Η δυσβάστακτη διαβίωση για τους Κύπριους φοιτητές και η εκµετάλλευση


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


«Οι ιδιοκτήτες, θέλοντας να ικανοποιήσουν τα δικά τους συµφέροντα, εκµεταλλεύονται στο µέγιστο βαθµό την ανάγκη στέγασης»

Του Κυριάκου Λοΐζου

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι σήµερα για κάποιον να φοιτά σε πανεπιστήµιο µακριά από τον τόπο διαµονής του; Από τα δίδακτρα και τα αεροπορικά εισιτήρια μέχρι τα «τσουχτερά» ενοίκια και τη διατροφή, το κόστος διαβίωσης για πολλούς Κυπρίους που φοιτούν, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, έχει καταστεί δυσβάστακτο, αν συνυπολογίσει κανείς και τη συγκυρία της πανδηµίας του κορονοϊού, η οποία οµολογουµένως έχει κάνει τα πράγµατα ακόµη πιο δύσκολα.

Υπάρχει, ωστόσο, και ένα παράδοξο: πολλές φορές τα έξοδα κάποιου Κύπριου φοιτητή που σπουδάζει στην Κύπρο, µακριά από το σπίτι του, είναι περισσότερα (µηνιαία) από κάποιον που σπουδάζει σε πανεπιστηµιακό ίδρυµα της Ελλάδας, υπολογίζοντας φυσικά και τα εισιτήρια από Κύπρο για Ελλάδα και τανάπαλιν. Επιπλέον, το κόστος για Κύπριους φοιτητές που έχουν επιλέξει τη Βρετανία για τις σπουδές τους έχει εκτοξευτεί, καθώς µε τα νέα δεδοµένα, ελέω Brexit, τα πανεπιστήµια της Βρετανίας φαντάζουν ως άπιαστο όνειρο.

Τρεις Κύπριοι φοιτητές μιλώντας στη «Χαραυγή» εξηγούν τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν, από τη µία για την εξεύρεση στέγης και από την άλλη για τα καθηµερινά, αναγκαία έξοδα.

Τα φοιτητικά «παλάτια» των 700 ευρώ πέριξ του Πανεπιστηµίου Κύπρου

Αν προκύψει κάποιο πρόβληµα στην οικογένεια, κινδυνεύουν οι σπουδές μας

Η Π.Π., η οποία κατάγεται από τη Σωτήρα της επαρχίας Αµµοχώστου, σπουδάζει στο Πανεπιστήµιο Κύπρου και όπως αποκαλυπτικά ανέφερε, οι ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν επιδοθεί σε ένα «όργιο» εκµετάλλευσης.

«Έχουν εκµεταλλευτεί στο έπακρο την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου για διεξαγωγή µαθηµάτων µε φυσική παρουσία, µε αποτέλεσµα τα ενοίκια να αγγίζουν τα ποσά των 500 µέχρι 750 ευρώ. Προσωπικά, διανύω την τέταρτη χρονιά στο Πανεπιστήµιο Κύπρου και θα µένω στο ίδιο διαµέρισµα όπου κατοικούσα και τα υπόλοιπα χρόνια. Για τρεις συνεχόµενες χρονιές το ποσό το οποίο πλήρωνα µηνιαία άγγιζε τα 500 ευρώ. Φέτος, σύµφωνα µε τους ιδιοκτήτες, λόγω της αυξηµένης ζήτησης το ενοίκιο έχει αυξηθεί στα 535 ευρώ. Μαζί όµως µε τα υπόλοιπα πάγια έξοδα του σπιτιού το ποσό που πληρώνω για τη διαµονή µου στη Λευκωσία υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ µηνιαίως».

Πέρα από τη στέγαση, οι φοιτητές µε καταγωγή από άλλες πόλεις καλούνται να αντιµετωπίσουν κι άλλες δυσκολίες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

«Ειδικά αυτοί που διαµένουν σε άλλη πόλη δυσκολεύονται πολύ µε τις δηµόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ως αποτέλεσµα, οι φοιτητές εξ ανάγκης προβαίνουν στην αγορά ιδιωτικού οχήµατος και έτσι επιβαρύνονται µε επιπλέον έξοδα κίνησης και συντήρησης. Επίσης, οι περισσότεροι φοιτητές διαµένουν σε µακρινή απόσταση από το Πανεπιστήµιο, µε αποτέλεσµα να έχουν να αντιµετωπίσουν το υπερβολικό υψηλό κόστος των καυσίµων», τόνισε η Π.Π., προσθέτοντας ότι πέρα από τις µετακινήσεις εντός Λευκωσίας, επωµίζονται και τα δυσβάστακτα έξοδα καυσίµων για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους στον τόπο καταγωγής τους.

«Κατά την άποψή µου η στέγαση µπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα στο να σπουδάσει κανείς στο Πανεπιστήµιο Κύπρου ή στη Λευκωσία γενικότερα», ανέφερε η φοιτήτρια, για να καταλήξει ως εξής: «Οι φοιτητές χρειάζονται ένα σεβαστό κονδύλι της τάξης των 6 µε 8 χιλιάδων ευρώ το χρόνο για να καλύψουν αποκλειστικά και µόνο τα έξοδα της διαµονής τους. Ας µην υπολογίσουµε τα υπόλοιπα έξοδα, τα οποία δεν είναι λίγα. Αν θεωρήσουµε ότι κάποιοι φοιτητές αντιµετωπίζουν σοβαρές κοινωνικοοικονοµικές δυσκολίες, όπως τα µέλη της οικογένειας να µην εργάζονται ή να αντιµετωπίζουν κάποια προβλήµατα υγείας, τότε µπορεί αυτές οι δυσκολίες να οδηγήσουν σε προσωρινή ή οριστική διακοπή των σπουδών τους».

Βρετανία: Τα «απλησίαστα» δίδακτρα και οι σπουδές για λίγους

Μόνο φοιτητές µε οικονοµική άνεση µπορούν να ζήσουν πλέον στην πόλη µου

«Από την εµπειρία µου στο Μπρίστολ, πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει τεράστια εκµετάλλευση από τους ιδιοκτήτες διαµερισµάτων, αλλά ακόµα και από τις φοιτητικές εστίες. Η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς και η µεγάλη ζήτηση από τους φοιτητές οδηγούν τις τιµές των ενοικίων ολοένα και πιο πάνω, µε τους ιδιοκτήτες να εκµεταλλεύονται τις καταστάσεις. Με λίγα λόγια, οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν διαµονή σε παράλογες τιµές. Είναι πολύ άδικο να γίνεται αυτή η αισχροκέρδεια εις βάρος των φοιτητών και το χρήµα να είναι πάνω από την ευηµερία των φοιτητών. Πλέον πιστεύω ότι µόνο οι φοιτητές που έχουν µεγάλη οικονοµική άνεση µπορούν να ζήσουν σε µια πόλη όπως τη δική µου». Αυτά δηλώνει στην εφημερίδα μας ο Μ.∆., φοιτητής στο Μπρίστολ της Μ. Βρετανίας, για να προσθέσει πως ο ίδιος πλήρωνε φέτος 650 λίρες ενοίκιο τον µήνα και 300 λίρες για φαγητό, χωρίς να υπολογίζει άλλα έξοδα, όπως µεταφορικά, βιβλία κ.λπ.

«Για αυτό το θέµα µάλιστα υπήρξε σωρεία αντιδράσεων από πολλούς φοιτητές σε διάφορες πόλεις. Ειδικά εν καιρώ πανδηµίας που η εκµετάλλευση ανέβηκε στα ύψη, οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν και διαµαρτυρήθηκαν έντονα. Το τι γινόταν ήταν τραγικό. Ανάγκαζαν τον φοιτητή να πληρώνει κανονικά το ενοίκιό του ενώ θα έµενε µόνο για ένα µήνα στις εστίες ή το διαµέρισµά του, καθώς το πανεπιστήµιο τον συµβούλευε να πάει πίσω στη χώρα του».

Πλέον, όσον αφορά κυρίως τα δίδακτρα στη Βρετανία, τα πράγµατα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο, καθώς τα ποσά καθίστανται απλησίαστα. «Με το Brexit, πέρα από τα έξοδα που αυξάνονται συνεχώς, εµείς οι φοιτητές που τελειώνουµε τώρα τις σπουδές µας δεν επηρεαζόµαστε τόσο. Αυτοί που θα επηρεαστούν κυρίως και σε µεγάλο βαθµό είναι οι νεοεισερχόµενοι φοιτητές. Υπάρχει το κόστος των διδάκτρων που διπλασιάζεται, φτάνοντας τις 20-25 χιλιάδες το χρόνο και το κόστος για αλλά έξοδα, όπως βίζες. Γίνεται αντιληπτό ότι πλέον είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο για πολλούς φοιτητές να σπουδάσουν στην Αγγλία», είπε καταλήγοντας ο Μ.∆.

«Η φθηνή Αθήνα για τους Κύπριους αποτελεί παρελθόν»

«Αν και η Ελλάδα για πολλούς θεωρείται µια φθηνή επιλογή για σπουδές, λόγω της αντίληψης για το χαµηλό κόστος διαβίωσης που υπήρχε παλαιότερα, εντούτοις τα πράγµατα πλέον απέχουν πολύ από αυτό. Τα ενοίκια των σπιτιών έχουν εκτοξευθεί, ενώ πλέον το µέσο µηνιαίο ενοίκιο για ένα φοιτητικό σπίτι ανέρχεται στα 450 ευρώ. Η πανδηµία, µε την αβεβαιότητα που επέφερε σε συνδυασµό µε το κλείσιµο των σχολών για 1,5 χρόνο, ανάγκασε πολλούς φοιτητές να επαναπατριστούν. Συνέχισαν όµως παράλληλα να ενοικιάζουν και στην Αθήνα πληρώνοντας κανονικά το ενοίκιο για 1,5 χρόνο, κάτι που επιβάρυνε πάρα πολλές οικογένειες, οι οποίες ένεκα της πανδηµίας είχαν σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα (µείωση µισθών, ανεργία κ.λπ.)», ανέφερε η Ζ. Π., φοιτήτρια στην Αθήνα.

Ένας µέσος όρος εξόδων τον µήνα, συνέχισε, ανέρχεται στα 1.000 ευρώ (450 ευρώ ενοίκιο, 20 ευρώ κοινόχρηστα, 20 ευρώ ίντερνετ, 30 ευρώ τον µήνα ρεύµα, 13 ευρώ τα ΜΜΜ και 100-120 ευρώ τη βδοµάδα για φαγητό, ψώνια κ.λπ.). Τους δε µήνες που έχουν και τα ταξιδιωτικά εισιτήρια, τα έξοδα αυξάνονται σηµαντικά, αφού τις συγκεκριµένες ηµεροµηνίες, λόγω της αυξηµένης ζήτησης και της εκµετάλλευσης από τις αεροπορικές, οι τιµές των εισιτήριων ανέρχονται στα 200-250 ευρώ.

Σχετικά µε τις τιµές των ενοικίων, η Ζ.Π. υπογράµµισε την «εκµετάλλευση από πλευράς των ιδιοκτητών», λέγοντας πως «στην Αθήνα, για παράδειγµα, λόγω της αυξηµένης ροής των Κύπριων φοιτητών σε συγκεκριµένες περιοχές (Αµπελόκηπους, Ζωγράφου), οι ιδιοκτήτες εκµεταλλεύονται αυτή την τάση και ένα σπίτι που παλιά ενοικιάζονταν για 250-300 ευρώ, πλέον κοστίζει 400».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.