Η Διεθνής Διαφάνεια στήνει στον τοίχο την Κύπρο για την πώληση διαβατηρίων

Ζητά να κινηθεί δικαστική διαδικασία – «Καλλωπιστικές οι πρόσφατες αλλαγές»

Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια στήνει στον τοίχο την Κύπρο για την πώληση διαβατηρίων, αφού θεωρεί ότι «εκθέτει την ΕΕ» με την παραχώρηση υπηκοότητας «σε διεφθαρμένους και εγκληματίες».

Μάλιστα ζητά από τις Βρυξέλλες να κινήσουν «δικαστική διαδικασία εναντίον κρατών μελών, τα συστήματα των οποίων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη συλλογική ασφάλεια των εθνών της ΕΕ».

Η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International EU) σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness κατέθεσαν έκθεση στις Βρυξέλλες για την πώληση διαβατηρίων από τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Ενδεικτικό της αντίληψης που έχει η οργάνωση για τη Λευκωσία είναι το γεγονός ότι η έκθεση είναι συνολικής έκτασης 73ων σελίδων και το όνομα της Κύπρου αναφέρεται 143 φορές!

Η έκθεση αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για την παραχώρηση από την Κύπρο διαβατηρίων σε ολιγαρχίες, διεφθαρμένους και εγκληματίες. Μάλιστα αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στον Τύπο της Βρετανίας (εφημερίδα Guardian), όπως οι Ουκρανοί πρώην τραπεζίτες Gennady Bogolyubov και Igor Kolomoisky οι οποίοι εμπλέκονται σε δικαστικές και ποινικές υποθέσεις, ο Ρώσος Oleg Deripaska στον οποίον επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Αρχές των ΗΠΑ και ο Rami Makhlouf, ξάδελφος του Προέδρου της Συρίας Bashar AlAssad στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ.

Η οργάνωση κατηγορεί ευθέως την Κύπρο ότι δεν λαμβάνει υπόψη την πηγή προέλευσης των χρημάτων και θέτει το ερώτημα κατά πόσο η χώρα μας προτίθεται να πάρει πίσω τα διαβατήρια τα οποία παραχώρησε σε ολιγαρχίες, διεφθαρμένους και εγκληματίες. Εν τω μεταξύ η Διεθνής Διαφάνεια εκφράζει αμφιβολία για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εφάρμοσε πρόσφατα η Κύπρος, με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας της. Μάλιστα αναφέρει ότι «μερικές είναι περισσότερο καλλωπιστικές».

Συγκεκριμένα, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην υιοθέτηση ανώτατου ορίου 700 διαβατηρίων το χρόνο και επισημαίνεται ότι η Κύπρος δεν διευκρίνισε ποτέ κατά πόσο ο πιο πάνω αριθμός αφορά τους κύριους αιτητές ή/και τα μέλη της οικογένειάς τους. Μάλιστα σημειώνεται ότι εάν ο πιο πάνω αριθμός αφορά μόνο τους κύριους αιτητές το μέτρο είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού ούτως ή άλλως ο υψηλότερος αριθμός κύριων αιτήσεων που υποβλήθηκαν σε ένα χρόνο στην Κύπρο είναι 503. Επίσης επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε από τον Μάιο ότι θα εφάρμοζε μηχανισμό ελέγχου των αιτητών, αλλά μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει «Για να αποδείξουν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι απλά καλλωπιστικές, η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι υποψήφιοι υπόκεινται σε αυξημένη δέουσα επιμέλεια», όπως αναφέρεται.

Σημειώνεται επίσης ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε τράπεζες ή πράκτορες για να διεξάγει αυτό το κρίσιμο έργο (της δέουσας επιμέλειας)».

«Η πιο γρήγορη διαδρομή»

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κύπρος διαθέτει «την πιο γρήγορη και ασφαλή διαδρομή για την απόκτηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας».

Σημειώνεται μάλιστα ότι από το 2013 μέχρι σήμερα η Κύπρος είχε έσοδα από την πώληση διαβατηρίων ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Επίσης αναφέρεται ότι Ισπανία (976 εκατ. ευρώ), Κύπρος (914 εκατ. ευρώ), Πορτογαλία (670 εκατ. ευρώ) και Ηνωμένο Βασίλειο (498 εκατ. ευρώ) έχουν τα περισσότερα εισοδήματα στην ΕΕ από την πώληση διαβατηρίων. Μάλιστα για την Κύπρο επισημαίνεται ότι το ποσό είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος της χώρας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy