Η διαπραγμάτευση, της διαπραγμάτευσης, ω διαπραγμάτευση…
    Του Τάσου Περδίου

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, από σήμερα, χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 4 μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της προσφοράς για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας. Χρειάζονται, λέει, άλλο ένα μήνα για να διευθετήσουν εκκρεμότητες με τη Νομική Υπηρεσία, η οποία ανέλαβε γνωματεύσεις για τη σύμβαση παραχώρησης. Το ενδιαφέρον και συνάμα περίεργο όμως είναι ότι από κει και πέρα χρειάζονται άλλους 3 μήνες για να διαπραγματευτούν με τον προσφοροδότη για να δουν εάν θα τα βρουν.

    Μια απλή απορία: Στις 23 Απριλίου 2019, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αιφνιδίως την ακύρωση του αρχικού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου και αποφάσισε ταυτόχρονα να μπει σε απευθείας διαπραγμάτευση με τον υποψήφιο επενδυτή. «Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία του εν λόγω έργου, τόσο για την πόλη της Λάρνακας όσο και για το κράτος γενικότερα, το Υπουργείο θα προχωρήσει στα πλαίσια και της ευχέρειας που παρέχει η νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις παραχώρησης, σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με τον μόνο προεπιλεγμένο φορέα που δεν αποσύρθηκε από τη διαδικασία», ανέφερε επί λέξει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Από τις 23 Απριλίου 2019 λοιπόν, η κυβέρνηση μπήκε σε απευθείας διαπραγμάτευση με τον επενδυτή, ο οποίος στις 26 Ιουλίου 2019 υπέβαλε την τελική του προσφορά. Λογικά, αυτό θα έγινε μετά από τρεις μήνες διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο. Η απορία είναι η εξής και οποιαδήποτε απάντηση είναι ευπρόσδεκτη: Αφού το Υπουργείο διαπραγματεύτηκε απευθείας με τον επενδυτή και αφού αυτή η διαπραγμάτευση κατέληξε σε προσφορά από τον επενδυτή, τι στο καλό θα διαπραγματεύεται για άλλους τρεις μήνες μετά την αξιολόγηση της τελικής προσφοράς; Δηλαδή διαπραγματεύονταν για τρεις μήνες για να τα βρουν μόνο, για να χρειάζονται άλλους τρεις μήνες για να τα ξαναβρούν; Εξηγήστε μας και μακάρι να υπάρχει λογική εξήγηση.

    Πάντως, το σίγουρο είναι ότι το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 έχουμε επέτειο. Συμπληρώνουμε τρία χρόνια από την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον φοβερό και τρομερό Μάριο Δημητριάδη. Εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια αναμένουμε στωικά μπας και τα μεγάλα λόγια γίνουν επιτέλους μεγάλα έργα. Ελπίζουμε όλοι εδώ στη Λάρνακα να μη μας κοροϊδεύετε για άλλη μια φορά…