Η διολίσθηση του Κυπριακού στα πρακτικά της προεδρίας Αναστασιάδη!

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Με κάθε ευκαιρία συζήτησης του Κυπριακού και για τα όσα έχουν διαδραματιστεί στο Μοντ Πελεράν και στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης νιώθει την ανάγκη να παρέμβει και να υπερασπιστεί το «αφήγημά» του. Κατανοούμε πλήρως την ανάγκη αυτή του απερχόμενου Προέδρου, αφού νιώθει ότι τα γεγονότα του 2017 έχουν κλονίσει πλήρως την αξιοπιστία του. Όσες διαρροές εγγράφων και αν γίνουν, όσα πρακτικά και αν δουν το φως της δημοσιότητας, τα γεγονότα είναι σκληρά και αμείλικτα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σηκώθηκε και έφυγε από το Μοντ Πελεράν και μέχρι σήμερα δεν μας έδωσε μια πειστική εξήγηση.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι στο Κραν Μοντανά υπήρξαν πολύ σημαντικές συναντήσεις υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπαιξε ένα καταστροφικό παιχνίδι άμυνας για την πλευρά μας… Αποτέλεσμα, η διάσκεψη να ολοκληρωθεί με ναυάγιο και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αντί να επιρρίψει ευθύνες στην τουρκική πλευρά, να κρατεί ίσες αποστάσεις και να χαρακτηρίζει την Τουρκία ως συνεργάσιμη και εποικοδομητική!

Είναι επίσης γεγονός ότι ο κ. Γκουτέρες μίλησε για μια ευκαιρία που δεν αξιοποιήθηκε.

Γεγονός αδιαμφισβήτητο και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφυγε από το Κραν Μοντανά και επέστρεψε στην Κύπρο και ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για τη δεύτερη πενταετή θητεία.

Είναι επίσης πραγματικότητα ότι από το 2018 μέχρι και σήμερα ο Πρόεδρος δεν ανέλαβε καμία αξιόπιστη πρωτοβουλία για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Είναι ακόμη γεγονός ότι η Τουρκία έχει εκμεταλλευτεί την απουσία των συνομιλιών και τις βολιδοσκοπήσεις Αναστασιάδη περί δύο κρατών και περί χαλαρής ομοσπονδίας και προχώρησε στην εγκατάλειψη της συμφωνημένης βάσης λύσης ΔΔΟ. Προβάλλει πλέον τη νέα της θέση για δύο κράτη. Βρήκε επίσης πρόσφορο έδαφος να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα, με εποικισμό της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

Τα πιο πάνω δεν καταγράφονται σε πρακτικά. Θα πρέπει, όμως, να καταγραφούν στον απολογισμό της προεδρίας Αναστασιάδη. Ο απερχόμενος Πρόεδρος φεύγει από το Προεδρικό ως Πρόεδρος, ο οποίος ηθελημένα ή άθελά του επέτρεψε στην Τουρκία να κάνει βήματα προς την οριστική διχοτόμηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.