Η «χρυσή» τριετία Γουλανδρή 1972-73 ώς 1974-75

To πρωτάθλημα στην Ελλάδα επιτέλους ξεκινά με αυξημένο ενδιαφέρον, αφού μετά από αρκετά χρόνια οι 4 μεγάλοι θα το διεκδικήσουν. Κυρίαρχος του παιγνιδιού τα τελευταία 20 χρόνια ο Ολυμπιακός Πειραιώς, ο οποίος μονοπωλεί τους τίτλους και το ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα ατόνησε με τους φιλάθλους να νοσταλγούν τις παλιές καλές στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Ολυμπιακός Πειραιώς τη δεκαετία του ’70 είχε μια θρυλική ομολογουμένως ομάδα που έμεινε χαραγμένη στην ιστορία. Την περίοδο 1972-1975 στο τιμόνι της ομάδας ήταν ο Νίκος Γουλανδρής ο οποίος δημιούργησε μια εκπληκτική ομάδα που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της.

Η ιστορία του Ολυμπιακού από την ίδρυσή του (1925) μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘50 ήταν γεμάτη τίτλους. Ακολούθησε μια δύσκολη δεκαετία με όαση την περίοδο του Μπούκοβι όπου ο Ολυμπιακός επανήλθε στο προσκήνιο για πολύ λίγο. Ολα άλλαξαν το 1972, όταν πρόεδρος του Ολυμπιακού ανέλαβε ο εφοπλιστής Νίκος Γουλανδρής, ο οποίος είχε αρχίσει βασικά να ασχολείται ενεργά με τη μεγάλη του αγάπη, τον Ολυμπιακό. Το 1971 ανέλαβε χρέη γενικού αρχηγού και έναν χρόνο αργότερα βρέθηκε στον προεδρικό θώκο και άρχισε να κάνει ηχηρές  μεταγραφές ξοδεύοντας πολλά λεφτά. Εκανε την ομάδα του Ολυμπιακού πανίσχυρη και ήταν πανέτοιμη να συναγωνιστεί τους Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Κοντά στους Γιούτσο, Δεληκάρη, Τριαντάφυλλο, Αργυρούδη,  Παμπουλή, Συνετόπουλο, Αγγελή, Γκαϊτατζή, Καραβίτη, Σιώκο, προστέθηκαν και οι μεγάλες μεταγραφές του προέδρου. Κελεσίδης, Βιέρα, Γαλάκος, Λοσάντα, Γκλέζος, Κρητικόπουλος, Σταυρόπουλος, Περσίδης, Πουπάκης και Κουρέας δημιούργησαν ένα πανίσχυρο σύνολο. Μαζί με τον γαλαξία αστέρων και ο Γιάννης Κυράστας, ο μοναδικός παίκτης που βγήκε από τα σπλάχνα της ομάδας και κατάφερε να μπει στην ομάδα. Στα δύο επόμενα χρόνια στην ομάδα προστέθηκαν και οι Δαβουρλής, Αϊδινίου, Καραβίτης, Παπαδημητρίου, Βασιλόπουλος. Πονοκέφαλος για τον προπονητή Λάκη Πετρόπουλο ήταν ο καταρτισμός της ενδεκάδας, αφού για κάθε θέση υπήρχαν δύο ισάξιοι ποδοσφαιριστές. Ο Ολυμπιακός Πειραιώς δημιούργησε μια μίνι αυτοκρατορία και γράφτηκε στην ιστορία ως η χρυσή τριετία του Γουλανδρή. Απολογισμός τρία πρωταθλήματα (1973, 1974, 1975) και δύο κύπελλα (1973, 1975). Το μοναδικό τρόπαιο που έχασε ήταν αυτό το κυπέλλου το 1974 στα πέναλτι από τον βασικό αντίπαλό του ατά τα χρόνια τον ΠΑΟΚ.

