Η δύναμη και η αξία της ψήφου του καθενός μας

Της Σόνιας Χριστοδούλου*

Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά η «ΑΠΟΧΗ», κυρίως σε προεκλογική περίοδο, όμως η απαξίωση της καθημερινότητας στη ζωή μας δεν μας κάνει καλύτερους, απλά πιο μίζερους και άξιους της τύχης μας, τη στιγμή που είναι στο χέρι του καθενός μας να καθορίσει το μέλλον του είτε με την ψήφο του είτε με οποιανδήποτε άλλη απόφαση επιλέξει να κάνει το επόμενο βήμα στη ζωή του.

Η δικαιολογία τού «είναι όλοι τους το ίδιο» περιθωριοποιεί τον καθένα που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα από τα τεκταινόμενα που τον αφορούν άμεσα ή έμμεσα δίνοντας το δικαίωμα σε τρίτους να αποφασίζουν για τον καθένα από εμάς χωρίς εμάς. Εκείνο που επιβάλλεται σε τελική ανάλυση να εμπεδώσουμε στον εγκέφαλό μας είναι το γεγονός ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ αποβάλλοντας από τον οργανισμό μας οριστικά και αμετάκλητα την πλύση εγκεφάλου που επιχειρούν να μας επιβάλουν.

Επιτέλους πρέπει ο καθένας από εμάς να συνειδητοποιήσει ότι με την αποχή απλά και μόνο συμβάλλει στα αντιδημοκρατικά δρώμενα που καθορίζουν το μέλλον μας. Η δύναμη της ψήφου του καθενός από εμάς είναι ένα μέτρο αγώνα που μπορεί να γράψει τη δική του ιστορία όπως και τόσοι άλλοι αγώνες. Επέλεξε λοιπόν τον αγώνα της συμμετοχής κατά της αποχής και να είσαι απόλυτα σίγουρος για την αξία της επιλογής αυτής.

«I HAVE A DREAM…» ή αν το προτιμάτε κατά το ελληνικό «ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ…», η ουσία όμως είναι η ίδια σε όποια γλώσσα και να την ερμηνεύουμε.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έχει μείνει στην ιστορία ξεκινώντας με αυτήν την ιστορική φράση μία ομιλία του και όχι μόνο.

Χρειάστηκαν αμέτρητες θυσίες στην πορεία πληρώνοντας με την ίδια τη ζωή του τα πιστεύω του αγώνα του.

Στο όραμα του ιστορικού αυτού αφροαμερικανού ηγέτη ότι όλοι οι άνθρωποι γεννηθήκαμε ίσοι και δεν κρινόμαστε από το χρώμα του δέρματός μας αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα μας, είναι μεταξύ των τόσων άλλων σημείων του οράματός του που έκανε πραγματικότητα μέσα από τους αγώνες ενός ολόκληρου λαού. Εδώ και μόνο εδώ θα μπορούσα να αποδώσω το σλόγκαν «είμαστε όλοι το ίδιο» χωρίς οποιανδήποτε άλλη παρερμηνεία αλλά στην κυριολεξία.

«Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο».

«Κανείς δεν μπορεί να με πειράξει χωρίς την άδειά μου».

«Μια ουγκιά δράσης αξίζει περισσότερο από ένα τόνο διδασκαλίας».

«Πρώτα θα σε αγνοήσουν, μετά θα γελάσουν με σένα, μετά θα σε πολεμήσουν, και τότε κέρδισες».

Λόγια μίας άλλης ιστορικής φυσιογνωμίας ανά το παγκόσμιο χωρίς ιδιαίτερες συστάσεις, ο Μαχάτμα Γκάντι ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε το 1947 τους Ινδούς στην ανεξαρτησία από τη βρετανική κυριαρχία. Ο άνθρωπος που είχε τόσο τεράστια επιτυχία στη μέθοδο της μη βίας προτάσσοντας το λόγο του και μόνο, ενάντια σε κάθε μορφής βία που άλλοι προσπαθούσαν να εφαρμόσουν και να επιβάλουν σε ένα ολόκληρο λαό.

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, έχουμε δικαίωμα επιλογής και είμαστε υπόλογοι σε κάθε πράξη μας. Ο κάθε αγώνας έχει τη δική του σημασία και λόγο που γίνεται και το γυναικείο κίνημα ανά το παγκόσμιο έχει τη δική του ιστορία. Πρώτιστα ως γυναίκα και μετά ως ανθρώπινο σύνολο της κοινωνίας δεν δύναμαι με κανένα τρόπο να ξεχάσω την ιστορία, τους αγώνες και τις θυσίες που χρειάστηκαν κάποιοι να καταβάλουν ενάντια σε κάθε μορφή αδικίας από όπου και να προέρχεται.

Το δικαίωμα ψήφου είναι σήμερα καθολικό για τους κατοίκους κάθε δημοκρατικής χώρας, για τις γυναίκες όμως το δικαίωμα αυτό άργησε αρκετά. Από τις αρχές του 20ού αιώνα στην Ευρώπη, όπου οι γυναίκες ψήφισαν για πρώτη φορά, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 50 ολόκληρα χρόνια αγώνων και θυσιών για να κερδηθεί το κατά άλλα καθαρό αυτό πολιτικό δικαίωμα ψήφου σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες και να μην ξεχνάμε ότι προηγήθηκαν αγώνες περίπου δύο αιώνων σ’ Ανατολή και Δύση.

Με την αποχή σου λοιπόν μην συμβάλλεις στα αντιδημοκρατικά δρώμενα που καθορίζουν το μέλλον σου. Μην επιτρέψεις σε κανένα να σε επιστρέψει σε άλλες εποχές. 22 του Μάη καμία ψήφος χαμένη. Ασκησε το δημοκρατικό σου δικαίωμα και πίστεψε ότι με την ψήφο σου μπορείς να κάνεις τη διαφορά.

*Ε.Γ. ΠΟΓΟ Αμμοχώστου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.