Η χούντα κατάντησε σε αποκαΐδια και στάχτη την Κύπρο

“Μπροστά στην τραγωδία του τόπου, κανένας δεν είναι αμέτοχος ευθύνης. Κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται περήφανος μπροστά σε μια κατεχόμενη και ρημαγμένη πατρίδα. Είχαμε στα χέρια μας ένα παράδεισο και δεν σταθήκαμε άξιοι του, δεν τον φυλάξαμε και τώρα τον αναζητούμε”, δήλωσε ο συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, μιλώντας χθες βράδυ στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των κατεχόμενων Δήμων της Επαρχίας Κερύνειας για τα έργα της Επιτροπής στην κατεχόμενη Επαρχία.

Αναφερόμενος στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, ο κ. Χατζηδημητρίου παρατήρησε ότι στο νότιο τοίχο του κτιρίου της εισόδου προβάλλει ακόμη και σήμερα το τεράστιο σύμβολο της χούντας ο φοίνικας, με ενσωματωμένη την εικόνα στρατιώτη που αναγεννάται από τις στάχτες, με την επιγραφή «Ζητώ η 21η Απριλίου». “Η εικόνα αυτή ζωγραφισμένη από τον καιρό που η Μονή χρησιμοποιείτο ως στρατόπεδο της ΕΦ είναι εκεί για να μας θυμίζει γιατί αποστερηθήκαμε τον Άγιο Παντελεήμονα και πως η χούντα κατάντησε σε αποκαΐδια και στάχτη την Κύπρο. Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι το σύμβολο της χούντας επιβίωσε και της περιόδου που η Μονή χρησιμοποιείτο ως στρατόπεδο του κατοχικού στρατού”. Ανάλογα συνθήματα, είπε, είδαν και σε άλλα χωριά, που στους τοίχους τους η κατοχή πάγωσε το χρόνο. Όλα αυτά μας γεμίζουν με θλίψη γιατί είναι αυτά που οδήγησαν στην καταστροφή της πατρίδας, σημείωσε.

Η έναρξη των έργων στον Άγιο Παντελεήμονα, μιας Μονής που ήταν συνδεδεμένη με την ιστορία της Μητρόπολης της Κερύνειας, είχε απήχηση όχι μόνο ανάμεσά στους Κερυνειώτες αλλά και σε όλους τους Κυπρίους, σημείωσε ο κ. Χατζηδημητρίου, γιατί – εξήγησε – αποτελούσε ένα παγκύπριο προσκύνημα. Σε αφηγήσεις και γραπτά κείμενα παλαιοτέρων αναφέρεται ότι έρχονταν και οι χριστιανοί της Αλλάγιας και άλλων πόλεων της Μικράς Ασίας, πρόσθεσε.

Ο Άγιος Παντελεήμονας μαζί με τον Απόστολο Αντρέα αποτελούν τον άξονά πάνω στον οποίο στηρίζεται η συντήρηση της μακραίωνης εκκλησιαστικής ιστορίας και της Κύπρου, σύμφωνα με τον Τάκη Χατζηδημητρίου.

“Η περιπέτεια μας στην Επαρχία Κερύνειας απλά αρχίζει με όσα μέχρι στιγμής ανάφερα. Εκείνο που θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας και αρχίσαμε να το συζητούμε σοβαρά είναι το πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα γοητευτικό μνημείο της Αχειροποιήτου. Έχει πια ξεχωρίσει η γωνιά της Μονής από το στρατόπεδο και είναι προσβάσιμο κάποιες μέρες της εβδομάδας. Μπήκαμε στο ναό και στα γύρω κτίρια. Μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται σε μάλλον καλή κατάσταση, με μόνη εξαίρεση τα βόρεια μοναστικά κτίσματα πέραν του χώρου του συνοδικού”.

Προς το παρόν, είπε, υπάρχουν κάποιες εμπλοκές για ανάληψη έργων. “Επιμένουμε και αναμένουμε. Μόλις έχουμε νεότερα θα σας πληροφορήσουμε σχετικά”.

Στις άμεσες προτεραιότητες της Τεχνικής Επιτροπής που συζητούν συνεχώς με τους Τ/κ μέλη της, ανέφερε, είναι και οι τοιχογραφίες της Χρυσοκάβας. “Νομίζω πως έχουμε μπει σε καλό δρόμο. Αυτό το καλό μήνυμα μπορώ σήμερα να σας το μεταδώσω”.

Στους καταλόγους τους, συνέχισε, έχουν και ένα άλλο αριθμό σημαντικών εκκλησιών διαφόρων κοινοτήτων που οι κοινοτάρχες, τα κοινοτικά συμβούλια, κι οι εκκλησιαστικές επιτροπές έρχονται κοντά τους με πολύ ζήλο και αγωνία για να ζητήσουν τη δική τους παρέμβασή για τη συντήρηση τους.

Στον πόνο το δικό τους καταθέτουμε και εμείς τη δική μας αγωνία που η αίσθηση της ευθύνης την κάνει μεγαλύτερη, ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου, λέγοντας ότι οι δυνατότητές τους καθορίζονται από τα περιορισμένα οικονομικά μέσα και τη δύσκολη κατάσταση στην όποια βρίσκεται η πατρίδα μας. “Εκείνο που σκεφθήκαμε και προτείναμε για την επίσπευση των έργων είναι να μας επιτραπεί να προχωρούμε σε έργα συντήρησης και εκεί που εξασφαλίζουμε δικούς μας πόρους”. Για το ζήτημα αυτό είχαμε τελευταία θετική κατάληξη και είναι ενθαρρυντικό, σημείωσε.

Μαζί με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και τις Επιτροπές για τον Πολιτισμό και την Παιδεία, η παράμετρος του πολιτισμού μπαίνει δυναμικά και πολύπλευρα στη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο κ. Χατζηδημητρίου, λέγοντας ότι μέσα από τον πολιτισμό προκύπτει η αναγκαιότητα της ενότητας και του αμοιβαίου σεβασμού όλων, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για τη εδραίωση της ελευθέριας και της ειρήνης στην Κύπρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy