Η Ε.Ε. βρέθηκε λοιπόν να είναι η αιχµή του δόρατος απέναντι στη Μόσχα

epa08210662 European countries' flags and the European Union flag fly in front of the 'Louise Weiss Building', the seat of the European Parliament, in Strasbourg, France, 11 February 2020. EPA/PATRICK SEEGER

Ο γαλλο-γερµανικός άξονας ξαναγίνεται η «ατµοµηχανή» της Ένωσης

Του ειδικού µας συνεργάτη Βαγγέλη Αρεταίου

«Ο Πούτιν έκανε την Ε.Ε. να ξαναγεννηθεί και να ανδρωθεί σε λίγα εικοσιτετράωρα». Αυτή είναι µια φράση που ακούει κανείς τις τελευταίες µέρες στις Βρυξέλλες, όπου επικρατεί µια ατµόσφαιρα πλήρους συνειδητοποίησης τόσο της ιστορικής αυτής «αναγέννησης» της ΕΕ και της αναπάντεχης αναβάθµισής της σε µια πραγµατική διεθνή δύναµη, όσο και των τεράστιων ευθυνών που απορρέουν από την αλλαγή αυτή.

Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι για το µέλλον του ευρωπαϊκού οικοδοµήµατος παραµένουν, αλλά, όπως είπαν Ευρωπαίοι αναλυτές στη «Χαραυγή», «το τρένο µπαίνει στις ράγες του».

Έντονο είναι επίσης το αίσθηµα στην έδρα της Ε.Ε. ότι αυτό που πραγµατικά διακυβεύεται µέσα από τη µετωπική πλέον σύγκρουση της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν µε την Ευρώπη δεν είναι τίποτε άλλο από την ίδια την ευρωπαϊκή ταυτότητα αλλά και την επιβίωση της Ε.Ε..

«Η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευηµερία βρίσκονται στο επίκεντρο του ιδρυτικού αφηγήµατος του ευρωπαϊκού εγχειρήµατος. Ο Πούτιν µόλις µας υπενθύµισε ότι αυτή η αφήγηση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ», έγραψε ο Ολλανδός διανοούµενος και ιδρυτικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου για τις ∆ιεθνείς Σχέσεις, André Wilkens και τόνισε ότι «αντί να αναζητούµε το µέλλον της Ευρώπης σε συνέδρια και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, θα πρέπει να επιστρέψουµε σε αυτό το αφήγηµα, να αντλήσουµε τα διδάγµατα από αυτό και να το προσαρµόσουµε στις σηµερινές προκλήσεις. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται να αναζητήσει ένα νέο αφήγηµα: είναι εδώ, µπροστά στα µάτια µας».

Το χρονοδιάγραµµα της «αναγέννησης» αυτής της Ε.Ε. είναι αποκαλυπτικό της ιλλιγγιώδους ταχύτητας µε την οποία «ο Βλαντιµίρ Πούτιν έκανε την Ευρώπη πάλι µεγάλη», όπως λένε πολλοί στις Βρυξέλλες.

Μετά τη µεγάλη απογοήτευση λόγω των ουσιαστικά επιδερµικών αποφάσεων που έλαβαν οι ηγέτες κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Πέµπτης 24 Φεβρουαρίου, η ρωσική λαίλαπα που συνέχισε να επελαύνει στην Ουκρανία αλλά και το µαζικό αίσθηµα θαυµασµού και αλληλεγγύης της ευρωπαϊκής κοινής γνώµης που διαµόρφωσε η ουκρανική αντίσταση έκαναν τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνειδητοποιήσουν ότι η πρόκληση είναι ιστορική και συνεπώς ότι απαιτεί και ιστορικές αποφάσεις.

Αποφάσεις γρήγορα και µε οµοφωνία

Μια µέρα αργότερα, αποφασίστηκε ένα δεύτερο πακέτο κυρώσεων που αφορούσαν τον αποκλεισµό ορισµένων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστηµα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT, το πάγωµα στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και επιπλέον κυρώσεις εις βάρος Ρώσων ολιγαρχών. Οι αποφάσεις ελήφθησαν µε οµοφωνία, βάζοντας στην άκρη τους αρχικούς δισταγµούς µεγάλων χωρών όπως η Γερµανία και η Ιταλία, αλλά και αναγκάζοντας χώρες που είχαν ιδεολογικές και πολιτικές αντιρρήσεις, όπως η Ουγγαρία, να συµπλεύσουν µε το ευρωπαϊκό όχηµα.

Ακόµα ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, η Ε.Ε. έκανε ένα επιπλέον ιστορικό βήµα, αποφασίζοντας να στηρίξει και µε στρατιωτικούς εξοπλισµούς την Ουκρανία, µε τη Γερµανία να αλλάζει ριζικά την παραδοσιακή της εξωτερική πολιτική, αλλά και να κλείσει τον εναέριο χώρο της σε ρωσικά αεροσκάφη και να απαγορεύσει τη µετάδοση δύο µεγάλων κρατικών ρωσικών µέσων ενηµέρωσης στην επικράτειά της.

Η Ε.Ε. βρέθηκε λοιπόν να είναι η αιχµή του δόρατος απέναντι στη Μόσχα, λαµβάνοντας αποφάσεις που την έφεραν σε τροχιά µετωπικής σύγκρουσης µε τη Ρωσία, διασφαλίζοντας έτσι τη συνοχή της, την ταυτότητά της αλλά και αναβαθµίζοντας αναπάντεχα την ισχύ της.

Η εν εξελίξει σύγκρουση µε τη Ρωσία, η οποία, όπως εκτιµούν στην έδρα της Ε.Ε., θα είναι µάλλον µακράς διάρκειας, αναµένεται να αλλάξει τον τρόπο µε τον οποίο λειτουργεί η Ένωση σε όλα τα επίπεδα, αλλά και το πώς θα κινείται από εδώ και στο εξής στην περιφερειακή και παγκόσµια σκηνή.

Επανέρχεται… ο γαλλο-γερµανικός άξονας

Ο γαλλο-γερµανικός άξονας ξαναγίνεται η «ατµοµηχανή» της Ένωσης, µε ένα Βερολίνο που δείχνει ικανό να αποκλίνει από τις παραδοσιακές του πολιτικές, κάτι που θα δώσει µια νέα πνοή στο ευρωπαϊκό οικοδόµηµα.

Η σύγκρουση µε τη Μόσχα µετατρέπει την Ένωση σε µια διεθνή δύναµη µε ακόµα µεγαλύτερη ισχύ, δηλώνουν Ευρωπαίοι διπλωµάτες που εκτιµούν ότι η απόφαση της Ε.Ε. να στηρίξει και µε στρατιωτικούς εξοπλισµούς την Ουκρανία ενδέχεται να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση των σχεδιασµών της Ένωσης για τη δηµιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.

Οι νέες και µεγάλες οικονοµικές προκλήσεις που διαµορφώνονται από την αντιπαράθεση µε τη Ρωσία καθώς και η αναπάντεχη συνοχή ανάµεσα στις χώρες-µέλη, αναµένεται παράλληλα να επιτρέψει και διαφορετικές πολιτικές όσον αφορά την οικονοµική διακυβέρνηση, µε βασικότερη τη συνέχιση της χαλάρωσης των δηµοσιονοµικών κανόνων, όπως αυτή ξεκίνησε µε την πανδηµία.

Τεράστιες θα είναι και οι αλλαγές που ήδη προωθούνται όσον αφορά τον ενεργειακό τοµέα, καθώς η Ε.Ε. καλείται και επιτακτικά πια να αλλάξει µοντέλο προµήθειας φυσικού αερίου και να στραφεί σε άλλες αγορές, ώστε να απεξαρτηθεί το γρηγορότερο δυνατόν από τη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy