Η διεύρυνση του Μουντιάλ και ο «πόλεμος» των συμφερόντων

Η ψηφοφορία που θα γίνει τον Ιούνιο στο Παρίσι θα καθορίσει το αν οι 32 ομάδες του Μουντιάλ θα γίνουν 48

Του Θάνου Σαρρή*

Η FIFA επιμένει για τη διεύρυνση του πολυσυζητημένου Μουντιάλ στο Κατάρ και παρά τις διαφωνίες από την Ευρώπη και μολονότι η ηγεσία του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου αναφέρεται στη διπλωματική σημασία ενός μεγαλύτερου τουρνουά, τα χρήματα βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο.

Αν και οι αντιρρήσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά ήταν πολλές, ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FIFA -εκλεκτός της Ευρώπης για την μετά-Μπλάτερ εποχή- δεν έκανε πίσω. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας στο Μαϊάμι παρουσίασε τη μελέτη που εκπονήθηκε προκειμένου να διαφανούν οι προοπτικές διεύρυνσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022, δείχνοντας την προθυμία της FIFA να βάλει κι άλλη χώρα στο παιχνίδι της διοργάνωσης σε περίπτωση που τελικά η απόφαση προχωρήσει. Η ψηφοφορία που θα γίνει τον Ιούνιο στο Παρίσι θα καθορίσει το αν οι 32 ομάδες θα γίνουν 48.

To ζήτημα που έχει προκύψει δεν αφορά το αν τελικά θα γίνει η διεύρυνση, αλλά το πότε θα γίνει, αφού ήδη για το Μουντιάλ του 2026 στις ΗΠΑ είναι δεδομένο πως οι ομάδες θα είναι 48. Η FIFA έχει ήδη λύσει όλα τα ζητήματα σχετικά με το πώς θα αλλάξει η διοργάνωση. Οι όμιλοι, για παράδειγμα, θα είναι 16 και θα αποτελούνται από τρεις ομάδες. Οι δύο πρώτες θα περνούν στα πρώτα νοκ-άουτ των «32» και στη συνέχεια η διοργάνωση θα συνεχίζεται αντίστοιχα μέχρι τον τελικό.

Ίσως ακούγεται απλό και θετικό για όλους ως σκέψη, αλλά δεν είναι. Διότι για να αυξηθούν οι συμμετέχουσες, ήδη από το 2022 θα πρέπει να βρεθεί κάποια γειτονική στο Κατάρ χώρα για να φιλοξενήσει σε τουλάχιστον δύο επιπλέον γήπεδα αγώνες. Στο Κατάρ, εν μέσω καταγγελιών για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίες των μεταναστών εργατών, βρίσκονται υπό κατασκευή οκτώ στάδια, τα οποία είναι προγραμματισμένα να φιλοξενήσουν 64 παιχνίδια. Μολονότι έχουμε δει αρκετές συνδιοργανώσεις στο παρελθόν, η γεωπολιτική κατάσταση στο Κατάρ δεν δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει εύκολη σύμπραξη με γειτονική χώρα. Πριν από δύο χρόνια, οι σχέσεις του Εμιράτου με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ δυσχεράνθηκαν, κατόπιν καταγγελιών για στενές σχέσεις με την τρομοκρατία και των δεσμών του με το Ιράν. Οι τρεις γειτονικές χώρες (μαζί με την Αίγυπτο) επέβαλαν εμπάργκο, το οποίο κρατά μέχρι σήμερα. Ο οικονομικός και διπλωματικός στραγγαλισμός ήταν η απάντηση στη στήριξη του Κατάρ στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η FIFA δεν μπορεί να επιλέξει

Μολονότι η οικονομία δεν επηρεάστηκε, λόγω και των κινήσεων του Κατάρ σε διεθνές επίπεδο συμμαχιών, αν δεν υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων η FIFA παραδέχεται ότι δεν μπορεί να επιλέξει κάποιες από τις παραπάνω χώρες. Απομένουν το Κουβέιτ και το Ομάν, σε απόσταση περίπου δύο ωρών με αεροπλάνο, τα οποία έχουν από δύο μεγάλα γήπεδα. Όμως αυτό του Ομάν μπορεί να φιλοξενήσει λιγότερους από 40.000, που αποτελεί το μίνιμουμ για τη FIFA. Οι δύο χώρες ωστόσο έχουν διοργανώσει μεγάλες διοργανώσεις. Το Κουβέιτ έχει υποδεχθεί τέσσερις φορές το Κύπελλο Εθνών Κόλπου και μια φορά το Ασιατικό Κύπελλο, ενώ το Ομάν τρεις φορές το τουρνουά των εθνικών ομάδων του Κόλπου. Η απόσταση όμως μέχρι το Μουντιάλ είναι μεγάλη και ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει.

Όπως ξεκαθαρίζεται στη μελέτη της Ομοσπονδίας, χρειάζονται έξτρα εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν ομάδες, χώροι διαμονής για τους φιλάθλους, δίκτυα μεταφοράς και χώροι για τα φεστιβάλ οπαδών που γίνονται σε κάθε Μουντιάλ. Στη Μόσχα, για παράδειγμα, υπήρχε ένας αχανής χώρος κοντά στο Πανεπιστήμιο, ο οποίος φιλοξενούσε δεκάδες χιλιάδες κόσμου στους αγώνες. Στο Κατάρ, αν οι ομάδες φτάσουν τις 48 δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Τα γήπεδα πρέπει να είναι έτοιμα 12 μήνες πριν την πρώτη σέντρα.

Πέραν των οργανωτικών θεμάτων, η πρόταση για διεύρυνση έχει προκαλέσει αρκετά αρνητικά σχόλια από πλευράς κόσμου, αλλά και στους ήδη δυσαρεστημένους Ευρωπαίους που θα χάσουν τους παίκτες από τις ομάδες σε διάστημα που κόβει στα δύο τη σεζόν τους (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) και θα δουν τη διάρκεια της διοργάνωσης να μειώνεται κατά 4 ημέρες, γεγονός που κάνει την καταπόνηση μεγαλύτερη. O Kρίστερ Όλσον, πρόεδρος του European Leagues, της ένωσης που εκπροσωπεί λίγκες και ομοσπονδίες από 25 ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ξεκάθαρα πως: «Δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αλλαγές στο καλεντάρι για τη διεύρυνση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήμασταν ήδη ευέλικτοι, επιτρέποντας να γίνει το Μουντιάλ χειμώνα και συμφωνήσαμε στις ημερομηνίες, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε νέα αύξηση στη διάρκειά του».

Διπλωματική σημασία

Ο Ινφαντίνο αναφέρθηκε στη διπλωματική σημασία του πλάνου, τονίζοντας πως: «Αν το ποδόσφαιρο μπορεί να συνεισφέρει στο άνοιγμα πορτών και καταφέρει να φέρει τους ανθρώπους κοντά ώστε να συναντηθούν και να συζητήσουν, γιατί όχι; Δεν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου, αλλά ίσως έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά τουλάχιστον όσον αφορά την αλληλοκατανόηση». Η φημολογία τον θέλει, άλλωστε, να έχει βλέψεις που φτάνουν μέχρι το Νόμπελ Ειρήνης. Πέραν όμως των καλών προθέσεων, υπάρχει το ξεκάθαρο οικονομικό κίνητρο. Στις 83 σελίδες της «μελέτης δυνατότητας εφαρμογής της αύξησης του αριθμού των ομάδων από 32 σε 48 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022», που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της FIFA, προβλέπεται αύξηση εσόδων της τάξεως των 487,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά προκύπτουν από εμπορικές δραστηριότητες, εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα, καθώς οι νέες ομάδες θα φέρουν άνοιγμα και σε νέες αγορές.

«Θα προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο, θα εξερευνήσουμε τις πιθανότητες για το ποιες χώρες του Κόλπου μπορούν να φιλοξενήσουν μερικούς αγώνες. Και αν φτάσουμε σε κάποια συμπεράσματα, τον Ιούνιο θα κάνουμε πρόταση στο Συμβούλιο και στη συνέχεια στο Συνέδριο, που είναι το υψηλότατο σώμα λήψης αποφάσεων και θα έχει τον τελευταίο λόγο για το θέμα», δήλωσε ο Ινφαντίνο. Από την πλευρά του, το Κατάρ δήλωσε ανοιχτό στην προοπτική της συνεργασίας για το διευρυμένο Μουντιάλ, στον απόηχο των αποκαλύψεων των Times για «χρυσό» τηλεοπτικό συμβόλαιο από το κράτος του Κατάρ στη FIFA, λίγες μέρες πριν επιλέξει το Εμιράτο ως τελικό διοργανωτή του Μουντιάλ.

*Κουτί της Πανδώρας

Κόντρα και για το Παγκόσμιο Συλλόγων

Η κόντρα με την Ευρώπη όμως δεν μένει στο Μουντιάλ. Παρά τις αντιρρήσεις από την Ευρώπη, ο Ινφαντίνο ενέκρινε το πλάνο για διεύρυνση και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων από τον Ιούνιο του 2021. Το πλάνο του ισχυρού άνδρα της FIFA προβλέπει 24 ομάδες από την Ευρώπη, έξι από τη Νότιο Αμερική, τρεις από Αφρική, Ασία, Κεντρική και Βόρεια Αμερική και μία από την Ωκεανία, προσφέροντας 50 εκατομμύρια για κάθε συμμετοχή. Τι θα γίνει όμως αν η Ευρώπη μποϊκοτάρει τη διοργάνωση;

Η UEFA, η πανίσχυρη ECA που εκπροσωπεί τα συμφέροντα 232 συλλόγων και αποτελεί τη «φωνή» των μεγαλύτερων συλλόγων του Champions League, καθώς και η FIFPro, το παγκόσμιο συνδικάτο ποδοσφαιριστών, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, καθώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη προεργασία και οι συζητήσεις. Στην επιστολή που διέρρευσε από την εκτελεστική επιτροπή της ECA, στην οποία βρίσκονται οι διοικητικοί ηγέτες της Μπαρτσελόνα, της Γιουβέντους, της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξεκαθαρίστηκε ότι οι ομάδες από τη Γηραιά Ήπειρο δεν πρόκειται να αγωνιστούν σε καμία να διοργάνωση τουλάχιστον μέχρι το 2024, ενώ σκέφτονται να μηνύσουν τη FIFA για αθέτηση της συμφωνίας του 2015 σχετικά με το καλεντάρι των διεθνών αγώνων. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα εντείνει πολύ περισσότερο τις σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο power game του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που αυτή τη στιγμή διεξάγεται ανάμεσα στην UEFA και την ECA, υπάρχουν πλευρές που… διαλέγουν FIFA. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος της ισπανικής La Liga, Χαβιέρ Τεμπάς, ο οποίος με συνέντευξή του στο Reuters «κατακεραύνωσε» τους Ευρωπαίους για το ότι διαπραγματεύονται για το νέο Champions League πίσω από κλειστές πόρτες και πρόσθεσε: «Η FIFA είναι διαφανής τον τελευταίο καιρό και άλλαξε τη θέση της, επομένως τους υποστηρίζουμε. Στο μεταξύ η UEFA και η ECA κάνουν το αντίθετο και είμαστε πολύ προβληματισμένοι μαζί τους…»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy