Η δωρεάν νομική αρωγή στα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στην Επ. Ανθ. Δικαιωμάτων

Την ανάγκη παραχώρησης δωρεάν νομικής αρωγής στα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας τονίζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία εξέτασε σήμερα το ζήτημα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι η παραχώρηση νομικής αρωγής σε περιπτώσεις αναγνωρισμένου από την αστυνομία θύματος, θα πρέπει να δίδεται δίχως οποιαδήποτε χρονοτριβή καθώς όπως εξήγησε είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης και τόνισε ότι η στήριξη θα πρέπει να παραχωρείται άνευ όρων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε ότι με βάση τα όσα συζητήθηκαν στην επιτροπή, υπάρχει σοβαρό θέμα απορρόφησης των κονδυλίων για παραχώρηση νομικής αρωγής, που ανέχονται σε δυόμισι εκατομμύρια.

Επίσης καταγγέλθηκε όπως είπε, ότι απορρίπτεται μεγάλος αριθμός αιτήσεων, επειδή το Υφυπουργείο πρόνοιας δεν δίδει επαρκή αιτιολόγηση κάτι που χαρακτήρισε ως απαράδεκτο.

Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε ότι στις πλείστες περιπτώσεις, το αίτημα νομικής αρωγής απορρίπτεται από τα Δικαστήρια χωρίς να υπάρχει αιτιολογική έκθεση ενώ η σύνταξη των σχετκών εκθέσεων από τα αρμόδια Υπουργεία και την Αστυνομία παίρνει χρόνο.

Τόνισε ότι η Νομική Υπηρεσία , το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα Δικαστήρια και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να προσεγγίσουν το θέμα έχοντας στο επίκεντρο τα ίδια τα θύματα κι όχι άλλα κριτήρια όπως το οικονομικό.
Παράλληλα υπέδειξε ότι με βάση την έκθεση της Επιτροπής ΓΚΡΕΚΟ 2015-19 ουδέν θύμα εμπορίας έγινε δέκτης νομικής αρωγής κάτι που όπως είπε υποσκάπτει το κράτος δικαίου.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης έψεξε τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που όπως είπε απαιτούνται τα μακρά χρονικά διαστήματα και τα νομικά κενά που καθυστερούν την παραχώρηση νομικής αρωγής και τόνισε ότι η βοήθεια θα πρέπει να δίδεται χωρίς χρηματοοικονομικά κριτήρια από τη στιγμή που μια γυναίκα καταγγέλλει οποιαδήποτε μορφή βίας στην αστυνομία.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.