Η διεθνής κοινότητα δεν θεωρεί πλέον το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής!

Η Κύπρος πρέπει να αναµετρήσει το µπόι της και να µην εµπλακεί στο πολεµικό πεδίο στην Ουκρανία 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Α. Μαυρογιάννης, Α. Κωνσταντινίδης, Μ. Κοντός και Λ. Λάρκου εκτιµούν ότι οι διεθνείς αντιδράσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν φαίνεται να οδηγούν σε ευαισθητοποίηση του διεθνούς παράγοντα για τη συνεχιζόµενη κατοχή της µισής Κύπρου από την Τουρκία, όσο κι αν η Κύπρος προσπαθεί να υπενθυµίσει στον διεθνή παράγοντα το δικό της πρόβληµα. Την ίδια ώρα όµως, η γενική εκτίµηση είναι πως η Κύπρος ορθά συµπαρίσταται στην Ουκρανία, αφού οι οµοιότητες µεταξύ του Κυπριακού και του Ουκρανικού και η αναφορά σε εµπειρίες και τρόπους επίλυσης των προβληµάτων µπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος. Οι συνοµιλητές µας συγκλίνουν επίσης στην εκτίµηση ότι η πρόθεση για αποστολή στρατιωτικού εξοπλισµού στο Κίεβο δεν αποτελεί σώφρονα σκέψη.

Αν και για το τελευταίο φαίνεται να διαµορφώνεται ευρύτερα µια κοινή άποψη, είναι φανερό ότι οι αφετηρίες διαφέρουν σηµαντικά µεταξύ εκείνων που προτάσσουν τις ανάγκες της Κύπρου σε στρατιωτικό υλικό και εκείνων που διαφωνούν µε την εµπλοκή της Κύπρου στον ουκρανικό πόλεµο, επισηµαίνοντας ότι δεν πρέπει να διολισθήσουµε σε ατραπούς επικίνδυνες για το λαό και την πατρίδα µας.

Η προτεραιότητα των μεγάλων παικτών στη διεθνή σκηνή είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η προτεραιότητα των µεγάλων παικτών στον διεθνή παράγοντα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Κύπρος δεν έχει θέση σε αυτές τις προτεραιότητες, εκτίµησε µιλώντας στη «Χαραυγή» ο διαπραγµατευτής της ε/κυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Σηµείωσε ότι η Κύπρος προσπαθεί να αξιοποιήσει τη ρωσική εισβολή για να υπενθυµίσει την εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο, εκφράζοντας την επιθυµία της σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να υπάρξει ένα µικρό παραθυράκι, µέσα από τις ανακατατάξεις που γίνονται γύρω µας, για να διανοίξει µια κάποια προοπτική για το Κυπριακό. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο λόγω της ανάγκης που έχουν οι Ευρωπαίοι και γενικότερα οι δυτικοί την Τουρκία σε σχέση και µε το Ουκρανικό.

Ο κ. Μαυρογιάννης εκτιµά ως θετική την επίσκεψη της βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία, όπως είπε, ενδυναµώνει τη διµερή συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ. Όμως δεν έχει πειστεί ότι οι νέες συγκυρίες θα συµβάλουν στο να διανοιχθούν προοπτικές για λύση του Κυπριακού.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής ∆ιεθνούς ∆ικαίου του Τµήµατος Νοµικής Πανεπιστηµίου Κύπρου, Άρης Κωνσταντινίδης, δηλώνει επίσης απαισιόδοξος, παρ’ όλο που υπάρχουν οµοιότητες µεταξύ του Κυπριακού και του Ουκρανικού. Ωστόσο, σηµείωσε, µπορεί να γίνει αναφορά σε εµπειρίες, τρόπους επίλυσης των προβληµάτων και να δοθούν ιδέες που να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος.

Ο Επίκουρος Καθηγητής ∆ιεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήµιο Λευκωσίας, Μιχάλης Κοντός, επεσήµανε στη «Χαραυγή» ότι δύσκολα µπορεί να ποντάρει κανείς ότι θα ανατραπούν τα αρνητικά δεδοµένα του Κυπριακού κατά την τρέχουσα συγκυρία, δεδοµένων και των επικείµενων κρίσιµων εκλογών τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία. Σηµείωσε παράλληλα ότι η Τουρκία αποδείχθηκε ιστορικά ότι διαθέτει υψηλό δείκτη ανοσίας σε πιθανές διεθνείς πιέσεις όταν αυτές ασκούνται και συχνά κατορθώνει να κεφαλαιοποιεί τις θετικές γι’ αυτήν συγκυρίες π.χ. περίοδος 2000-2002, κατά την οποία το «τουρκικό µοντέλο» συνύπαρξης Ισλάµ και δηµοκρατίας ταίριαζε µε τις επικρατούσες τότε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη φιλελεύθερες αυταπάτες περί εκδηµοκρατισµού της Μέσης Ανατολής.

Ο πολιτικός αναλυτής Λάρκος Λάρκου υπέδειξε ότι η αλλοπρόσαλλη πολιτική Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά έβαλε το Κυπριακό στο περιθώριο, µε υψηλό κόστος για όλη την Κύπρο, αλλά δεν έθεσε το πρόβληµα στο περιθώριο της ιστορίας.

Πολλά εξαρτώνται από τη δική µας προσέγγιση, είπε και πρόσθεσε ότι εάν στις επόµενες προεδρικές εκλογές συγκροτηθεί ένας προοδευτικός συνασπισµός µε ανεξάρτητο υποψήφιο και µε µεταρρυθµιστική ατζέντα που θα απαντά στα βασικά αιτήµατα της συγκυρίας, τότε θα είναι σε θέση να επιτύχει σηµαντικούς στόχους. Προς αυτή την κατεύθυνση, σηµείωσε, δύο παράγοντες συµβάλλουν στη βάσιµη δυνατότητα για ανασυγκρότηση της διαπραγµατευτικής βάσης: οι αγωγοί ενέργειας στην Α. Μεσόγειο και δεύτερον η ευρωτουρκική σχέση µε βάση τη «θετική ατζέντα» µε ό,τι αυτή περιλαµβάνει.

Τα νέα δεδοµένα στη λύση του Κυπριακού

Οι σηµερινές συγκυρίες δεν αποθαρρύνουν εντελώς τους συνοµιλητές µας.

Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι δεν είναι εντελώς απαισιόδοξος και ότι συµφωνεί µε τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ότι οι συγκυρίες βοηθούν για να τεθεί ξανά το ζήτηµα και να το ακούσουν οι ξένοι, γιατί υπάρχουν οµοιότητες γύρω από το Ουκρανικό και το Κυπριακό.

Επεσήµανε ότι εκείνο που επιδιώκεται, µε την εισήγηση των Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης µέσα στα νέα δεδοµένα είναι η επίλυση του προβλήµατος, το οποίο δεν αντιµετωπίζεται ως θέµα εισβολής και κατοχής, αφού έχει την άποψη ότι ο διεθνής παράγοντας δεν το βλέπει έτσι. Άρα, πρόσθεσε, υπάρχει µία δυνατότητα αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος, αλλά θεωρεί ότι θα πρέπει να εκµεταλλευθεί ο ξένος παράγοντας την ευκαιρία για να επαναφέρει και τους Τ/κύπριους στο συµφωνηµένο πλαίσιο και από κει να συνεχίσει, είπε, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι η ε/κυπριακή πλευρά έχει πολλά περιθώρια. Πρόσθεσε ότι η εισήγηση για τα ΜΟΕ είναι µια κίνηση, µια πρωτοβουλία, ενώ η άλλη πλευρά ζητά αναγνώριση. ∆εν γίνεται αυτό. Η ε/κυπριακή πλευρά κινείται εντός πλαισίου, άρα και οι Τ/κ πρέπει να επανέλθουν σε αυτό το πλαίσιο κι αυτός πρέπει να είναι στόχος της διεθνούς κοινότητας. Κι από κει και πέρα πρέπει να βρεθούν τρόποι συνέχισης της προοπτικής.

Από την πλευρά του ο κ. Λάρκου υπέδειξε ότι η δήλωση Κασουλίδη πως «η πρόταση της Λευκωσίας («Αµµόχωστος έναντι Τύµπου») µεταφέρθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν µέσω του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Σαρλ Μισέλ», είναι η μία όψη της υπόθεσης. Η άλλη όψη είναι πως όλοι οι βασικοί παίκτες (ΟΗΕ, Ε.Ε.) απάντησαν πως ουσιαστική ανάλυση των δεδοµένων θα γίνει µετά τις εκλογές σε Κύπρο (Φεβρουάριος 2023) και Τουρκία (Ιούνιος 2023).

Ο κ. Κοντός εκτίµησε ότι η Κύπρος ως µικρό κράτος το οποίο αντιµετωπίζει υπαρξιακές απειλές εξαιτίας του αναθεωρητισµού µεγαλύτερου κράτους, δύσκολα µπορεί να κεφαλαιοποιήσει διεθνείς εξελίξεις παίζοντας το χαρτί της συµµαχικής υποστήριξης έναντι άλλων κρατών διότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αρχή της αµοιβαιότητας, επί της οποίας στηρίζονται οι συµµαχίες.

Ζηµιογόνα η αποστολή οπλισµού στην Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που γίνεται για το ενδεχόµενο αποστολής ρωσικών οπλικών συστηµάτων από την Κύπρο στην Ουκρανία, ο κ. Κοντός είπε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έχει για την Κύπρο και τη δυσάρεστη παράµετρο ότι οι σχέσεις µας µε τη Ρωσία, οι οποίες είχαν ήδη τεθεί σε τροχιά υποβάθµισης τα προηγούµενα χρόνια, δέχονται άλλο ένα σοβαρό πλήγµα εξαιτίας της αναπόφευκτης ταύτισής µας µε την Ευρωπαϊκή Ένωση επί του Ουκρανικού. Συνεπώς, πρόσθεσε, είµαστε σε µία φάση σηµαντικών προκλήσεων στην εξωτερική µας πολιτική, αλλά και επιτακτικής ανάγκης επαναπροσδιορισµού των προτεραιοτήτων µας ενόψει των ανακατατάξεων που λαµβάνουν χώρα διεθνώς.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι η Κύπρος δεν πρέπει να χάσει την αίσθηση του µέτρου και σηµείωσε ότι δεν πρέπει να προτρέχουµε επειδή µπορεί να βολεύει κάποιους άλλους να χρησιµοποιήσουν κάποιο υλικό για να το στείλουν στην Ουκρανία επειδή δεν θέλουν ή δεν µπορούν να στείλουν δικό τους.

Ο κ. Κωνσταντινίδης θεωρεί δεδοµένο ότι από τη στιγµή που η Κύπρος δεν είναι µέλος του ΝΑΤΟ, δεν είχε καµιά υποχρέωση να συµµετάσχει στρατιωτικά και να εµπλακεί στο θέµα της Ουκρανίας, πέρα από το θέµα των κυρώσεων.

Ο Λάρκος Λάρκου σημείωσε ότι µόνο ζηµιά προκαλεί µια τέτοια κίνηση και ότι η Κύπρος έχει µόνο µια κύρια ευθύνη: Να δρα µε βάση την πολυπλοκότητα των φαινοµένων και να αξιοποιεί τις δυνατότητες που υπάρχουν για να επιτύχει τον µείζονα στόχο: την επίλυση του Κυπριακού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy