Η Διανέλλειος δεν έχει καμία σχέση με το ΕΒΚΑΦ – Μάλλον το σύγχυσαν με το Γυμνάσιο Δροσιάς

Έκπληξη στη Λάρνακα για τα δημοσιεύματα περί διεκδικήσεων της «διοίκησης βακουφίων»

Με μεγάλη έκπληξη αντιμετώπισαν οι παράγοντες της Λάρνακας τα δημοσιεύματα περί διεκδικήσεων του ΕΒΚΑΦ επί του ακινήτου της Διανελλείου.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα και αποδόθηκε από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός διευθυντής της “διοίκησης βακουφίων” στα κατεχόμενα, Ιμπαχίμ Μπεντέρ, ισχυρίστηκε ότι η γη της Διανελλείου ανήκει στο ΕΒΚΑΦ και ως εκ τούτου θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία για την κατεδάφιση του παλιού σχολείου.

Η είδηση έπιασε προ εκπλήξεως τους φορείς της Λάρνακας, καθώς το ακίνητο της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής δεν έχει καμία σχέση με το μουσουλμανικό ίδρυμα που διαχειρίζεται τις δωρεές κτημάτων από πιστούς για θρησκευτικούς λόγους.

Αυτό επιβεβαιώνεται από όλα τα ιστορικά στοιχεία, όπως δήλωσαν χθες οι βασικότεροι τοπικοί παράγοντες της Λάρνακας, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, αλλά και ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, ο οποίος διαχειριζόταν τη γη της Διανελλείου υπό την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου.

Το τεμάχιο όπου κτίστηκε η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή ήταν δωρεά του ευεργέτη της πόλης Δημήτριου Διανέλλου προς το Διανέλλειο Ορφανοτροφείο προτού αποκτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό να κτιστεί εκεί νέο σχολείο. Ούτε όμως πριν να περάσει η γη στην ιδιοκτησία του ευεργέτη υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν μουσουλμανική ιδιοκτησία και δωρεά προς το ΕΒΚΑΦ.

Μάλλον το σύγχυσαν με το Γυμνάσιο Δροσιάς

Με αυτά ως δεδομένα, εκείνο που σχολιάζεται στη Λάρνακα είναι ότι το ΕΒΚΑΦ πιθανότατα περιέπεσε σε γκάφα ολκής, συγχύζοντας τη Διανέλλειο με το Γυμνάσιο Δροσιάς, η γη του οποίου όντως ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Α

υτό ενδεχομένως να εξηγείται από τις τελευταίες εξελίξεις που συνέδεσαν τα δύο σχολεία, καθώς το Υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να ανακαινίσει το Γυμνάσιο Δροσιάς αντί να αξιοποιήσει το ακίνητο της Διανελλείου για ανέγερση καινούργιας σχολικής μονάδας.

Ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος συμφώνησε με αυτό το σενάριο ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχέση της Διανελλείου με το ΕΒΚΑΦ. «Το ίδρυμα έκανε ανταλλαγή της γης με την κυβέρνηση, που έδωσε και μετρητά. Πώς είναι δυνατόν να είναι του ΕΒΚΑΦ η γη, αφού ήταν του Διανέλλου; Πρέπει να έγινε παρεξήγηση και να το σύγχυσαν με το Γυμνάσιο Δροσιάς, που κτίστηκε σε γη του ΕΒΚΑΦ. Ουδέποτε είχε κυριότητα το ΕΒΚΑΦ στη γη του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου, το οποίο είναι για ορφανά παιδιά», ξεκαθάρισε ο μητροπολίτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του δημάρχου Ανδρέα Βύρα: «Εξ όσων γνωρίζω και ψάχνοντας το θέμα με διαφόρους τρόπους και από διάφορες πηγές, το ΕΒΚΑΦ δεν είχε ποτέ σχέση με τη Διανέλλειο Τεχνική Σχολή. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για λάθος, ίσως εννοούν το Γυμνάσιο Δροσιάς, γιατί είναι ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ», δήλωσε ο δήμαρχος.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.