Θέα/ Ορίζοντας/ «Άποψη της Λευκωσίας με τον Πενταδάκτυλο στο Βάθος», Υδατογραφία,  Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

Η Χώρα του Ιωάννη Κισσονέργη

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, αγγίζοντας ακόμα μια πτυχή του… DNA της πρωτεύουσας, παρουσιάζει από τις 17 Μαΐου την έκθεση «Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης». Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στον Λευκωσιάτη Κισσονέργη, τον άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πόλη με τον δικό του τρόπο.

1. Θεα
«άποψη της λευκωσίας με τον πενταδάκτυλο στο βάθος», υδατογραφία,  λεβέντειο δημοτικό μουσείο λευκωσίας

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου: «Ο Κισσονέργης (1889-1963) γεννήθηκε και μεγάλωσε, δίδαξε και έδρασε στη Χώρα, στη δική του πόλη, τη Λευκωσία. Δεν είναι τυχαίο που δημιούργησε μεγάλο αριθμό έργων τα οποία συνδέονται και απεικονίζουν την πόλη του, τους τόπους που πέρασε σημαντικό χρόνο της ζωής του· μια πόλη που ταυτίζεται με τους οικείους και αγαπημένους χώρους τόσο του ιδίου αλλά και του κοινού του, που δεν ήταν άλλο από τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, τους Λευκωσιάτες. Ταυτόχρονα, οι τοπιογραφίες του αγαπήθηκαν και από ξένους επισκέπτες που ήθελαν να αποκτήσουν χαρακτηριστικά ενθύμια και εικόνες από την επίσκεψή τους στο νησί.

5.
«παλιά λευκωσία (αγία σοφία και παναγία οδηγήτρια)», 1919.  υδατογραφία, λεβέντειος πινακοθήκη.

Περιοχές, δρόμοι, μνημεία και χώροι που απεικονίζονται στα έργα του ζωγράφου ταυτίζονται με τεκμήρια από τη συλλογή καρτ ποστάλ και το πλούσιο υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου, αλλά και με έργα σύγχρονων φωτογράφων, προσκαλώντας τον θεατή να ανατρέξει νοητά στη Λευκωσία του χθες και του σήμερα.  Έτσι, στην ιδιαίτερη αυτή έκθεση η Χώρα, η παλιά Λευκωσία του Κισσονέργη, ζωντανεύει, αναπολεί και νοσταλγεί την αλλοτινή, ρομαντική εικόνα της. Τα έργα του καλλιτέχνη μετατρέπονται σε μνήμη και ξεδιπλώνουν την ιστορία της πόλης μας, καλώντας μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο.»

Την έκθεση επιμελήθηκαν η διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ και η έφορος του Λεβέντειου Μουσείου Μαρία Πατσαλοσαββή, ενώ τον γενικό συντονισμό είχε η διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου.

Λευκωσία, Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας (22661475).

Από 16 Μαΐου μέχρι 30 Οκτωβρίου (Τρίτη-Κυριακή, 10π.μ.- 4.30μ.μ.)

3
«δρόμος στην παλιά λευκωσία», υδατογραφία. Λεβέντειος πινακοθήκη.
4.
“οδός λήδρας, λευκωσία», 1925.  υδατογραφία.  ιδιωτική συλλογή άκη και μάρως χαραλαμπίδη.
Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.