Η διαφάνεια είναι η μόνη επιλογή

Της Ελένης Μαύρου

Η προχθεσινή τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, ότι το τελικό πόρισμα για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών θα δημοσιοποιηθεί «στην έκταση που δεν επηρεάζει το δημόσιο συμφέρον» προκαλεί ήδη πολλές αντιδράσεις. Η δήλωση θάπρεπε όμως να ήταν αναμενόμενη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση για τα «χρυσά» διαβατήρια όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά αντίθετα το παραβλάπτει! Το ίδιο δεν μας έλεγαν επανειλημμένα στο παρελθόν και ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου; Η τοποθέτηση αυτή, σε συνδυασμό με την παρεμπόδιση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να ασκήσει τις αρμοδιότητές της και με δεδομένη την εμπλοκή του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, είναι φυσικό να επιτείνει την ανησυχία ότι δεν είναι παρά ακόμα ένα εμπόδιο για να εμποδιστεί οποιαδήποτε άλλη έρευνα ή έλεγχος. Μην ξεχνάτε ότι έχουν περάσει περισσότεροι από τρεις μήνες από το διορισμό της ερευνητικής επιτροπής. Τότε μας είπαν ότι η επιτροπή θα παρέδιδε πόρισμα μέσα σε 3 μήνες.

Λίγο αργότερα όμως μας είπαν ότι θα χρειαστεί άλλους έξι μήνες για διεκπεραίωση του έργου της. Έχει ήδη καταδειχθεί ότι στις χιλιάδες των πολιτογραφήσεων που διενήργησε η κυβέρνηση δεν υπάρχουν απλώς λάθη. Υπάρχει εκτενής κατάχρηση, απληστία και αδιαφάνεια που υπέσκαψε το πρόγραμμα και δυσφήμισε την Κύπρο. Σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφονται συγκεκριμένες περιπτώσεις παραχώρησης διαβατηρίων καθ’ υπέρβαση και/ή κατά παράβαση της εξουσίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Γενικός Εισαγγελέας «ξεχνά» όταν προβαίνει σε βαρύγδουπες δηλώσεις, ότι είναι και ο ίδιος και ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, ελεγχόμενοι στην υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων, αφού ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Αναστασιάδη που ενέκρινε τις πολιτογραφήσεις.

Στο βαθμό που τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν και από την ερευνητική επιτροπή την οποία επικαλείται ο Γ. Σαββίδης, ποιος θα αποφασίσει αν προκύπτουν ευθύνες για τον Γενικό Εισαγγελέα και τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα; Είναι φανερό πως ο Γενικός Εισαγγελέας έχει λανθασμένες αντιλήψεις ως προς τις εξουσίες του. Τον περασμένο Οκτώβριο, για παράδειγμα, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, όπως αποκάλεσε τον εαυτό του, κάλεσε σε τάξη τον Γενικό Ελεγκτή, διότι εκτρέπεται. Ούτε το Σύνταγμα όμως ούτε η νομολογία τον καθορίζει ως θεματοφύλακα του Συντάγματος, ούτε βέβαια και νομιμοποιείται να καλεί σε τάξη άλλον ανεξάρτητο αξιωματούχο.

Εκείνο που ζητούν οι πολίτες είναι την αλήθεια. Δικαιούνται να γνωρίζουν και απαιτούν να λογοδοτήσουν αυτοί που ντρόπιασαν τη χώρα μας. Και η διαφάνεια είναι ζωτικής σημασίας για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και την Πολιτεία. Είναι ευθύνη της ερευνητικής επιτροπής να συμβάλει ώστε να βγει στην επιφάνεια και να σπάσει το απόστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς που κτίστηκε γύρω από τη βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων. Από τη συμβολή της σε αυτόν το στόχο είναι που θα κριθεί.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.