Η δεξιά στην τ/κ κοινότητα προτείνει να ενταχθούν τα Βαρώσια στο πολεοδομικό σχέδιο Αμμοχώστου

Το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου πρέπει να προβλέπεται στο «Πολεοδομικό Σχέδιο Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου», λέει ο Σανέρ

Η Kıbrıs (07.08.20) γράφει ότι ο Ερσάν Σανέρ, γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) και επικεφαλής της πολεοδομικής επιτροπής του κόμματος, δήλωσε ότι υπέβαλαν υπό μορφή έκθεσης στον λεγόμενο πρωθυπουργός και πρόεδρό του UBP Ερσίν Τατάρ τις αλλαγές που θεωρούν άκρως απαραίτητες στο λεγόμενο «Πολεοδομικό Σχέδιο Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου» και πρόσθεσε ότι αναμένουν από το αρμόδιο «υπουργείο» να λάβει υπόψη του τις αλλαγές αυτές.

 

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Σανέρ υποστήριξε ότι η σημαντικότερη έλλειψη του σχεδίου είναι ότι δεν περιέχει το ούτω καλούμενο όραμα της «κυβέρνησης» για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και δεν πληροί τα επτά κριτήρια που είναι απαραίτητα για ένα πολεοδομικό σχέδιο. Σημειώνοντας ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης για εγκατάσταση στο πλαίσιο της πολιτικής της «κυβέρνησης», το υφιστάμενο πολεοδομικό σχέδιο θα είναι ανεπαρκές για να κτίσει και να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στους τομείς [της οικονομίας], ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα το πολεοδομικό σχέδιο να εμποδίσει την επίτευξη των στόχων του ανοίγματος του Βαρωσιού και να το επισκιάσει. Αναφέρει και τα εξής ο Σανέρ:

 

«Ενώ είναι εκεί οι αρχές και οι βάσεις τις πολεοδομίας, ενώ ο πολεοδομικός νόμος 55/89 καθορίζει ξεκάθαρα την χρονική διάρκεια και τις διαδικασίες ετοιμασίας και αλλαγής πολεοδομικών σχεδίων, είναι μια ελλιπής, λανθασμένη και απαράδεχτη προσέγγιση από την άποψη του σχεδιασμού το να τίθεται επί τάπητος μια πρόβλεψη ωσάν να μην υπάρχει καθόλου το Βαρώσι και ωσάν δεν θα υπάρξει. Στις μελέτες σχεδιασμού που θα γίνονταν για την πόλη της Αμμοχώστου έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι εναλλακτικές: 1) Ότι δεν θα ανοίξει καθόλου το Βαρώσι, 2) Το Βαρώσι θα ανοίξει υπό την διοίκηση της ΤΔΒΚ και 3) Το Βαρώσι θα ανοίξει υπό την επίβλεψη διεθνών οργανισμών. Και έπρεπε να αναπτυσσόταν ένα προσχέδιο με εναλλακτικές επιλογές σύμφωνα με διαφορετικά σενάρια λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εναλλακτικές στο πολεοδομικό σχέδιο που ετοιμάστηκε. Η τρίτη εναλλακτική επιλογή αντίκειται ξεκάθαρα στις κρατικές και κυβερνητικές πολιτικές της ΤΔΒΚ. Το να μην τίθενται επί τάπητος εναλλακτικά σενάρια και προσχέδια για πολεοδομικά σχέδια σε μιαν πόλη όπως η Αμμόχωστος που θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να γίνουν σοβαρές αλλαγές, αντίκειται με τις αρχές και τα κριτήρια του αέναου σχεδιασμού.

 

Το σχέδιο που ετοιμάστηκε μπορεί να απαντήσει μόνο μερικώς στην πρώτη εναλλακτική επιλογή από τα υπόλοιπα σενάρια. Μετά την βούληση και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν τους τελευταίους μήνες στο θέμα του ανοίγματος του Βαρωσιού οι ανώτατες αρχές της ΤΔΒΚ (ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός) και οι ανώτατες αρχές της Τουρκίας, το πολεοδομικό σχέδιο Αμμοχώστου-Αγίου Σεργίου-Τρικώμου, που ετοιμάστηκε αλλά ακόμα δεν τέθηκε σε ισχύ, έχασε την εγκυρότητά του προτού καν τεθεί σε ισχύ επειδή δεν λαμβάνει υπόψη πολύ σημαντικές και σε ανώτατο κρατικό και κυβερνητικό επίπεδο πολιτικές και προβλέψεις όπως το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού και επειδή δεν επιδεικνύει ένα όραμα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Το σχέδιο, που ετοιμάστηκε λόγω των κανόνων του πολεοδομικού νόμου που αναφέραμε πιο πάνω, αναφέρει εμμέσως ότι το Βαρώσι δεν θα ανοίξει τεχνικά και νομικά κατά την διάρκεια των επόμενων 20 χρόνων. Και αυτή η κατάσταση καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι δεν αντικατοπτρίζονται και/ή δεν λαμβάνονται υπόψη στο σχέδιο οι ζωτικής σημασίας αποφάσεις των πολιτικών που λαμβάνουν τις αποφάσεις του κράτους, δημιουργεί αντίφαση με τις πολιτικές της κυβέρνησης και του κράτους και κλονίζει την αξιοπιστία του κράτους και της κυβέρνησης.

 

Είναι βέβαιο ότι θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας προβλημάτων που θα είναι αδύνατον να επιλυθούν στο μέλλον σε περίπτωση που δημοσιευθεί χωρίς να ετοιμαστεί ένα πολεοδομικό εναλλακτικό σχέδιο εναρμονισμένο με το άνοιγμα της κυβέρνησής μας για το κλειστό Βαρώσι σύμφωνα με τις προβλέψεις των κρατών της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογηθεί το πώς θα αναπτυχθεί το κλειστό Βαρώσι όταν ανοίξει στο πλαίσιο των συνθηκών ανοικοδόμησης και του οράματος του πολεοδομικού σχεδίου λαμβανομένων υπόψη των σχέσεων/ισορροπιών σε σχέση με την πόλη και την υπόλοιπη περιοχή. Δεν είναι δυνατόν να δημοσιευθεί ένα πολεοδομικό σχέδιο μέσα στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το Βαρώσι, λόγω του ότι το Βαρώσι είναι το πιο ισχυρό σχέδιο που έχει τεθεί ως στόχος από την κυβέρνησή μας […]».