Η Χάρις Επαμεινώνδα με τον Αργυρό Λέοντα της Μπιενάλε Βενετίας

Η Χάρις Επαμεινώνδα είναι η νικήτρια του Αργυρού Λέοντα, την πολύ σημαντική, διεθνή διάκριση που απονέμει κάθε διετία η Μπιενάλε Βενετίας, στον/στην πιο υποσχόμενο/η νέο/α καλλιτέχνη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της διεθνούς κριτικής επιτροπής ο Αργυρός Λέοντας απονέμεται στη Χάρις Επαμεινώνδα «για τους προσεκτικά δομημένους συνδυασμούς εικόνων, αντικειμένων, κειμένων, μορφών και χρωμάτων που είναι χτισμένοι από αναμνήσεις, ιστορίες και φαντασιακές συνδέσεις, για να μας δείξει ότι το προσωπικό και το ιστορικό μπορούν να συμπιεσθούν σ’ ένα ισχυρό όσο και ελεύθερο πλέγμα πολλαπλών εννοιών».

Haris Epaminonda, VOL. XXVII, 2019, Mixed media installation, @Andrea Avezzù
Haris Epaminonda, Chimera, 2019, Digitised super 8 film, colour, sound,@Francesco Gall

Η Χάρις Επαμεινώνδα συμμετέχει στην Κεντρική Έκθεση της 58ης Μπιενάλε Βενετίας μαζί με άλλους 82 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι κλήθηκαν να ανταποκριθούν στο θέμα της φετινής διοργάνωσης με τίτλο «May you live in interesting times / Είθε να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς».

Η Επαμεινώνδα, που εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται στο Βερολίνο πρότεινε την εγκατάσταση μικτών μέσων με τίτλο «Vol. XXVII» κι ένα 30λεπτο βίντεο με τίτλο Χίμαιρα [2019] από το οποίο περνούν εικόνες λαμπερών τοπίων, κοντινά πλάνα ζώων και μακρόσυρτα πλάνα πολύτιμων λίθων.

Ο Χρυσός Λέοντας της 58ης Μπιενάλε Βενετίας απονεμήθηκε στην εθνική συμμετοχή της Λιθουανίας. Εύφημη μνεία έλαβε το περίπτερο του Βελγίου. Τον Χρυσό Λέοντα Καλύτερου Καλλιτέχνη έλαβε ο Αμερικανός Άρθουρ Τζάφα για το έργο του στην Κεντρική Έκθεση της Μπιενάλε. Εύφημη μνεία έλαβαν δύο καλλιτέχνες: η Τερέζα Μάργκολες η οποία αφιέρωσε το βραβείο της στη μνήμη γυναικών και κοριτσιών που δολοφονήθηκαν στη χώρα της, το Μεξικό, και η Ότομπονγκ Νκάνγκα από τη Νιγηρία. Χρυσός Λέοντας Συνολικής Προσφοράς απονεμήθηκε στον Αμερικανό Τζίμι Ντάραμ, τον 79χρονο γλύπτη που συμμετείχε στην Κεντρική Έκθεση της Μπιενάλε.