Η Χεζμπολάχ μιλά για κήρυξη πολέμου από τη Σ. Αραβία

Ανοιχτά κατηγορεί πλέον η Χεζμπολάχ την Σαουδική Αραβία για παρέμβαση στα εσωτερικά του Λιβάνου. Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι βρίσκεται υπό κράτηση στο Ριάντ και υπογράμμισε ότι το βασίλειο κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο και την ίδια τη Χεζμπολάχ.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στην περιοχή μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Χαρίρι το περασμένο Σάββατο με τηλεοπτικό του διάβασμα από το Ριάντ, όπου και παραμένει.

Ο ηγέτης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατηγόρησε ευθέως σήμερα τη Σαουδική Αραβία ότι κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο και στη σιιτική οργάνωση της οποίας είναι επικεφαλής, υποστηρίζοντας ότι ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ αλ Χαρίρι κρατείται από τους Σαουδάραβες.

Ο Χαρίρι παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά το περασμένο Σάββατο, με τηλεοπτικό διάγγελμά του από το Ριάντ όπου βρισκόταν και παραμένει. Τις επόμενες ημέρες υπήρξε μεγάλη σπέκουλα για την παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στα εσωτερικά του Λιβάνου με στόχο να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Σε ομιλία του ο Νασράλα δήλωσε ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού (ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα σε συνεργασία με την Χεζμπολάχ) είναι «μία σαουδαραβκή παρέμβαση άνευ προηγουμένου», ενώ κάλεσε τον Χαρίρι να επιστρέψει στη Βηρυτό. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου παραμένει νόμιμη και δεν έχει παραιτηθεί.

«Ο επικεφαλής της κυβέρνησης κρατείται στη Σαουδική Αραβία, του απαγορεύεται μέχρι τώρα να επιστρέψει στον Λίβανο», είπε. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο Χαρίρι «υποχρεώθηκε» από τους Σαουδάραβες να υποβάλει παραίτηση και «να διαβάσει ένα κείμενο γραμμένο από εκείνους».

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, επίσης, κατηγόρησε το Ριάντ ότι ζήτησε από το Ισραήλ να χτυπήσει τον Λίβανο δηλώνοντας ««Το πιο επικίνδυνο, είναι να υποκινείς το Ισραήλ να πλήξει τον Λίβανο. Μιλώ για πληροφορίες που διαβεβαιώνουν ότι η Σαουδική Αραβία ζήτησε από το Ισραήλ να πλήξει τον Λίβανο. Σήμερα είμαστε ισχυρότεροι».

Αφού υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία θα αποτύχει στον Λίβανο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα όσα συμβαίνουν στην Υεμένη τονίζοντας ότι οι αντάρτες Χούτι (που έχουν τη στήριξη από το Ιράν) γνωρίζουν να καταστευάζουν πυραύλους. Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να διαψεύσει τα όσα ισχυρίζεται η Σαουδική Αραβία πως η Χεζμπολάχ ήταν εκείνη που εκτόξευσε πύραυλο εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ.

Ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος αναφέρει ότι η Βηρυτός έχει επισήμως διαμαρτυρηθεί στο Ριάν και έχει χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την παραίτηση του Χαρίρι από τη Σαουδική Αραβία.

Ο αξιωματούχος δήλωσε στο Associated Press ότι οι λιβανέζικες θέσεις μεταφέρθηκαν στον Σαουδάραβα πρέσβη από τον Πρόεδρο Μισέλ Αούν.

Εντολές προς τους πολίτες

Η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, πάντως, έχουν ήδη καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν από τον Λίβανο, ενώ έχουν εκδώσει και ταξιδιωτικές οδηγίες για να μην επισκέπτονται τη χώρα της Μεσογείου.

Ήδη από σήμερα πολλοί πολίτες από τις χώρες του Κόλπου άρχισαν να εγκαταλείπουν τον Λίβανο.

Δεν χρειάζονται ξένες δυνάμεις στον Λίβανο

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έστειλαν προειδοποίηση προς τις τρίτες χώρες και τις οργανώσεις να μην… παρεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική σκηνή του Λιβάνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο Λίβανος ως «όχημα» για έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή.

«Δεν υπάρχει νόμιμη θέση ή ρόλος στον Λίβανο για οποιεσδήποτε ξένες δυνάμεις, για παραστρατιωτικούς ή για ένοπλα στοιχεία, άλλα πέραν των νόμιμων δυνάμεων ασφαλείας του κράτους. Οι ΗΠΑ προτρέπουν όλες τις πλευρές, τόσο εντός όσο και εκτός του Λιβάνου, να σεβαστούν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των νόμιμων εθνικών θεσμών του Λιβάνου. Υπό την έννοια αυτή, σεβόμαστε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι ως σταθερό εταίρο των ΗΠΑ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Άλλη μία έκκληση από τον ΟΗΕ

Από τη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ του Ριάντ και της Βηρυτού, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας να αποτραπεί μια νέα σύρραξη. «Είναι βασικό να μην ξεσπάσει μια νέα σύγκρουση στην περιοχή. Θα είχε καταστροφικές συνέπειες» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Γαλλία ανησυχεί

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε εσπευσμένα στη Σαουδική Αραβία για να προβεί σε προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

Εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων ο Γάλλος πρόεδρος, που έφτασε εσπευσμένα στην περιοχή, δήλωσε ότι είχε έρθει σε άτυπη επαφή με τον Χαρίρι, και, σύμφωνα με διπλωμάτες, είχε συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Γάλλος αξιωματούχος, πάντως, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι δήλωσε ότι δεν είναι κρατούμενος στο Ριάντ και πως έχει ελευθερία κινήσεων.

Γερμανικά μηνύματα σε Ριάντ και Τεχεράνη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έστειλε μήνυμα προς τη Σαουδική Αραβία, αλλά και το Ιράν, να μην συνεχίσουν τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης στο Λίβανο.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μίλησε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του την Τρίτη, ενώ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας επισήμανε ότι «είναι σημαντικό να μιλήσουμε και για τον ρόλο του Ιράν».

Σύμφωνα με τον Στέφαν Ζάιμπερτ «Η Τεχεράνη επηρεάζει τη Χεζμπολάχ και η υποστήριξή της προς την σιίτικη οργάνωση προκαλεί ανησυχία».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy