Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Ομοθυμία υπέρ του έντιμου συμβιβασμού σε εκδήλωση στην Αθήνα

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, 44 χρόνια μετά την εισβολή, είναι η παγίωση της διχοτόμησης και η παρουσία της Τουρκίας στο νησί, τόνισε ο Στέφανος Στεφάνου, μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, μιλώντας στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, σε εκδήλωση της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων «Κύπρος 74», με θέμα: «Κυπριακό σήμερα: Υπάρχει προοπτική επίλυσης και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν;».

Υπογράμμισε ότι η παγίωση της διχοτόμησης θα σήμαινε τη διεύρυνση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο, τη μεταφορά των εσωτερικών της προβλημάτων στο νησί και την πιθανή αναζήτηση εκ μέρους της ζωτικού χώρου στο νησί. Εξέφρασε την ανησυχία του ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι αυξάνονται οι φωνές εντός Τουρκίας, αλλά και εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας, οι οποίες μιλούν για λύση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Υποστήριξε, επιπλέον, ότι η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού είναι υπαρκτή, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες ο ΟΗΕ δεν έχει κηρύξει οριστικό αδιέξοδο.

Ο Στ. Στεφάνου τόνισε, παράλληλα, ότι από το 2008 και μετά έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στο Κυπριακό, ενώ τα σημαντικά ζητήματα που απομένουν απαιτούν πολιτική απόφαση προκειμένου να γεφυρωθούν. Κάλεσε τους δύο ηγέτες να αναλάβουν το βάρος της πολιτικής και ιστορικής, όπως είπε, ευθύνης που τους αναλογεί και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, αποδεχόμενοι το πλαίσιο Γκουτέρες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων «Κύπρος 74», Λοΐζος Λοΐζος, είπε ότι το δίλημμα αναφορικά με το Κυπριακό σήμερα είναι ανάμεσα σε έναν εφικτό και έντιμο συμβιβασμό και στη διχοτόμηση.

«Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας στρατεύεται μαζί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου που αγωνίζονται για εφικτή και δίκαιη λύση σε βραχύ ορίζοντα, στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού με τους σύνοικους Τουρκοκύπριους, που θα οδηγήσει σε άμεσο τερματισμό της κατοχής, στην επανένωση της διχοτομημένης πατρίδας μας, στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς στρατούς, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα», σημείωσε ο κ. Λοΐζος.

Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση της Ένωσης για συγκρότηση και ενίσχυση του ευρύτερου δυνατού Μετώπου Λύσης τόσο στην ε/κή όσο και στην τ/κή κοινότητα, ως απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχούς κατάληξης.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, σημείωσε ότι επιδίωξη της ε/κής πλευράς είναι η συμβίωση με την τ/κή κοινότητα σε ένα ασφαλές μέλλον για όλους. «Είμαστε θιασώτες του διαλόγου και μιας λύσης με αλληλοσεβασμό που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Γεωργίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η διχοτόμηση ή η διατήρηση του status quo είναι μια «θανάσιμη επιλογή». Υποστήριξε ότι «ο ΔΗΣΥ είναι αφοσιωμένος σε αυτή την επιλογή γιατί είναι μια πατριωτική δύναμη».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, υποστήριξε ότι η ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού αποτελεί μονόδρομο για τις δύο κοινότητες. Χαρακτήρισε θέμα επιβίωσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα τη λύση, σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν μια καθαρή τουρκοκυπριακή ταυτότητα και συνείδηση συνδεδεμένη με το έδαφος και το κράτος της Κύπρου. Υπογράμμισε ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς να λύνεται το Κυπριακό εδραιώνεται η οικονομική, κοινωνική και στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι και στις δύο κοινότητες αναπτύσσονται συμφέροντα που επιθυμούν τη διατήρηση και την παγίωση του status quo.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί ότι αν χαθεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα κινδυνεύει και η ίδια, υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα κυβερνήσουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους και αν είναι έτοιμοι να μοιραστούν την εξουσία με την άλλη κοινότητα.