Του
Κώστα Κώστα*

Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ακούστηκαν πολλά. Ως ΑΚΕΛ θέλουμε να τονίσουμε τα ακόλουθα, τα οποία θεωρούμε ως πολύ σημαντικά:
1. Αν ακολουθείτο από την κυβέρνηση ο οδικός χάρτης της ΡΑΕΚ και της προηγούμενης κυβέρνησης, τότε στα τέλη του 2015 θα είχαμε ολοκληρώσει τις αναγκαίες μελέτες, για τις οποίες απαιτούνται περίπου τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν, και θα ήμασταν έτοιμοι για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης, το οποίο είναι η λύση για την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά πιθανώς και άλλων γειτονικών χωρών, για εξαγωγή φυσικού αερίου. Ως Κύπρος για τρία χρόνια δεν είχαμε ερευνητικό πρόγραμμα, αφού η κυβέρνηση είχε αναστείλει και μεταθέσει σχεδόν όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών, ενώ έχει επίσης εγκαταλείψει όλους τους σχεδιασμούς και διαλύσει όλες τις δομές που είχε παραλάβει.
2. Η είσοδος στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να επωφεληθούν πραγματικά οι καταναλωτές και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μετά το άνοιγμα της αγοράς να μειωθεί και όχι να αυξηθεί. Έχουμε έντονες ανησυχίες αναφορικά με τη χρονική περίοδο ισχύος της μεταβατικής ρύθμισης, κυρίως σε περίπτωση που ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) δεν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της ΡΑΕΚ, ενώ το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις της διοίκησης και των συντεχνιών των εργαζομένων της ΑΗΚ για το νομοσχέδιο για το ΔΣΜ.
3. Εδώ και τρία χρόνια αναμένουμε να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τις ΑΠΕ, των οποίων η διείσδυση στο ηλεκτρικό ισοζύγιο θα πρέπει να αυξηθεί. Αναμένουμε, επίσης, ότι επιτέλους θα αυξηθούν τα διαθέσιμα ποσά του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία σήμερα είναι μηδαμινά και εκφράζουμε την ανησυχία μας για το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει το Ταμείο.
4. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αναφορικά με τις πολύ υψηλές τιμές των καυσίμων δεν επιλύουν το πρόβλημα και χρειάζεται η λήψη δραστικών μέτρων, όπως η ενίσχυση του ανταγωνισμού, για να κτυπηθεί η αισχροκέρδεια και να προστατεύσει επιτέλους η κυβέρνηση τους πολίτες. Για την εισαγωγή της υγραεριοκίνησης μετά από τέσσερα χρόνια καθυστέρησης και έντονες πιέσεις της Επιτροπής Εμπορίου, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την πολύ υψηλή τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης.
5. Η αρμόδια Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή θα πρέπει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους της στα είδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα και το ψωμί, των οποίων οι τιμές πώλησης παραμένουν πολύ υψηλές, ενώ η τιμή του ηλεκτρισμού τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά.
6. Σε καμία περίπτωση πρέπει να εφησυχάσουμε από τα θετικά αποτελέσματα της τελευταίας χρονιάς στον τουρισμό. Ο ΚΟΤ, ο οποίος είχε σημαντική συμβολή στα αποτελέσματα των τελευταίων τριών χρόνων, πρέπει να αναδιοργανωθεί για να λύσει τα προβλήματά του και όχι να κλείσει όπως προνοεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου, με πιθανό αποτέλεσμα τα κονδύλια για τη διαφήμιση αλλά και ο έλεγχος της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος να περάσουν από το δημόσιο στα χέρια ιδιωτών.
7. Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων των πολιτών για τα διάφορα σχέδια τα οποία συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρων, λόγω πολύπλοκων και γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και έλλειψης προσωπικού.
8. Άμεσα πρέπει να κατατεθούν οι Κανονισμοί που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα, για να σταματήσουν οι αυθαίρετες ερμηνείες της και οι παράλογες χρεώσεις.
9. Το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο είναι απόλυτα αναγκαίο για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας, τομείς στους οποίους υστερούμε σημαντικά και των οποίων η ανάπτυξη θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άνεργους νέους και ώθηση στην οικονομία, γι’ αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τη λανθασμένη θέση της για ακύρωση του έργου.
10. Παρατηρούνται πολύ σοβαρά προβλήματα στις βιομηχανικές περιοχές, όπως η αδυναμία του κράτους να εισπράξει οφειλόμενα ενοίκια, οι υπενοικιάσεις υποστατικών με πολύ υψηλότερο ενοίκιο σε κρατικές υπηρεσίες κ.ά.
* Βουλευτής ΑΚΕΛ