Το πρωτάθλημα της περιόδου 1972-73 δεν ήταν καθόλου εύκολο. Η μονομαχία με τον ΠΑΟΚ που τότε είχε τρομερή ομάδα με Κούδα, Σαράφη, Γούναρη, Ιωσηφίδη, Τερζανίδη, Ασλανίδη, Αποστολίδη και άλλους έμεινε στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ βάδιζαν μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος και δημιούργησαν διαφορά από τις άλλες ομάδες. Πριν όμως αρχίσει η μεγάλη τους μονομαχία ο Ολυμπιακός προσπάθησε να διακριθεί στην Ευρώπη (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) καταφέρνοντας να αποκλείσει με δύο νίκες (2-1 στο Καραϊσκάκη με γκολ του Γιούτσου και Τριαντάφυλλου και 1-0 εκτός έδρας με γκολ του Γιούτσου) μια σπουδαία ιταλική ομάδα τότε, την Κάλιαρι των Ρίβα, Τσέρα, Αλμπερτόζι, Ντομενκίνι, παικτών της Ιταλίας οι οποίοι είχαν παίξει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1970 κόντρα στη Βραζιλία. Στη συνέχεια έπεσε πάνω στην πανίσχυρη τότε και κάτοχο του τροπαίου, Τότεναμ. Εχασε στον πρώτο αγώνα με 4-0 αλλά νίκησε την αγγλική ομάδα στον επαναληπτικό με 1-0 με γκολ του Αργυρούδη, ενώ μπορούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να σταματήσει ένα εκπληκτικό αήττητο 15 ευρωπαϊκών αγώνων της λονδρέζικης ομάδας. Ετσι ολοκληρώθηκε η προσπάθεια του Ολυμπιακού στην Ευρώπη και συγκεντρώθηκε στο πρωτάθλημα το οποίο κρίθηκε κυρίως στα μεγάλα ντέρμπι, όπου επικράτησε του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Μάλιστα διέσυρε την ΑΕΚ μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια με 5-1. Τον Οκτώβριο του 1972 χάνει με 1-0 στην Τούμπα (μοναδική ήττα) και η μάχη του πρωταθλήματος άναψε αφού μόνο ο ΠΑΟΚ έδειχνε ικανός να σταματήσει την ερυθρόλευκη ομάδα. Στο ντέρμπι κορυφής που θα έκρινε και τον τίτλο ο Ολυμπιακός επικρατεί του ΠΑΟΚ με 1-0 και κάνει το μεγάλο βήμα για την κατάκτηση όταν νίκησε στο επεισοδιακό ντέρμπι τον Παναθηναϊκό με 3-2 σε ένα ματς που έμεινε χαραγμένο στην ιστορία. Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε στο τέλος πρωταθλητής με 2 βαθμούς διαφορά από τον ΠΑΟΚ. Τον τίτλο πανηγύρισε στην Κύπρο όταν νίκησε με 2-1 την Ομόνοια. Ηταν η πρώτη φορά που τίτλος πανελληνίου πρωταθλήματος κρίθηκε στην Κύπρο. Στον τελικό του κυπέλλου επεκράτησε του ΠΑΟΚ με 1-0 χάρη στο γκολ που πέτυχε ο Αγγελής στο 46΄κάνοντας έτσι το νταμπλ σηματοδοτώντας έτσι τη μεγάλη του επιστροφή στις κατακτήσεις τίτλων. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Υβ Τριαντάφυλλος με 16 γκολ και η ιδανική ενδεκάδα της περιόδου 1972-73 ήταν Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Σιώκος, Γκλέζος, Συνετόπουλος, Λοσάντα, Βιέρα, Τριαντάφυλλος, Δεληκάρης, Αργυρούδης.

Την επόμενη χρονιά 1973-74 ο Ολυμπιακός Πειραιώς ήθελε να κάνει το βήμα παραπάνω και να διακριθεί στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Ο Λάκης Πετρόπουλος ετοίμασε την ομάδα του και στο νέο πρωτάθλημα άλλαξε το βαθμολογικό σύστημα. Αυτό δεν επηρέασε καθόλου την ερυθρόλευκη αρμάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε η καλύτερη της ιστορίας του Ολυμπιακού. Κατέκτησε τον τίτλο έχοντας 4 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό. Δέχθηκε μόνο μία ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 1-0. Τα δύο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έληξαν ισόπαλα 1-1. Ο Ολυμπιακός ήταν σαρωτικός στο πέρασμά του και πέτυχε 102 γκολ. Δημιούργησε πολλά ρεκόρ και ένα από αυτά ήταν το εκπληκτικό 11-1 σε βάρος της ομάδας που είχε το προσωνύμιο «φονέας των γιγάντων», του Φωστήρα. Ο αγώνας έγινε στις 3 Μαρτίου 1974. Τα γκολ των «ερυθρόλευκων» είχαν πετύχει οι Γιούτσος (10′, 45′, 70′), Παμπουλής (13′), Δεληκάρης (17′), Τριαντάφυλλος (48′, 52′, 67′), Περσίδης (61′), Γκαϊτατζής (78′) και Βιέρα (87′), γράφοντας τα δικά τους ονόματα, αλλά και του Ολυμπιακού στα ιστορικά ρεκόρ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός βάδιζε αήττητος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά στις 21 Απριλίου 1974 γνώρισε την ήττα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Πρωταθλητής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός με πρώτο σκόρερ και πάλι τον Υβ Τριαντάφυλλο με 23 γκολ. Στις 16 Ιουνίου 1974 αντιμετώπισε στη Νέα Φιλαδέλφεια τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου. Εγινε ο πιο συναρπαστικός τελικός στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος έληξε ισόπαλος 4-4 και κρίθηκε στα πέναλτι. Νικητής ο ΠΑΟΚ που στέρησε από τον Ολυμπιακό το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ. Η ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς ήταν η ίδια σε έμψυχο υλικό και την επόμενη χρονιά κάνει σπουδαία παιγνίδια στην Ευρώπη. Αποκλείει τη μεγάλη Σέλτικ με 2-0 και 1-1 που κυριαρχούσε επί μια δεκαετία στη Σκωτία και πέφτει στη συνέχεια πάνω στην Αντερλεχτ. Χάνει στο πρώτο ματς με 5-1 και στον επαναληπτικό που έγινε στις 6 Νοεμβρίου 1974 στην Πάτρα (είχε τιμωρηθεί το Καραϊσκάκη) ο Ολυμπιακός κάνει το καλύτερό του παιγνίδι στην ιστορία του και κερδίζει μόνο με 3-0. Ηταν ένα ματς που μπορούσε να κέρδισε πάνω από 5-0 και να έπαιρνε την πρόκριση αλλά του το στέρησε η κακή διαιτησία του Ούγγρου Παλοτάι που ακύρωσε 4 γκολ ως οφσάιντ και δεν έδωσε δύο καθαρά πέναλτι. Ο Ολυμπιακός κυνήγησε την πρόκριση από την αρχή. Το ημίχρονο έληξε με 1-0 αντί 6-0.

Στο 18΄ο Γαλάκος ανοίγει το σκορ, ενώ θα έπρεπε να ήταν ήδη 3-0.

Στο 67΄ ο ίδιος παίκτης σημειώνει το 2-0 και ο Ολυμπιακός συνεχίζει τον επιθετικό μονόλογο. Τα νεύρα τεντώθηκαν και ο Σταυρόπουλος αποβάλλεται. Στο 82΄ο Γαλάκος κάνει το 3-0 και μένουν άλλα 8 λεπτά για τον Ολυμπιακό να φτάσει στην πρόκριση. Το γκολ δεν ήρθε ποτέ αλλά κοντά σε αυτά που του ακυρώθηκαν, έχει κλαπεί μια μεγάλη νίκη πρόκριση για τον Ολυμπιακό. Κελεσίδης, Περσίδης, Λιόλιος, Σιώκος, Γκλέζος, Κυράστας, Καραβίτης (60΄ Δεληκάρης), Βιέρα, Δαβουρλής, Γαλάκος, Σταυρόπουλος ήσαν οι παίκτες του Πετρόπουλου που αγωνίστηκαν στο ιστορικό ματς.

Το πρωτάθλημα τρίτο και τελευταίο εκείνης της δεκαετίας ο Ολυμπιακός το κέρδισε με 2 βαθμούς περισσότερους από την αναγεννημένη ΑΕΚ. Στο ματς που έκρινε τον τίτλο ο Ολυμπιακός νίκησε καθαρά την ΑΕΚ με 3-0 (τα γκολ οι Καραβίτης, Κρητικόπουλος, Δαβουρλής) και ξέφυγε στη βαθμολογία. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Μιχάλης Κρητικόπουλος με 19 γκολ.

Ο Γουλανδρής απογοητευμένος από το παιχνίδι με την Αντερλεχτ, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα σοβαρά προβλήματα υγείας και πιεζόμενος από την οικογένειά του παραιτήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και αναχώρησε για το Λονδίνο. Τον αντικατέστησε ο μηχανικός Κώστας Θανόπουλος. Ομως η λήξη της περιόδου (ο Πετρόπουλος αποχώρησε στην 25η αγωνιστική – τον Ολυμπιακό οδήγησε ο Γιώργος Δαρίβας) σηματοδότησε την αρχή μιας νέας σελίδας στον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι είχαν κερδίσει και το κύπελλο (1-0 τον Παναθηναϊκό στον τελικό).  Η χρυσή αυτή τριετία έκλεισε με τρία πρωταθλήματα και δύο νταμπλ χάνοντας έτσι τη μεγάλη ευκαιρία να κάνει τρία νταμπλ.

 

Γιώργος Στεφανίδης

Φωτογραφίες

 Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής 1973 στη Λευκωσία.
Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής 1973 στη Λευκωσία.
Εκπληκτική επιθετική πεντάδα. Λοσάντα, Βιέρα, Δεληκάρης, Κρητικόπουλος, Τριαντάφυλλος.
Εκπληκτική επιθετική πεντάδα. Λοσάντα, Βιέρα, Δεληκάρης, Κρητικόπουλος, Τριαντάφυλλος.
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν τη νίκη τους στο ματς με την Ομόνοια (1973).
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν τη νίκη τους στο ματς με την Ομόνοια (1973).
Ο Σιώκος με τον Πρόεδρο Γουλανδρή ετοιμάζεται να σηκώσει το Κύπελλο Ελλάδος το 1973.
Ο Σιώκος με τον Πρόεδρο Γουλανδρή ετοιμάζεται να σηκώσει το Κύπελλο Ελλάδος το 1973.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy