστηριότητά του στην Κύπρο. Μάλιστα η εταιρεία δεσμεύτηκε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και ήδη έχει καταβάλει εμβάσματα για μείωση των οφειλών της προς τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Η πιο πάνω εξέλιξη είναι ενθαρρυντική για την παραπέρα πορεία του τουριστικού προϊόντος, καθώς το πρόγραμμα της Transaero αφορούσε κατά 85% πελάτες της Βiblio Globus, που ελέγχει το 70% των τουριστών από τη Ρωσία.

Η Αεροφλότ δεσμεύτηκε να καλύψει τις πτήσεις της Transaero μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και το ερώτημα που ετίθετο ήταν τι θα γίνει με τους Ρώσους τουρίστες τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της «Χ» φαίνεται να υπάρχει έδαφος κάλυψης των συγκεκριμένων πτήσεων από άλλες ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, αν όχι για όλες, τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος.

Να σημειώσουμε ότι η Transaero πραγματοποιούσε 45 πτήσεις εβδομαδιαίως και μεταξύ Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015 είχε μεταφέρει στην Κύπρο 292.323 τουρίστες από τη Ρωσία, δηλαδή το 75,26% από τις συνολικές 388.395 συνολικές αφίξεις από τη Ρωσία.

Λόγω των οικονομικών προβλημάτων που είχε η ρωσική οικονομία με την υποτίμηση του νομίσματος και τις αποφάσεις της Ε.Ε. για κυρώσεις στη ρωσική δημοκρατία επηρεάστηκαν δυσμενώς οι ρωσικές αφίξεις και το 2014, αλλά ειδικότερα το 2015.

Σύμφωνα με τουριστικές εκτιμήσεις η μείωση θα συνεχίσει και το 2016.

biblio globus

Παρά το γεγονός ότι ο ΚΟΤ εξέφρασε την πρόθεση να επεκτείνει τις τουριστικές αφίξεις και από άλλους προορισμούς, ώστε να μην εξαρτάται μόνο από δύο χώρες (Βρετανία και Ρωσία), εντούτοις μια απώλεια από το ρωσικό τουρισμό τη δεδομένη στιγμή θα ήταν σοβαρό πλήγμα για την οικονομία.

Μετά την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα, ο τουρισμός είναι ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας. Το 2014 τα έσοδα ξεπέρασαν τα 2 δις ευρώ, που αντιστοιχούσαν σε 11,5% του ΑΕΠ.

Τέσσερα χρόνια προηγουμένως το μερίδιο του τουρισμού στο ΑΕΠ ανερχόταν μόλις στο 8,1% με συνολικά έσοδα το 2010 λίγο περισσότερα από 1,5 δις ευρώ. Ως εκ τούτου, αυτή η δυναμική που αναπτύσσεται θα πρέπει να διατηρηθεί, αλλά και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με δράσεις και ενέργειες.

Κοινή πεποίθηση όλων είναι η ανάγκη άμεσων διορθώσεων με περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του προϊόντος προκειμένου η Κύπρος να ελκύσει περισσότερους τουρίστες από διαφορετικές χώρες και δίχως να εξαρτάται από μερικές και μόνο χώρες, που να καθιστούν τον κίνδυνο δημιουργίας ή πρόκλησης προβλημάτων πάρα πολύ μεγάλο.


Να καλυφθεί η εποχικότητα

Ενα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τουρισμός είναι οι πενιχρές αφίξεις κατά τη χειμερινή περίοδο. Ο ΚΟΤ καταβάλλει κάποιες προσπάθειες για κάλυψη της εποχικότητας, όμως φαίνεται ότι δεν προλαβαίνει για τη φετινή χρονιά και ο προγραμματισμός εστιάζεται πλέον για την επόμενη χρονιά.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αφίξεις μεταξύ Νοεμβρίου – Μαρτίου περιορίζονται μόλις στο 6% του συνόλου, ενώ το υπόλοιπο 94% καλύπτεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι προσπάθειες του οργανισμού επικεντρώνονται στην αύξηση του χειμερινού τουρισμού τη νέα χρονιά, ενισχύοντας κάποιες παραδοσιακές αγορές από την Κεντρική Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί όπως δηλώθηκε πολλές φορές από αξιωματούχους του ΚΟΤ και στις χώρες της Σκανδιναβίας, επενδύοντας παράλληλα και σε νέες αγορές, όπως η Κίνα.

Φαίνεται ότι θα αναληφθούν περισσότερες προσπάθειες το επόμενο χρονικό διάστημα για να βρουν το δρόμο τελικά προς την Κύπρο οι Κινέζοι τουρίστες και να μην την πατήσει για άλλη μια φορά ο ΚΟΤ, όπως προηγουμένως.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούσαμε εξαγγελίες για αύξηση της κινέζικης τουριστικής αγοράς, αλλά οι μόνοι Κινέζοι που βλέπουμε προς το παρόν είναι οι… Ομονοιάτες.

Πρόβλημα η συνδεσιμότητα

Ομως το πρόβλημα και με την Κίνα, αλλά και με τις νέες αγορές στις οποίες επιχειρεί να διεισδύσει ο ΚΟΤ είναι η περιορισμένη επιλογή των απευθείας πτήσεων, γεγονός που δυσκολεύει τους τουρίστες να επιλέξουν την Κύπρο για προορισμό. Η προβληματική προσβασιμότητα από ευρωπαϊκές άλλα και αναδυόμενες αγορές, στερεί ένα σημαντικό μερίδιο τουριστών, αναγκαίο για την ενίσχυση της διασποράς του τουριστικού προϊόντος και την απεξάρτηση από συγκεκριμένες αγορές.

Το πρώτο ζήτημα που απασχολεί έναν τουρίστα είναι η συνδεσιμότητα της χώρας που επιλέγει και οι ώρες των πτήσεων, κατά πόσον είναι βολικές και όχι «άγριες».

Μειονέκτημα για την Κύπρο είναι και η μη ύπαρξη ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Κύπρου με την Ελλάδα και τις γύρω περιοχές, ενώ θα πρέπει να γίνει καλύτερη συνδεσιμότητα των πόλεων μεταξύ τους, καθώς και εντός των πόλεων.


Δεν αρκεί πλέον ο ήλιος και η θάλασσα

Μας ξεπέρασαν οι ανταγωνιστές, ενώ η κυπριακή φιλοξενία έχασε τη λάμψη της

biblio globus

Είναι πλέον καιρός ο προσανατολισμός του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου να εστιαστεί στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των τουριστών. Είναι καλός ο ήλιος και η θάλασσα, όμως δεν αρκούν και πρέπει να εμπλουτιστούν με άλλα μικρά και μεγάλα έργα, όπως υποδομές, θεματικά πάρκα και άλλες δραστηριότητες.

Η προσφορά προς τον τουρίστα φαντάζει πολύ φτωχή και δεν είναι τυχαία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μελέτη της τον Δεκέμβρη του 2014 αναδεικνύει τις διαχρονικές αδυναμίες και τα ανταγωνιστικά ελλείμματα του τουριστικού τομέα στην Κύπρο, που συμβάλλουν στην επιδείνωση των προοπτικών για το τουριστικό ρεύμα. Συγκρίνοντας τις επενδύσεις, τις υποδομές αλλά και το μέγεθος των εσόδων σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές στην περιοχή της Μεσογείου, η μελέτη καταλήγει σε διαπιστώσεις για ελλιπείς υποδομές και χαμηλή ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

Ενα από τα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να αναδειχθούν είναι ότι η Κύπρος είναι ένας ασφαλής προορισμός για τον τουρίστα και θα πρέπει επιτέλους να αναπτύξει τη δική της ταυτότητα με επίκεντρο την ποιότητα, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα προσφέρει, τη φιλοξενία που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τη λάμψη της και την προσγείωση των τιμών σε λογικά επίπεδα.

Κάτι παρόμοιο έκανε και η Κρήτη με θεαματικά αποτελέσματα και δεν είναι τυχαίο που σήμερα επισκέπτονται το νησί ένα εκατομμύριο περισσότεροι τουρίστες από ό,τι αυτοί που επισκέπτονται την Κύπρο. Ο τουρίστας στην Κρήτη δεν θα επισκεφθεί μόνο τις παραλιακές πόλεις, αλλά στο πρόγραμμα είναι και οι επισκέψεις στα ορεινά χωριά που φημίζονται για την κρητική φιλοξενία, τα παραδοσιακά εδέσματα και περίφημα ποτά της.

Στην Κύπρο όμως τα ορεινά θέρετρα αφέθηκαν για χρόνια να είναι ο φτωχός συγγενής του τουρισμού, σε αντίθεση με τις δεκαετίες μέχρι το 1970 που έσφυζαν από ζωή. Ως εκ τούτου η επαναδραστηριοποίηση και αναβάθμισή τους είναι εκ των ων ουκ άνευ, αφού αφέθηκαν χωρίς κανένα στρατηγικό σχέδιο εμπλουτισμού και ανάπτυξης.

Η Κύπρος έχει όλα τα φόντα να ενισχύσει τις εναλλακτικές μορφές προώθησης των τουριστικών πακέτων, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη του εξατομικευμένου τουρισμού που ολοένα και κερδίζει έδαφος έναντι του παραδοσιακού, μαζικού τουρισμού.

Με το ήπιο κλίμα του νησιού θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τόσο ο ιατρικός όσο και ο αθλητικός τουρισμός με τη δημιουργία ιατρικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και τη δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών.

Πολλές άλλες δραστηριότητες θα μπορούσαν να περιληφθούν, ώστε η Κύπρος να είναι και να φαίνεται ένας ελκυστικός προορισμός.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy