«Οι δικές μου προτεραιότητες και αρχές συμπίπτουν με το ΑΚΕΛ»

Συνέντευξη στον Νεόφυτο Νεοφύτου

Ο προερχόμενος από τις Νέες Δυνάμεις υποψήφιος του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό, επιθεωρητής και σύμβουλος πυρόσβεσης, Γιώργος Μακαρίου, μιλά στη «Χαραυγή» για την απόφασή του να κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές και εκφράζει την εκτίμησή του για τους πολύχρονους αγώνες της Αριστεράς. Σημειώνει ότι το ΑΚΕΛ είναι κόμμα που έχει βαθιές ρίζες, με αγώνες και προσφορά για τον τόπο. Ο Γ. Μακαρίου, ο οποίος υπηρέτησε στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρεται στο χώρο στον οποίο εργάστηκε και για τα αισθήματα που ένιωθε μετά από κάθε πυροσβεστική αποστολή. Μιλά επίσης για τα γεγονότα του προδοτικού πραξικοπήματος και της αντίστασης, τονίζοντας την ανάγκη αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας για να γνωρίζουν και οι νέοι μας τη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Τοποθετείται επίσης για την πορεία των απευθείας συνομιλιών και για την ανάγκη λύσης του Κυπριακού, καθώς και για τις κοινωνικο – οικονομικές εξελίξεις. Ο Γ. Μακαρίου αναφέρεται, τέλος, στις τρεις προτεραιότητες που θέτει για ανάδειξη και επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων στην επαρχία της Λεμεσού.

Κύριε Μακαρίου, γιατί έχετε επιλέξει να είστε υποψήφιος με το συνδυασμό του ΑΚΕΛ – Αριστερά, Νέες Δυνάμεις;

Η κυπριακή κοινωνία δέχεται μία πρωτόγνωρη επίθεση, δέχονται επίθεση σωρεία κοινωνικών κατακτήσεων του λαού μας, τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι μισθοί των εργαζομένων, οι ευάλωτες ομάδες, οι άνεργοι, ο προσφυγικός κόσμος, οι πολύτεκνοι, οι μονογονιοί και οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος.

Μόνο το ΑΚΕΛ με την πολιτική και τους αγώνες του ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας για τα εγγόνια μας.

Μόνο το ΑΚΕΛ αντικρίζει με πατριωτισμό την επανένωση της πατρίδας μας χωρίς να δίνει λευκή επιταγή σε κανένα και υποστηρίζει λύση όπου θα επανενώνει την πατρίδα μας, μια λύση που όλοι οι κάτοικοι της μαζί θα ζουν αρμονικά και με ασφάλεια χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα που παρά τους προπηλακισμούς, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, ακόμη και τις δολοφονίες, ρίζωσε βαθιά σε αυτόν τον τόπο 90 χρόνια ζωής, πάλης και προσφοράς.

Ποιες είναι οι δικές σας αρχές και προτεραιότητες που συμπίπτουν με τους στόχους του κομματικού συνδυασμού με τον οποίο κατέρχεστε ως υποψήφιος;

Η δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών για μια ευνομούμενη και ευημερούσα κοινωνία, η γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών, η χρηστή διοίκηση, η αξιοκρατία, η καταπολέμηση των σκανδάλων της σήψης και της διαφθοράς. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας τπηρεσίας, της δικαστικής εξουσίας, η προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας όπου σύγχρονες κοινωνίες θα πρέπει να βασίζονται στη γνώση, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στη δημιουργία εξειδικευμένων επαγγελμάτων, στην αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, στη βελτίωση της υγείας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η προστασία της εργασίας και σεβασμός των εργασιακών θέσμιων από πολιτικές που θυμίζουν μεσαίωνα, για δημιουργία ποιοτικών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Η τοποθέτηση της μικρομεσαίας επιχείρησης στο επίκεντρο της οικονομικής μας δραστηριότητας. Η λήψη μέτρων για αναβάθμιση και στήριξη του βιομηχανικού τομέα, η επεξεργασία κινήτρων μεταφοράς των επιχειρήσεων στην ύπαιθρο, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνταξιούχων όπου κανένας συνταξιούχος και κανένας Κύπριος να ζει κάτω από το κοινωνικά καθορισμένο όριο της φτώχειας.

Κύριε Μακαρίου, υπηρετήσατε για πολλά χρόνια στην Αστυνομία και συγκεκριμένα στην Πυροσβεστική. Νιώσατε την αδικία και την ύπαρξη κατεστημένων; Υπάρχει ημετεροκρατία και βολέματα;

Εργάστηκα για τριάντα έξι και πλέον χρόνια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε αυτήν όλη την περίοδο έζησα στιγμές δύσκολες, αλλά και στιγμές χαράς και αγάπης. Μπορώ να πω ότι δεν έχω κανένα παράπονο από τους συναδέλφους, πυροσβέστες και αξιωματικούς. Συνεργάστηκα με όλους , με όλη μου την αγάπη κάτω από ομαλές αλλά και δύσκολες στιγμές, τόσα χρόνια . Με ρωτάτε αν ένιωσα την αδικία. Ναι, αρκετές φορές ένιωσα την αδικία αλλά αυτό ποτέ δεν με σταμάτησε να αγωνίζομαι, να προσφέρω περισσότερα, γιατί αγαπούσα αυτό που έκανα, όσο τίποτε άλλο στον κόσμο. Παραμέλησα την οικογένειά μου και εργάστηκα με όλες μου τις δυνάμεις μέρα και νύχτα και καμιά αδικία θα με σταματούσε. Μόνο όταν το ζήσεις θα καταλάβεις. Να μπαίνεις σε ένα χώρο με πυρκαγιά με κινδύνους, να βλέπεις τον κόσμο να τον εγκαταλείπει και όλες οι ελπίδες του για προστασία της περιουσίας του να αφήνονται σε σένα. Και όταν τελειώνεις να βγαίνεις από εκεί μαύρος από τους καπνούς και τα θερμά αέρια και κατακουρασμένος να έρχονται δίπλα σου, να σε αγκαλιάζουν, να σε ευχαριστούν γι’ αυτό που έκανες.

Πόσο σας ανησυχεί το γεγονός ότι η νέα γενιά δεν ενημερώνεται σωστά ή παραπληροφορείται σε ό,τι αφορά τα σύγχρονα ιστορικά γεγονότα του τόπου μας με το προδοτικό πραξικόπημα και την αντίσταση;

Με ανησυχεί πάρα πολύ να βλέπω προσπάθειες παραπληροφόρησης των νέων με τα ιστορικά γεγονότα του τόπου, με το προδοτικό πραξικόπημα και την αντίσταση. Οφείλουμε 42 χρόνια μετά το έγκλημα του 1974 στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας οι νέοι μας να γνωρίζουν τη συνωμοσία που διαπράχθηκε σε βάρος του λαού μας, όχι για σκοπούς διχασμού, αλλά για να γνωρίζουν ποιοι και γιατί τον πρόδωσαν, ποιοι και πόσοι τον υπερασπίσθηκαν.

Η νέα γενιά θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα αποτελέσματα της εγκληματικής συνωμοσίας με αποκορύφωμα το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και της τούρκικης εισβολής της 20ής Ιουλίου, εξακολουθούν να είναι οδυνηρά.

Εγγραφο του ΝΑΤΟ της 12ης Ιουλίου 1974 αποκαλύπτει ότι το πραξικόπημα και η εισβολή ήσαν οι δύο φάσεις του ίδιου σχεδίου.

Τρία σχέδια πραξικοπήματος εκπόνησε και ο Γρίβας ως αρχηγός της παράνομης ΕΟΚΑ Β’.

Αυτή η προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας εντάθηκε και αναβαθμίστηκε με την εκλογή Αναστασιάδη. Οι κυβερνώντες περιέλαβαν επισκέψεις μαθητών στο κρησφύγετο του Γρίβα όπου ο Γρίβας καθοδηγούσε την παράνομη και εγκληματική οργάνωση ΕΟΚΑ Β΄ και ταυτόχρονα προωθούν την οικοδόμηση μνημείου για τους επιτιθέμενους πραξικοπηματίες στο Προεδρικό.

Κύριε Μακαρίου, οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, πιστεύετε ότι έχει φθάσει η ώρα για τη λύση και επανένωση του νησιού μας;

Μέσα από την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βουλή επιβεβαιώθηκαν οι διαχρονικές θέσεις του ΑΚΕΛ για τη λύση του Κυπριακού. Πρόκειται για θέσεις στις οποίες το ΑΚΕΛ παραμένει σταθερό, ακόμη και σε περιόδους που όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις βρίσκονταν απέναντι και μας κατηγορούσαν συμπεριλαμβανομένου και του κ. Αναστασιάδη. Σήμερα σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι αυτές οι διαχρονικές θέσεις του ΑΚΕΛ αποτελούν τη μόνη οδό για επίλυση του Κυπριακού από την πλειονότητα του κυπριακού λαού αλλά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από όσα ανέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι φανερό ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες. Αυτή η πρόοδος πιστώθηκε στον Πρόεδρο και τον κ. Ακιντζί, αλλά θα έπρεπε να πιστωθεί και στην αξιοποίηση των συγκλίσεων Χριστόφια –Ταλάτ, στις οποίες η πρόοδος έχει βασιστεί. Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες και διαφορές σε αρκετά σημαντικά θέματα της λύσης όπως είναι η Ασφάλεια, οι Εγγυήσεις, το Εδαφικό, θέματα που μπορούν να εμποδίσουν την τελική επίτευξη λύσης. Γι’ αυτό και διαφωνώ με τις υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις ότι θα έχουμε σύντομα λύση. Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας. Εμείς στηρίζουμε διαχρονικά τη λύση του Κυπριακού η οποία θα στηρίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικο-οικονομικά, μπορούν οι σημερινές πολιτικές της κυβέρνησης να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των συμπολιτών μας; Υπάρχει εναλλακτική προοπτική;

Σήμερα οι κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις στην πατρίδα μας, οι οποίες καθορίζονται από την εφαρμογή του μνημονίου, το οποίο συμφωνήθηκε με την Τρόικα από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και την υποστήριξη του ΔΗΣΥ –ΔΗΚΟ, ενός μνημονίου που εδράζεται στις καταστροφικές συνταγές της σκληρής λιτότητας, που οδηγεί στην πράξη σε ακόμη βαθύτερη ύφεση αποκλείοντας την ανάπτυξη, το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και ωφελήματα, τη φτωχοποίηση του κυπριακού λαού και την υπόσκαψη του κοινωνικού κράτους.

Προοπτική ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία υπάρχει με ένα ΑΚΕΛ δυνατό, ένα ΑΚΕΛ που θα υπερασπισθεί το λαό ενάντια στα μέτρα σκληρής λιτότητας του κράτους, στην παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο δικαίωμα της εργασίας, το δικαίωμα σε συνθήκες εργασίας που σέβονται την αξιοπρέπεια, την εξασφάλιση οικονομίας και κοινωνικής προστασίας της οικογένειας. Στόχος μας σαν ΑΚΕΛ είναι η επανοικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους στο οποίο θα βρίσκονται σε αρμονία η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία.

Είστε υποψήφιος για την εκλογική περιφέρεια της Λεμεσού. Πέστε μας τρία βασικά προβλήματα στα οποία θα πρέπει να δοθούν λύσεις για την πόλη ή την ύπαιθρο της Λεμεσού.

Προτείνω τη δημιουργία βασικών έργων πολιτιστικής υποδομής, όπως είναι ένα αρχαιολογικό μουσείο, μία κρατική βιβλιοθήκη, κρατική πινακοθήκη και ανάπτυξη και δημιουργία πολιτιστικών υποδομών στην ύπαιθρο.

Ανάπλαση της λεωφόρου Αγίας Φυλάξεως και του έργου στην περιοχή Κοντοβάθκεια στην πόλη της Λεμεσού.

Επιτάχυνση της διαδικασίας κατασκευής του δρόμου Λεμεσού -Πλατρών –Τροόδους με κάλυψη και των περιοχών Πελενδρίου, Κυπερούντας, Αγρού και Καλού Χωριού –Λεμεσού που θα φέρει ανακούφιση των κατοίκων και ανάπτυξη στις περιοχές της υπαίθρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy