Η δημιουργία εξωτερικών και εσωτερικών εχθρών έχει διπλό στόχο για τον Ερντογάν

«Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, προκειμένου να αλλάξουν την εξουσία στην Τουρκία»

 

Του ειδικού μας συνεργάτη  Βαγγέλη Αρεταίου

Η άποψη ότι η Ελλάδα είναι «υποχείριο» ξένων δυνάμεων που επιβουλεύονται την Τουρκία είναι διαχρονικά ευρέως διαδεδομένη στην Τουρκία, όπου ο αντιαμερικανισμός αποτελεί πλέον βασικό συστατικό του εθνικού αφηγήματος. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το στίγμα της άποψης αυτής ισχυριζόμενος πριν λίγες μέρες ότι «έχουμε αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται εναντίον της χώρας μας, και αφήνουν την Ελλάδα πάνω που γίνεται κακομαθημένη και πάλι όπως και στο παρελθόν». «Το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα δεν αντιλαμβάνεται αυτό το παιχνίδι ή οικειοθελώς έχει αναλάβει το ρόλο του κομπάρσου σε αυτό το παιχνίδι», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κάνοντας ακόμα ένα βήμα παραπάνω, ο φιλο-κυβερνητικός κοινωνιολόγος-δημοσιογράφος Χουλκί Τζεβίζογλου δήλωσε στο CNNTürk ότι η διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας ήρθε στο φως λόγω των ΗΠΑ, λέγοντας μάλιστα ότι η ένταση με την Ελλάδα υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, προκειμένου να αλλάξουν την εξουσία στην Τουρκία. Η άποψη αυτή αποτελεί βασικό στοιχείο του φόβου των οπαδών του ΑΚΡ και του Ταγίπ Ερντογάν και έχει αποκρυσταλλωθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Κυριαρχεί αντιαμερικανισμός στην Τουρκία

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ένταση με την Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου αντι-αμερικανισμού που κυριαρχεί στην Τουρκία. Σημειώνουν παράλληλα ότι η κυβέρνηση αναδεικνύει έναν εξωτερικό εχθρό, τις ΗΠΑ και ως «κομπάρσο» τους την Ελλάδα, μέσα στο αφήγημα ότι όποιος είναι ενάντια στην κυβέρνηση και τον Ερντογάν, είναι αυτόματα και ενάντια στην Τουρκία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος και η κυβέρνηση συχνά επιτίθενται στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την ούτε λίγο ούτε πολύ ότι λειτουργεί ως «πέμπτη φάλαγγα» στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Η δημιουργία εξωτερικών και εσωτερικών εχθρών έχει διπλό στόχο, σύμφωνα με τους συνομιλητές της «Χαραυγής» στην Τουρκία: Ο πρώτος στόχος είναι η συσπείρωση των υποστηρικτών της κυβέρνησης και η δυνατότητα να στιγματίζεται διαρκώς η αντιπολίτευση ως δύναμη που λειτουργεί ενάντια στην Τουρκία και ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός, είναι η ανάδειξη του Ταγίπ Ερντογάν ως ισχυρού ηγέτη που τολμά να «υψώνει το ανάστημά» του απέναντι στις «ξένες δυνάμεις».

Μέσα στο αφήγημα αυτό του ισχυρού ηγέτη, εντάσσονται τόσο οι αντιρρήσεις της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όσο και η ένταση με την Ελλάδα και οι απειλές για νέα επέμβαση στη βόρεια Συρία.

Καλλιέργεια εικόνας ισχυρού ηγέτη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η οικονομία και ο ισχυρός ηγέτης είναι δύο καθοριστικής σημασίας παράγοντες ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Καθώς στην οικονομία τα περιθώρια ελιγμών του Τούρκου Προέδρου και του ΑΚΡ φαίνονται να είναι ασφυκτικά, η καλλιέργεια της εικόνας του ισχυρού ηγέτη αποτελεί τη μόνη ουσιαστική εναλλακτική του Ερντογάν. Σύμφωνα με αναλυτές, ένα σημαντικό μέρος των αναποφάσιστων έχουν μεν απομακρυνθεί από το ΑΚΡ, κυρίως λόγω οικονομίας, αλλά δεν έχουν ακόμα διακόψει εντελώς τη σχέση τους με τον Ερντογάν. Και όσο ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει δημόσια ότι είναι ισχυρός ηγέτης, τόσο συσπειρώνει τους οπαδούς του και διατηρεί τη δυνατότητα να πείσει τους αναποφάσιστους να τον ξαναψηφίσουν. Η ένταση με την Ελλάδα, όπως η ένταση με το ΝΑΤΟ και με τη Συρία, αποσκοπούν ακριβώς στο να πείσουν τους αναποφάσιστους, που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές, να επιστρέψουν στο ΑΚΡ.

Δεν μπορεί η αντιπολίτευση να εμπνεύσει…

Προς όφελος του Ταγίπ Ερντογάν, η αντιπολίτευση δεν δείχνει ακόμα σημάδια ότι μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους ψηφοφόρους, καθώς όχι μόνο δεν έχει ακόμα καταλήξει στο όνομα του υποψηφίου της, αλλά δεν έχει καν εκπονήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα πολιτικών. Χαρακτηριστικό της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την αντιπολίτευση είναι ότι ενώ περίπου το 70% των πολιτών θεωρούν ότι υπεύθυνη για την οικονομική κατάσταση είναι η κυβέρνηση, το ίδιο σχεδόν ποσοστό δεν θεωρεί ότι η αντιπολίτευση μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση δεν έχει να αντιτάξει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό στο αφήγημά της για την εξωτερική πολιτική, καθώς, ενώ προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από την «τυχοδιωκτική», όπως λέει, εξωτερική πολιτική του Τούρκου Προέδρου, δεν πείθει τους πολίτες ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση διαφορετικά. Το αντίθετο μάλιστα, αφού στους οπαδούς της κυβέρνησης κυριαρχεί η άποψη ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να υπερασπιστεί όπως τον Ταγίπ Ερντογάν τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy