Η διαχείριση θα κρίνει το αποτέλεσμα

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην προσπάθεια για αναδιαμόρφωση της οικονομίας. Μπορεί όμως να αποδειχθεί και κατάρα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στις νεοφιλελεύθερες συνταγές τις οποίες εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μέσω του Σχεδίου η Κύπρος θα αντλήσει από την ΕΕ συνολικά 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 200 εκατ. ευρώ σε δάνεια. Τα χρήματα είναι αρκετά για να ωθήσουν την οικονομία στην πραγματική ανάπτυξη και την ορθολογιστική κατανομή του οφέλους, με γνώμονα τη στήριξη της νέας γενιάς, καθώς και όσων έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2013 και την πρόσφατη κρίση του κορονοϊού. Σημειώνεται ωστόσο ότι στο πρόγραμμα το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση στην ΕΕ, περιλαμβάνονται πρόνοιες για προώθηση των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό είναι επικίνδυνο λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ ευνοεί πάντα το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων. Επίσης, περιλαμβάνονται πρόνοιες οι οποίες είναι δυνατό να οδηγήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, όπως η CYTA και η ΑΗΚ. Ακόμη, περιλαμβάνονται πρόνοιες για ενοποίηση της εποπτείας των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων, κάτι το οποίο ζητούν επίμονα εδώ και χρόνια οι ασφαλιστικές προκειμένου να απορροφήσουν τα Ταμεία Προνοίας και με τον τρόπο αυτό να αυξήσουν τα κέρδη τους. Μάλιστα, πρόσφατα η κυβέρνηση έκλεισε το μάτι στις ασφαλιστικές προχωρώντας στην έκδοση οδηγίας µε την οποία ανοίγει ο δρόµος για µεταφορά αποταµιεύσεων των εργαζοµένων από τα Ταµεία Προνοίας σε αµφιλεγόµενα ασφαλιστικά προϊόντα. Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση στην ΕΕ περιλαμβάνονται πρόνοιες για «βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας και εισαγωγή νέου νομικού πλαισίου και μηχανισμού ανταλλαγής δεδομένων για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας πελατών από τα πιστωτικά ιδρύματα», καθώς και για τη «δημιουργία μητρώου για τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις/οφειλές (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, τέλη δημοτικών Αρχών) όλων των οντοτήτων (φορολογούμενων πολιτών, εταιρειών, αυτοεργοδοτούμενων, σωματείων κ.τ.λ.) προς το κράτος», όπως αναφέρεται. Δηλαδή η κυβέρνηση φαίνεται ότι έδωσε υποσχέσεις προς την ΕΕ για αλλαγή του πλαισίου που αφορά τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα, κάτι το οποίο έπραξε ξανά στο παρελθόν με τα γνωστά αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής ακούσαμε μόνο επικεφαλίδες όσον αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, το περιεχόμενό του ακόμη δεν το είδε κανείς.

Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψιν τις θέσεις των κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, κατά την εφαρμογή του Σχεδίου. Ελπίζουμε ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να περάσει τις ξοφλημένες του συνταγές υπό το μανδύα του σχεδίου. Ελπίζουμε ότι δεν θα ρίξουν ξανά στη φτώχεια τη νέα γενιά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy